Измислената диагноза „Фимоза“

Моля, преди да коментирате да изчетете публикуваната статия, а не само първите два абзаца! Целта е да разберете защо не е добре да „забелвате”, а не че трябва да го правите!

Спомням си един от старите епизоди на „Секса и града”, в който Шарлът коментираше с приятелките си пениса на най-новото си гадже. Всички бяха потресени, че въпросният мъж не бил обрязан и приличал на куче шар пей. Зачудих се. Винаги съм смятала, че обрязването се извършва само в еврейските и мюсюлмански религиозни общности и, доколкото съм чувала, това е изключително болезнено за бебоците и като цяло – варварско. Оказа се, че в Америка „очевидно” всички мъже са обрязани.

Странно, а тук се задоволяваме само със забелване на пишките на малките момченца.

Когато разбрах, че ще си имаме Дребосъчето, се сетих за тази практика и, тъй като малка не съм имала момчета около себе си, реших да разбера какво е това забелването и защо трябва да се прави. Още изначално идеята ми намирисваше и се чудех от какъв дявол трябва да дърпам някаква кожичка и наистина, не е ли болезнено и ненужно?

За мой късмет, бързо намерих малко информация в бг-мамма (къде другаде!). Оказа се, че има майки, като мен, които изпитват същите съмнения. Освен това, там коментираше и докторът, автор на единствената статия на български, отричаща забелването и широкопоставяната диагноза фимоза. За съжаление, информацията ми се стори крайно недостатъчна от фактологична гледна точка и скоро затърсих в англоезични сайтове, това, което не намирах тук.

Отговор на въпросите си намерих точно в Америка, страната, в която уж, обрязването и забелването са норми. Прехвърляйки се от Уикипедия на други източници, стигнах до блога на Dr.Momma, от който вече публикувах статия за опасността от увитата около врата пъпна връв. Голям брой от статиите там са посветени именно на диагностицирането на „фимоза” у малките момченца и т.нар. „забелване” на кожичката на пениса и рисковете, което то крие за малките момченца.

Публикувам я тук с надеждата да даде отговори на други родители търсещи информация за малките си синове и да ги окуражи в отстояването на правата на децата им пред педиатрите. След тази статия ще публикувам и друга, обсъждаща въпросите на хигиената у така наречените „недокоснати”[1] момчета и как да ги опазваме. Ще се радвам да коментираме представената информация и как да предпазим децата си от невежи ръце (уви, случи ми се и нещо такова, но за това – следващия път):

 

 

Измислената диагноза „фимоза”[2]

Оригинал на статията можете да намерите в Dr.Momma тук.

Автор: педиатричния защитник и медицински професионалист Дженифър Коиас

Пиша тази статия, тъй като това е вероятно една от заблудите, които срещам най-често. Излиза, че всеки е чувал за дете или мъж, който е „трябвало“ да бъде обрязан заради стегнат препуциум[3], известен още като фимоза. Чувайки тези истории, повечето хора не поставят под въпрос истинността на диагнозата и начина на справяне с нея и просто я приемат като „нещо, което е трябвало да се направи“. Възможно ли е наистина толкова много мъже да са били създадени с такъв дефект или това е просто епидемия от погрешни диагнози, които дължим на масово невежество сред медицинските специалисти по въпросите на препуциума?

В тази статия ще направя общ преглед на развитието на „недокоснатия” мъж и ще обясня, защо диагностицирането с фимоза на деца и тийнейджъри е изцяло измислено. В допълнение, ще очертая какво представлява истинската фимоза, правилното й лечение и ще обясня защо лекарите ни са толкова объркани.

Развитие на препуциума (кожичка на главичката на пениса при мъжете/„качулка“ при жените):

По време на детството препуциума е здраво сраснал към гланса[4] (главичката) на пениса. На тази възраст, самата тъкан е плътна и стегната, тъй като се състои от плетеница от мускулни фибри. Отвора на препуциума играе ролята на сфинктер и се отпуска само, за да позволи на урината да премине. Това устройство служи на няколко основни функции:

–        То предпазва развиващият се пенис от изпражнения, бактерии и други вредни патогени. Това е особено важно в годините, през които се носи пелена, когато през повечето време бебето е в контакт със собствените си фекалии (ешерихия коли и други вредни бактерии/вируси).

–        То играе защитна роля за развиващия се гланс и предпазва от обезчувствяване и кератинизиране (загрубяване на кожата).

–        Предпазва от инфекции на уринарния тракт.

В процеса на растеж на детето, кожичката ще се отдели от главичката. Това, за някои момчета, може да отнеме много години, а за други сякаш ще стане отведнъж. По време или след отделителния процес може да има изхвърляне на мъртви кожни клетки под формата на смегма (обърнете внимание, че жените и момичетата също имат смегма). Това секретиране има спомагателна функция по време на отделянето, тъй като съдейства за отлепването на препуциума от гланса. Няма нужда да се опитваме да изчистваме смегмата от вътрешната страна на детския препуциум. Тя сама ще си проправи път през тесния отвор. Това, че детския препуциум е напълно отлепен от гланса не е индикация, че отдръпването[5] на кожичката над главичката на пениса е възможно.

Отдръпването е отделна функция, която е предназначена единствено за полов акт и мастурбация. То позволява на препуциума да се плъзга плавно над главичката на пениса. Това плъзгане стимулира нервните окончания, както в препуциума, така и в главичката. За да се осъществи отдръпването, препуциума трябва да се е отделил от гланса и отвора на кожичката трябва да се е разширил, за да й позволи да се върне обратно над главичката. Как се разширява отвора на препуциума? През детството и юношеството се отделят хормони. При повишаването на нивата им, фибресто-наситената тъкан на препуциума бива заместена от по-еластична тъкан. Момчето започва да изследва своите гениталии едновременно с порастването си и докато времето минава, еластичната тъкан ще позволи на отвора на кожичката на главичката да се разшири. Това може да се случи на всяка една възраст, но не е често срещано при малките момчета. В действителност само при 50% от момчетата се наблюдава отдръпване на десетгодишна възраст. Другите 50% обикновено могат да отдръпват кожичката си между десет години и приключването на пубертета.

Защо тогава се вдига толкова шум за отдръпването?! Защото много родители се страхуват, че, ако момчето не може да отдръпва кожичката, ще получава инфекции. Този страх, вероятно извира преди всичко от погрешната информация, подавана им от техните доктори и собствените им страхове от липсата на хигиена. Първо, родителите трябва да знаят, че няма абсолютно никаква нужда да се чисти под детския препуциум. Както споменахме по-горе, смегмата произвеждана от момчето е само отделяне на мъртви кожни клетки. Тя не е вредна и не е огнище на бактерии. Опитите да се почисти под кожичката на невлязло в пубертета момче се равнява на опит да се измие момичешката вагина. Това е напълно ненужно и всъщност, е вредно. Ненавременното забелване привнася вредни патогени, нарушава естествената флора, обезобразява тъканта, уврежда сложни структури и може да доведе до дългосрочни усложнения. Освен това, родителите трябва да знаят, че отдръпване на кожичката не е необходима функция през детството. Отдръпването е създадено специално за сексуални отношения. Единствената функция, която детския пенис трябва да изпълнява през детството е уринирането. С други думи, ако едно момче може да уринира, то пенисът му прави точно това, което се иска от него.

Погрешната диагноза фимоза:

Когато един доктор диагностицира дете с фимоза, това е защото той/тя не разбира нормалното развитие на препуциума. Първо, за да се постави диагноза за това състояние, докторът би трябвало или да се е опитал да отдръпне кожичката, или да насърчи момчето да опита да отдръпне препуциума. На това ние казваме едно огромно „не, не“, заради гореизброените причини. Второ, няма краен срок за развиването на отдръпващия се препуциум. За всяко момче е индивидуално кога ще са завършени процесите на отделяне и разширение. Както всяко момиче ще получи по различно време своята менструация, така всяко момче ще изживее отдръпването когато му дойде времето. Тъй като хормоните играят важна роля в изменението на композицията на тъканта на препуциума, не е абнормно, ако процесът не е завършен до края на пубертета. Щом веднъж препуциума на юношата се отдръпне, той може лесно да го издърпва докато е под душа, да се изплаква с вода и да връща кожичката отново над главичката на пениса. Повечето мъже правят това естествено по време на нормалната манипулация на гениталиите по време на къпане. За момчето няма нужда да чисти под препуциума си, в случай, че може да го отдръпва преди да е навлязло в пубертета, освен ако то самото не реши. Ако юношата не може да отдръпва кожичката, това още не означава, че трябва да се притеснява за почистването под препуциума. Запомнете, не е ненормално отдръпването да се случи до края на пубертета.

Истинската фимоза:

Истинска фимоза има, когато излязъл от юношеството мъж не може да отдръпне кожичката си или вече не може да отдръпва препуциума си и чувства неудобство по време на сексуален акт. Малък процент от мъжете (и жените) имат препуциум, който никога не се отдръпва. Това може да бъде нормална вариация, доколкото не възпрепятства сексуалната активност. Ако обаче я възпрепятства, тогава мъжът трябва да потърси консервативно лечение. 90% от мъжете с това рядко състояние могат да поправят проблема с прилагането на стероиден крем и упражнения за разтягане. Стероидния крем имитира ефекта от хормоните през пубертета и позволява кожата да стане по-еластична. Мъжът обикновено нанася крема няколко пъти дневно и използва мануални упражнения за разтягане докато се къпе. Мъжете трябва да бъдат предпазливи към всеки доктор, който препоръчва обрязване преди да е опитал по-консервативно лечение.

Объркани/невежи доктори:

Защо тогава повечето от докторите ни са объркани или невежи по отношение на нормалното развитие на препуциума? Този въпрос има няколко отговора. Първо, ако вземем предвид препоръките на ААП (Американската академия по педиатрия), чак в началото на 90-те години ААП най-накрая започва да предупреждава за вредите от насилственото отдръпване и очертава развитието на кожичката на главичката на пениса при „недокоснатото момче”. Преди това предупреждение от ААП е било широко разпространено схващането, че родителите трябва да отдръпват кожичката на недокоснатите си синове с цел „почистване“. Както можете да си представите, това доведе до много усложнения за тези момченца и резултира в много, иначе ненужни, обрязвания. На второ място, беше проведено предварително изследване, обхващащо около 300 момчета, с цел да се определи средната възраст, на която препуциума започва да се отдръпва свободно. Това проучване е заключило, че на три години при повечето момчета започва да се наблюдава отдръпване на препуциума. Това неактуално изследване постави краен срок за отдръпването в умовете на медицинските професионалисти. Последващо изследване на хиляди момчета заключи, че всъщност, само 50% от момчетата могат да отдръпват препуциума си до навършване на десетгодишна възраст. Много лекари, незапознати с най-новото проучване, все още оперират водени от погрешната информация от предходното изследване. Трето, развитието на препуциума не се преподава в медицинските учебни заведения. Не се води дискусия за това как е структуриран препуциума, как се изменя по време на детството и за това какви са неговите предпазни и сензорни функции. По същество, единственото нещо, което учат студентите по медицина е как да ампутират препуциум. Някои студенти по медицина може и да научат за състоянието фимоза, но те не са информирани, че това се отнася само за възрастни мъже, тъй като детския препуциум е създаден да бъде стегнат. Факт е, че американската медицинска професия е отрязала толкова препуциуми през последното столетие, че докторите рядко, ако изобщо някога, са виждали недокоснато момче и са загубили основата на познанието за диагностицирането и лечението. Сега специалистите оперират в информационен вакуум или дори по-зле, в среда на погрешна информираност. И докато нивата на обрязване на национално равнище са спаднали драстично, недокоснатите момчета навсякъде страдат от последиците от широко разпространеното незнание относно препуциума сред лицата, които практикуват медицинската професия. Всяка година хиляди недокоснати момчета между две и повече години ненужно се обрязват от ръцете на погрешно информирани здравни специалисти. Образованието на родители, лекари и бъдещи медици е съществена стъпка към поправянето на този проблем.

Ако желаете да научите повече информация по въпроса, моля прегледайте следните източници:

Насоки на Американската Асоциация по педиатрии за основната грижа и развитието на недокоснатия мъж

Развитие на препуциум и отдръпването му при детето/юношата

Избягване на обрязването след неонаталния период

Опасности от насилственото отдръпване на препуциума

Защитете недокоснатия си син, експертен медицински съвет

Отговори на въпросите ви относно недокоснатия ви син

Прочетете повече от трудовете на Дженифър Коиас от тук:

Практическа информация за ХИВ в САЩ и защо обрязването няма на предпази мъжа

Още за предпазването на недокоснатия ви син:

„Чисти само това, което се вижда”: да обърнем епидемията, наречена насилствено забелване

Инфекции на уринарния тракт/Медицински тестове: Не отдръпвайте препуциума

Изявление на организацията „Лекари противопоставящи се на обрязването” относно насилственото забелване

Как препуциума предпазва от инфекции на уринарния тракт

Да отгледаш недокоснат син

Попитайте експертите: Насилственото забелване

Извършено е насилствено забелване: ами сега?

Позиция на Американската академия по педиатрия относно неманипулирането на децата/забелването

Функции на препуциума


[1] Момченца, чиито родители не ги „забелват”

[2] Фимоза – състояние, при което, мъжа не може да отдръпне напълно кожичката си над главичката на пениса

[3] Препуциум – кожичката, която покрива главичката на пениса. Препуциум и кожичка, ще бъдат използвани като синоними в текста на статията.

[4] Гланс – главичката на пениса. Ще ги използвам като синоними в целия превод на статията.

[5] Отдръпване – с тази дума обозначавам английския термин „retraction” – ретракция, отдръпване или именно „забелване”, което така горещо се препоръчва от българските педиатри и всъщност е отричано в други страни. В статията на доц. д-р Огнян Бранков се използва и термина „аблация”, но не съм сигурна, че означава точно отдръпване.

 

Следващи статии по темата в този блог:

Основна грижа за „недокосваното“ дете

За пишките и хората

73 responses to “Измислената диагноза „Фимоза“

 1. СТРАХОТНО.

 2. Мен предубедеността към това у нас винаги ми се с струвала на база предразсъдъка „Обрязан ли е, значи е турчин“, което не е така. Контактувала съм и с двата видя мъже, необрязаните го смятат за нещо отвратително, което само слабообразовани и мюсюлмани причиняват на децата си. Обрязаните, срещала съм от няколко религии, включително християни, първо не помнят болката, второ казват, че е много по-добре най-малкото от гледна точка на хигиената.
  Разбира се, това е решение на майката. Аз нямам деца, но ако имам син, мисля, че бих го направила.

 3. супер материал, благодаря за информацията 🙂

 4. Събина, в статията, която съм публикувала става въпрос за ненужността и вредата нанасяна на малките деца от „забелването“.

  Всъщност, като оставим настрана религиозните причини при обрязването, и то и забелването са: 1. болезнени; 2. увреждащи; 3. в случая със забелването – гонената чрез него висока хигиена е причина за точно обратното – бебетата и децата са изложени на много повече инфекции.

 5. абе кво да ти кажа – едва ли е добре да живееш в днешно време по правила, които са писани преди хилядолетия в някакви прашни пустини. не зная дали си запозната, но през 70-те и 80-те години френските лекари препоръчваха премахването на химена на момиченцата в ранна детска вързраст, да се избегнел стресът по-късно.

  апропо – брат ми имаше такова срастване на кожичката и операцията беше значително по-болезнена от забелването, поне такъв спомен имам, щото и аз бях малък тогава. абе със сигурност за мене беше болезнено, щото аз брат си много го обичам.

  мене ако ме питаш – забелвай си му го и спазвайте хигиена – предполагам знаеш, че пишки и лигавици се мият само с топла водичка, нали? 🙂

  па като порасне да си търси кой да му го забелва 🙂

 6. Абе, хора! Някой прочете ли статията?! Каква хигиена, какво забелване! Това е диващина и варварство! Сраствания и техните операции, както и инфекции се получават именно като чистите заради тая „Хигиена“ с главно Х! Всичко става естествено и с времето! И никакво забелване няма да правя!

 7. уж питаш за мнение, пък то явно не ти е нужно 😆

  аз съм баща на момиче и нямам личен опит, но поради „жестокостта“ на забелването то не бе правено на брат ми, който поради тази причина или друга, не зная – но беше в болница с една изключително неприятна и болезнена, макар и рутинна операция. и сега е обрязан като турчин или американец, или квото там си решиш.

  относно робуването на условности – няма да забравя един приятел в казармата, който беше помак от смолян, съответно обрязан. момчето не искаше с нас да се къпе в банята, срам го беше че всички сме с нормални пишки, а той е обрязан. сто пъти говорих с него, че на никой не му пука – е нема братче, бегаше сам да си се къпе в турската баня, до „кенана“ дето е. а и брата на едно мое гадже беше така и не смееше да си покаже пишката никъде и пред никого, а сестра му имаше комплекс от факта.

  съжалявам, че майка ми не е жива, за да ти разкаже по-подробно, две момчета е отгледала все пак 🙂

 8. Здравей,
  много полезна и подробна статия, ще ми се да я бях прочела преди 2 години.
  Та по този повод, как да процедираме с момченцата, които вече за със забелени пишлета?

 9. Браво, Пипилотке! Много липсва такава информация, особено при младежи в пубертета, когато всичко е адски изнервящо.

 10. Бате, от предния ти коментар останах с впечатлението, че не си изчел статията, съжалявам, че съм се заблудила.
  Ето да прокоментираме случая с брат ти: На колко години е бил, когато се е наложило да го оперират? Както се обяснява в статията дори до края на пубертета има момчета, които нямат напълно отдръпваща се кожичка, което все още не означава, че трябва да се оперират. И тук възниква конфликта с неинформираните петиатри и хирурзи, които се юрват към скалпела, поради убедеността им, че главичката трябва да може да се показва след 6 месец или 1-2 година на детето.
  И разбира се, има макар и съвсем малък процент мъже, сред които да е бил и брат ти – на „излязъл от юношеството мъж, който да не може да отдръпне кожичката си или вече не може да отдръпва препуциума си и чувства неудобство по време на сексуален акт.“ Но в нашето общество, при тази „информираност“ на много от лекарите, никой не е чакал до края на пубертета на такъв пациент.

  Горкичките ти приятели. Тези предразсъдъци относно кой е „резан“ и кой не са тъпо нещо. Но ти от къде знаеш за пишката на брата на гаджето ти, като човека го е било срам от тая работа? 😛

  Tanzen, предстои да пусна публикация тук относно това как да се грижим за гениталиите на децата. В нея се засяга и въпросът за деца които имат напълно отдръпваща се кожичка в ранна възраст, което може би касае твоят случай. Надявам се тя да отговори до някъде на въпроса ти. От друга страна, бих ти препоръчала да пишеш и в дадената в началото на публикацияята ми тема в бг-мама. Там редовно коментира д-р Бранков от Пирогов, който ще може да ти даде по-професионален съвет.

  Комита, наистина се надявам да помогне на младежите, защото заради такива манипулации може да се стигне до всякакви работи, че и до хирургични намеси. Всички тия неща в много случаи докарват и всякакви комплекси на младежта, а такива неща никой не мисли на детето си 🙂

 11. Пипи, не мога да си представя мъжка мама, която да не въздъхне с облекчение при информацията, че тази манипулация със забелването не е жизнено необходима 😀

  Иначе мога да си представя защо по нашите земи и в нашия климат би възникнала подобна традиция… като се сетя колко важно беше дори и за дядо ми да има внук от сина си. Как си представяш пък преди 100-тина години да рискуват дори и малък % от оцелелите синове да имат затруднения да правят деца на 20 години, ако е можело да елиминират риска с дръпването на една кожичка в бебешка възраст :).
  С онова ниво на хирургията и при липсата на стероидни кремове.

  Както и да е… живеем в 21 век и няма смисъл да робуваме сляпо на правила, измислени за друго време и други обстоятелства.

 12. Пипилота, благодаря ти, ще пиша и в темата на бг-мамма, но ще чакам и твоята статия.

 13. Малко за САЩ и обрязването:

  Съпругата на мой познат, който живее в САЩ, роди в тяхна болница. Щастливият баща бил сурвакан с голям куп документи, които за щастие имал акъла да прочете, преди да подпише. Между тях имало и съгласие синът му да бъде обрязан… Човекът вдигнал скандал и отказал. Пет минути по-късно му се обадила жена му, и му казала, че са й връчили да подписва някакви документи – тя била толкова уморена, че не можела да ги прочете, а категорично й отказвали да ги занесат на мъжа й да ги подпише.

  На нашия човек му писнало, звъннал на шефа на фирмата, в която работи, и се примолил да му „услужат“ с фирмения юрист. Юристът също бил изумен, че някой може да не иска синът му да бъде обрязан, но като опитен адвокат и предан воин на фирмата провел заплашителен разговор с директора на болницата, и семейството било оставено на мира…

  Лично моето мнение е, че ако на някой му е проблем да поддържа хигиената на необрязан пенис, ще му е проблем да поддържа хигиената и на обрязан. Така че това са просто глупости.

 14. Григоре, разказа ти всъщност ми изяснява един от съветите дадени за опазването на момчетата още при раждането и престоя в родилния дом (съветите ще публикувам по-късно днес). Превеждайки мислех, че става въпрос само за опасността да бъде дръпната кожичката, а не че някой може да обреже детето.
  Сега, след като се разрових и за това, се оказва, че между 50 и 70 % от американските деца напускат родилния дом обрязани, като това не включва извършваните по-късно обрязвания (в религиознито общности, хора които ще платят по-малко в сравнение с цената в родилния дом и др.)

  Една от много интересните статии е изявлението на организацията „Лекари противопоставящи се на обрязването” относно насилственото забелване, която съдържа историческа справка за възникването на масовото забелване и обрязване – така повечето момчета ще разберат от къде идва мита за това, че ще ослепеят, ако мастурбират. Интересно и странно на пръв поглед е да разберем, че понякога науката действа не по-малко фанатично и сляпо от религията!

 15. пипи, не помня точно кога оперираха брат ми, но аз бях първи-втори клас, а той е с пет години по-малък… абе три-четири годишен някъде, ама на него дупката на кожичката му отпред беше много малка и трудно се забелваше по принцип.

  за брата на гаджето си знам, защото тя все пак ми беше гадже, все пак спях с нея, детсевика 🙂

  абе ти познаваш ли краси машева, съпругата на пича, в чийто двор се женихме? те имат син връстник на ния и сме заедно при един от най-добрите педиатри – д-р субев. та ако искаш питай я какво им е казал той по въпроса. ако не я познаваш аз ще я питам като се видим събота-неделя (ако не забравя де:)

 16. Както винаги към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално. И аз си мислех че „природата си знае работата“ докато не забелихме сина ми и докторът ни показа втвърден секрет с големината на средно бобено зърно под кожичката.

  Това по повод на следните две твърдения от статията:

  „Няма нужда да се опитваме да изчистваме смегмата от вътрешната страна на детския препуциум. Тя сама ще си проправи път през тесния отвор. “
  „Първо, родителите трябва да знаят, че няма абсолютно никаква нужда да се чисти под детския препуциум.“

 17. Ами сега бате, като си прочел, че е нормално до голям келеш да не му се отдръпва кожата, какво мислиш? Можел ли е брат ти да пикае през тая малка дупка или не? Предполагам, че да. Та ненужно е било, ако не е имало проблем с основната функция на тоя орган (в тази възраст), да му се прави каквото и да е на момчето. И са го рязали напразно.
  Но да речем тогава не е имало голяма информираност. Сега като можеш да намериш купища данни, изследвания и проучвания, би било добре да не се доверяваш сляпо на секви медицински светила 😉
  А аз няма кой да питам. За Дребосъчето – с баща му сме взели напълно информиран избор и единственото, което има да правим е да го отстояваме и да възпитаме него как да се отнася към гениталиите си.

 18. Pingback: Основна грижа за „недокосваното“ дете | Патиланско царство

 19. ами виж, помня, че като пикаеше му се надуваше пишката като балон. предполагам и бая смегма се е натрупвала. пък и, да ти кажа, имах една любовница в гимназията, на която и на 18 години й се натрупваше смегма, пък не беше умряла, съвсем не. даже беше си доста секси 🙂

  та така – свет широк, хора тесни…

 20. „Why does my son’s foreskin „balloon“ when he urinates?
  This is another indication that the natural separation of his foreskin and glans is occurring. One elderly Irishman tells how, as a boy, he and his friends „lucky enough to have a foreskin that ballooned“ would stand in a row, urinate, then squeeze the balloon to see who could „shoot“ the farthest. As the preputial opening widens, most boys decrease their chances of winning the game but increase their ability to retract their foreskin. “
  Ирландци 🙂

 21. Пък аз имах едно гадже, който се беше обрязал на „стари години“ – разбирай като беше на 24. Беше ходил на гурбет в по-топлите страни и пр., няма сега да му разказвам мемоарите, но доброволно, естествено с хирургическа намеса, извърши тази операция върху себе си. Нито било Бог знае колко болезнено (вече се ползват упойки и пр.), нито нищо. За сметка на това от чисто хигиенна гледна точка човекът се чувстваше прекрасно. И без да е мюсюлманин или евреин ме кандърдисваше ако някой ден родя момче, да го обрежа, докато е малко. „Да бях знаел колко е по-удобно така, да бях накарал нашите да свършим тази работа преди години“. Цитирам дословно.

  Не знам за „Секса и града“, но мисля, че не е случайно, дето този ритуал възниква в по-горещите климатични пояси и обхваща дори и африкански племена, които са си чисти езичници (разбирай нито мюсюлмани, нито някакви други, ами се кланят на техни си племенни божества и духове). Има го дори и при индианците в екваториалните зони на Америка. Нищо страшно. А при някои хора от мъжки пол е наистина наложително по здравословни причини, без да се измислят специално диагнози за това. 😉

 22. Благодаря ви за статията, случайно попаднах на нея от линк във фейсбук и се радвам, че я прочетох. Синът ми е на 3 години и според повечето хора до тази възраст пишката му трябва вече да е забелена. Да, ама не е и ние почваме да си мислим, че това е проблем и трябва да се води на доктор. Наистина ми беше много полезно това, което прочетох и ще оставя детето така, без да го водя по прегледи и да се затормозявам и аз и то.

 23. Краси, радвам се, че ти е от полза информацията. Освен това при всякакво възникване на въпрос има купища информация. Няма как да преведа всички статии, но много от линковете дават подробно описание на всякакви възникващи въпроси и е хубаво да не се паникьосваме, ако решим, че нещо не изглежда както трябва и някой се хване за скалпела и предложи нещо радикално 😉

 24. Pingback: За пишките и хората | Патиланско царство

 25. Maya Radoslavova

  ами аз да ви кажа нямам никакъв опит.Имам сестра.Но моят мъж ми каза,че не е бил забелен и на 7-8 години когато пениса му се е втвърдявал го е боляло много и сам се е забелил с много болка и предпочита сина му да не си спомня болката и това да стане по рано,за да не я помни…..

 26. Maya Radoslavova

  Все пак пишлето на детето се втвърдява (дърви)и преди пуберитета и дори когато е още бебенце и понякога това им докарва болка и дискомфорт…Сина ми е на година и 5 месеца,но го забелихме при хирург когато беше на 10 месеца и не съжалявам изобщо,защото ни предупредиха как да избегнем „стискането на кожичката“ и евентуално да се наложи обрязване.Просто в началото след забелването кожичката да се дръпва за кратко и веднага да се връща обратно,за да не се получи спазъм и да не може кожичката да се върне обратно:-) И не сме имали никакъв проблем до момента

 27. Maya Radoslavova

  Кожичката предпазва пениса независимо дали веднъж е забелена или не.Тя пак си стои на мястото и предпазва входа на пениса от фекалии те преди да се махнне памперсааааа.И след това.Стига глупости и простотиии и невежи истории от хиляда и една нощ.Попитайте някой незабелен и някой забелен мъж преди да пишете такива статии и ще разберетееее……

 28. Maya Radoslavova

  Болката ,която се изпитва при по-късното забелване е много по-силнааааа и запомняща се!!!!!

 29. Мая, каквото и да Ви кажа, каквито и източници да Ви цитирам, Вие ще останете на своето мнение, решавайки сама за нещо, което би трябвало да е чужд избор. Вие така сте решила. За мен, Вашият избор е ВАРВАРЩИНА.
  Между другото, синът ми вече е на година и половина. Никога не е имал проблем с пениса си, не се случи нито един от ужасите, с които ме плашеха педиатърката ми и народните вярвания на хората като Вас (всъщност основаващи се на едно и също невежество). Пениса на детето ми се надървя също, както на Вашия и не съм виждала да го боли от това. А кога ще се случи нещо решава природата и самото ми дете.
  Така че, ходете да се перете и не ми обяснявате, че аз съм невежа.

 30. Maya Radoslavova

  Папилота Ментолка,мислите ли,че е възможно всички лекари по света да са обзети от масово заблуждение.Пък и те преди да са станали лекари са първо мъже.Аз ви казвам че моя мъж го е направил сам при мастурбиране ,защото не е бил забелен като малък и е било много болезнено и травмиращо за него и предпочита неговия син да не помни тази ужасяваща болка….Да не стане така ,че вашия син да ви обвини,че не сте направила нужното навреме,когато болката е по-малка и няма да я помни,както моя мъж обвинява свекърва ми …..Но вие си знаете най-добре….Освен това всяко дете си е индивидуално и неговите родители смятам ,че са способни да вземат най-доброто решение за тяхното дете.Освен това кожичката макар и забелена предпазва входа на пениса,нали?!Забелен или не кожичката има отворче отпред и при лоша хигиена винаги може да се случи инфекция.Освен това при ранно забелване е много по-малко вероятно да се стигне до обрязване ако родителите са добре осведомени как да дърпат кожичката в началото,отколкото ако мъжа след време не успее да го направи сам и получи перманентна фимоза.Тогава обрязването му е сигурно.А за обрязаните мъже незнам колко е по-хигиенично,но според мен така риска от инфекции се увеличава и не бива да се премахва нещо ,което природата ни е дала,защото тя е измислила нещата съвършенно:-)

 31. Maya Radoslavova

  И дъщеря имам и при момиченцата също се отделя смегма,но при измиване на външните полови органи с топла вода и мек сапун се отмива идеално,така че не ми обяснявай,че да забелиш момчето е като да измиеш вагината на момичето:-DDDDDDDD Тези мъртви кожни клетки под кожичката (въпросната смегма) се разлагат (гният),като всяка мъртва тъкан и съответно може да причинят сериозна инфекция.Чувала съм от много майки,че пениса на незабелените им все още момченца се е подул, възпалил, инфектирал ,станал е болезнен при допир и т.н.

 32. А бре мари, ти представяш ли си как Ок е забелил пищката на Крог в пещерата. Всяко нещо, което е извън законите на природата е грубо вмешателство в тях – това е валидно за забелването. Ще ти дам пример – в древна Персия се смятало, че масаж на простатата през ректума води до мъжка рожба. Сега на мен ми е ясно, че мога да имам такава и без да ми бърка някой с 4 пръста в гъза. Така, че забелването е ново и временно увлечение. А мъжът ти е трябвало да лъска по-бавно 😉

 33. Maya Radoslavova

  Ами ,Богомиле той се е забелил,защото като е получавал ерекция е чувствал опъване,болка и дискомфорт и казва,че много го е боляло та не знам кое е неприродно и варварско….А ти щом смяташ,че е достатъчно хигиенично смегмата да си стои под кожичката си я дръжте.Както писах по-горе много незабелени деца получават инфекции и т.н.Та всеки се информира и сам си решава….:-)

 34. „Папилота Ментолка,мислите ли,че е възможно всички лекари по света да са обзети от масово заблуждение“

  Мая, нима вярвате, че медицината ни е стигнала до крайното познание и не е способна на грешки? Ще Ви дам прост пример – дълго време лекарите са прилагали кръвопускане с искреното убеждение, че лекува от температура до сифилис. Но това „познание се е променило.

  Въпрос: да приемем, че сте права, водена от върховния си хуманизъм да спестите болка на мъжкото си дете. Защо товага, не спестите от сега същата тази болка на дъщеря си? Защо не я заведете от сега на хирург, да й резнат химена, за да не я е страх и да не я боли при първия й полов акт, което недай си боже може да я отврати от секса, а?

  А за търсещите информация, предоставям два линка – към становището на Американската педиатрична асоциация и Британската асоциация на уролозите педиатри:

  АПА – „Our son is not circumcised. When will his foreskin retract?
  In the first several years your son’s foreskin will separate from the tip of the penis. Some foreskins separate soon after birth or even before birth, but this is rare. When it happens is different for every child. It may take a few weeks, months, or years. Once this happens, the foreskin can be pulled back away from the tip of the penis. This is called foreskin retraction.

  Most boys will be able to retract their foreskins by the time they are 5 years old, yet others will not be able to until the teen years. As a boy becomes more aware of his body, he will most likely discover how to retract his own foreskin. But foreskin retraction should never be forced. Until the foreskin fully separates, do not try to pull it back. Forcing the foreskin to retract before it is ready can cause severe pain, bleeding, and tears in the skin.“

  Британската асоциация на уролозите педиатри – „Almost all boys have a non retractile foreskin at birth. The inner foreskin is attached to the glans. Foreskin adhesions break down and form smegma pearls ‘ white cysts under the foreskin’ which are then extruded. The foreskin does not retract before the age of 2 years after which it ‘pouts like a flower’- physiological phimosis. The process of retractility is spontaneous and does not require manipulation.
  The majority of boys will have a retractile foreskin by 10 years of age and 95% by 16-17 years of age.“

 35. Maya Radoslavova

  Защото химена би срастнал отново и няма как да го поддържаш отворен докато започне да води полов живот,пък и отварянето на химена е ненужно от хигиенична гледна точка.Не съм чувала за момиченце с вагинална инфекция ,но за сметка на това съм чувала за много незабелени момченца с инфекция на пишлето:-)Просто гениталиите на мъжете и жените доста се различават и не може да става и дума за сравнение…..Вероятно си забелязала:-)

 36. Maya Radoslavova

  И в днешно време тези инфекции зачестяват заради ползването на памперси затова добрата хигиена е изключително важна.Зачестяват и уроинфекциите заради генномодифицираната царевица с която изхранват кравите,с чието мляко се правят адаптираните млека за децата ни…Така че трябва да се съобразим и със заобикалящата ни среда.Та ,Богомиле в този ред на мисли Крог не е трябвало да забелва пишката на Ок в пещерата ама Ок си е ходел с голо дупе и нищо не е задържало фекалиите му близо до пишлето и въпросната смегма не е могла да се опаразитява от фекалиите, а и Ок не е и помирисвал ГМО а е ял чиста храна,та риска от подобни уроинфекции е бил сведен до минимум.Иска ни се да сме близо до природата но сме на хиляди светлинни години от нея и затова и законите са други:-)

 37. Maya Radoslavova

  А и само още нещо.Болката при отнемането на девствеността при жените е доста по-малка,в сравнение със забелването на кожичката на пениса,която е много инервирана…Пък и моите наблюдения са,че прага на болката при мъжете е по-нисък отколкото при жените.Просто момичето го боли когато става жена,когато става майка пак боли и природата е преценила че и трябва по-висок праг на болката:-)Мен например почти не ме е боляло когато правих секс за първи път,а бях на 20 години:-)

 38. Maya Radoslavova

  На мен ми е ясно че 95 процента от момчетата ще се забелят до навършване на 16-17 години ,но на каква цена….не се знае

 39. Мая, логиката Ви за химена е чудесна! В статията „Основна грижа за „недокосваното“ дете“ можете да прочетете точно, защо същото важи и за момченцата и каква е структурата на детския препуциум (различен от този на възрастния мъж). Причините, които изтъквате за момичетата, важат и за момчетата.

  Вие сама, добре знаете, че ако не дърпате препуциума на момчето си всяка вечер, той ще слепне отново. Това е така, защото той още не е „зрял“. Често момчетата, след 3-4-та си година, когато започват да остават сами в банята занемаряват старателно спазваната от родителите им „процедура“. Препуциумът, оставен сам на себе си, отново слепва. Това е причина редица мъже да мислят, че не са „забелвани“ от родителите си, а всъщност да са били (мъжът ви дали е говорил с родителите си по този въпрос?) В такива случаи, особено ако вследствие на забелването е имало рани и сраствания, в по-късния етап на самоопознаване младежа да се сблъска с неудобство при отдръпването на кожичката, да има сраствания, фимоза, необходимост от хирургическа намеса и т.н.
  И за финал – прочетете и последната ми статия по въпроса, която да Ви отговори от кога всъщност съществува и защо процедурата „забелване“

 40. СЛУШАЙТЕ КАКВО

  ЕЙЙЙЙЙЙ ЛУДИ КРАВИ – ВИЕ КАТО НЯМАТЕ ТОЯ ОРГАН ЗАЩО СТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ ТОЛКОВА ДА НИ ОБРЯЗВАТЕ ГЛЕДАЙТЕ СИ ВАГИНИТЕ И СИ ГИ ПОДДЪРЖАЙТЕ И ОСТАВЕТЕ ПЕНИСИТЕ ДА СИ ГИ ПОДДЪРЖАМЕ НИЕ
  ТОВА С ОБРЯЗВАНЕТО Е ЧИСТА ЦИГАНИЯ НЕВЕЖЕСТВО – ПРОСТОТИЯ
  АЗ ЛИЧНО САМ СИ РАЗЛЕПИХ КОЖИЧКАТА КАТО ВЛЯЗОХ В ПУБЕРТЕТА – ПРОСТО МИ БЕШЕ ОБЯСНЕНО ОТ МЯЛЪК ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗАБЕЛЯ ПОСТЕПЕННО ( ТРАДИЦИОНЕН МЕТОД)
  НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ КРЕМОВЕ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕХ ЗА ТАКИВА
  НОМЕРА Е КОГАТО Е В ЕРЕКЦИЯ ДА СЕ ЗАБЕЛВА – ПО МИЛИМЕТЪР ДВА 5
  ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ГО ЗАБЕЛИХ
  СЕГА СТИГА СТЕ СЕ ЗАСТЪПВАЛИ ЗА НАШЕТО ОБРЯЗВАНЕ КАКТО АЗ НЕ СЕ ЗАСТЪПВАМ ЗА ВАШЕТО
  ДА СТЕ ВИДЯЛИ НЯКЪДЕ В НЯКОЙ ФОРУМ МЪЖ ДА НАСТОЯВА РЕВНОСТНО ЗА ЖЕНСКО ОБРЯЗВАНЕ ИЛИ ДА ВИ СЕ БЪРКА В ТЕМИТЕ ДЕТО СИ ОБЯСНЯВАТЕ КАКВИ НЕЩА ВИ ТЕКЪТ ОТ ВУЛВИТЕ
  ЗАЩО ТОГАВА РАЗНИ ИНЪЧЕ КАЗАНО ПЪЛНИ ОВЦЕ ОТ СЕЛО СЪС ОГРОМНО САМОЧУВСТВИЕ , ВИНА ЗА КОЕТО ИМАТ И ГУГЪЛ ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ ДА ПОЗНАВАТ ИДЕАЛНО ПРОБЛЕМИТЕ СВЪРЗАНИ С МЪЖКОТО ДОСТОЙНСТВО САМО И ЕДИНСТВЕНО ВЪЗ ОСНОВА НА ОРАЛНО-РЕКТАЛНО-ВАГИНАЛНИТЕ СИ КОНТАКТИ С ТЯХ
  СЕГА ЗА ОБРЯЗВАНЕТО И ДОКТОРИТЕ – СИН СЪМ НА 2-МА ДОКТОРИ И ДВАМАТА СА АБСОЛЮТНО КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ОБРЯЗВАНЕТО ОСВЕН АКО Е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО
  НАШИТЕ МАЛКО СА БИЛИ ПО НАСТОЯТЕЛНИ КЪМ ПО ГОЛЕМИЯ МИ БРАТ И СА ГО КАРАЛИ ПО РЕШИТЕЛНО ДА СИ ЗАБЕЛВА С КРЪВ ПЕНИСА ПОД ДУША
  (ЗА КОЕТО ОПРЕДЕЛЕНО СМЯТАТ ЧЕ МАЛКО СА ПРЕКАЛИЛИ)
  ВЪЗ ОСНОВА НА ОПИТА ДОБИТ ОТ БРАТ МИ С СМЕН ДЕЙСТВАХА ПО ЛИБЕРАЛНО И СЕ ОГРАНИЧИХА САМО РЕГУЛЯРНО ОБЯСНЕНИЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ Я РАЗЛЕПЯМ САМ МАЛКО ПО МАЛКО НИТО СА СЕ ИНТЕРЕСУВАЛИ НИТО СА МЕ ПИТАЛИ ДАЛИ ГО ПРАВЯ – КАТО МАЛЪК УСПЯХ ДА ЗАРЛЕПЯ МАЛКО , НО ЧЕСТНО С ВЛИЗАНЕ В ПУБЕРТЕТА КАТО МИ ПОПОРАСТНА ПОВЕЧКО СТАНА ДОСТА ПО ЛЕСНО – ТОГАВА ГО ЗАБЕЛИХ ДО КРАЙ –
  КОЛКОТО ДО БОЛЕЗНЕНИТЕ ЕРЕКЦИИ – НЕ Е ВЯРНО
  НЕ БОЛИ
  ОТНОСНО ХИГИЕНАТА ЕДИН ЧОВЕК ПО ГОРЕ КАЗА – АКО ИМАШ ПРОБЛЕМ С ПОДДЪРЖАНЕ НА НЕОБРЯЗАН ЧЛЕН ТО ЩЕ ИМАШ ПРОБЛЕМ И С ПОДДЪРЖАНЕ НА ХИГИЕНАТА НА НЕОБРЯЗАН
  ТА АКО ИМАТЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА СИ НАМИРА – САМО ИМ ОБЯСНЕТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ КОГА И ГОТОВО

 41. Неграмотно написани, обидни и откровено малоумни коментари се трият от собственика на блога. Това беше точно такова.
  Pippilota

 42. Анонимен

  Еее, как разкъсаният химен при малките момичета зараства отново, бихте ли ми обеснили или по-точно да го обесни Maya Radoslavova?

 43. Кръстницата на моя син живее от доста години в САЩ и тя ми е казвала, че преди години са обрязвали масово американците, защото се е смятало, че това предпазва от рак. Разбира се по-късно се е доказало, че това не е така и сега обрязването не е толкова разпространена практика в САЩ.

 44. Мен лично ме притеснява повече факта, че на два пъти бившата лична на детето направи въпросното „забелване“ без да поиска разрешение от нас /това беше и една от причините да е вече „бивша“/ като втория път го направи толкова садистично, че дори имаше кръв и се наложи известно време да правим компреси и т.н. Чела съм ,че подобни „намеси“ могат да доведат до срастване и в по-късен етап да създадат истинските проблеми с отделянето на кожичката на пенса. Според вас каква е вероятността да имаме трайни последствие и дали може сега да се разбере това или трябва да минем пубертета за да стане ясно? Синът ми в момента е на малко повече от 2 години, а първото забелване го направи още на първата консултация на навършен 1 месец на бебето. Следващото беше няколко месеца по-късно.

 45. Здравейте, Галя. В края на горната статия има няколко линка към статии на английски: Опасности от насилственото отдръпване на препуциума; Попитайте експертите: Насилственото забелване; Извършено е насилствено забелване: ами сега? Там можете да откриете отговор на въпроса си.

  Имах същия опит с педиатъра на детето ми (описан тук), макар случката да стана, когато той беше на 6 месеца. Последвах съветите от горните линкове. Изчаках зачервяването да мине без да мажа кремове, да дърпам и „стерилизирам“. До момента (синът ми е почти на 2 г.) не съм забелязала да има някакъв проблем при уриниране и не съм пробвала по никакъв начин да проверявам има ли му нещо. Надявам се, че нещо, случило се инцидентно, не би имало фатални последици като ежедневното травмиране чрез „забелване“. Прочетете и последващата статия, която съм превела от същия блог: „Основна грижа за “недокосваното” дете“ за повече информация за развитието на детето си и защо да не се притеснявате 🙂

  Все пак, ако Вие имате основателни опасения и детенцето Ви има видим проблем според Вас след намесата на педиатъра, бих Ви посъветвала да пишете в блога на авторката на горната статия в Dr. Momma (има и FB страница) и да потърсите съвет от др. Бранков в Пирогов, който доколкото ми е известно е от малкото специалисти в областта, които не „забелват“ и поставят диагноза „фимоза“ от прекрачването на прага на кабинета им 🙂 Но, за да се разбере има ли фимоза или не трябва да се дръпне, та аз при лекар при този повод не бих се обърнала в случан на липса на някакви симптоми. Ако фимоза има то това ще се разбере на по-късен етап от развитието на детето и едва след като то е пораснало и, надявам се така съм го възпитала, че да сподели с родителите си, че има проблем и отидем на лекар 🙂

 46. Благодаря за отговора и линковете! За сега не изглежда да има проблем и дано така да си остане 🙂 Няколко дни след забелването мястото беше зачервено и с отток, тогава по съвет на друг педиатър правихме известно време бани с много лек разтвор на калиев перманганат и компреси с реванол и йодасепт. Нещата се успокоиха и до момента не виждам причина да се притеснявам, но пък срастванията няма как да се видят все пак докато не се забели /както пишете и Вие/. Остава само да се молим от тези забелвания да няма лоши последствия.
  Благодаря още веднъж. Здраво и щастливо детство на малкия 😉

 47. Мисля, че се изпуска една изключително важна гледна точка – психологическата. Ако авторката намери подобно инфо, с радост ще го прочета. Хубаво гледаме от физиологична, така и трябва. Но знаете ли какви деформации настъпват на психично ниво заради невежеството на хората. Какво отношение има едно малко дете, което е „обрязано“ към секса и как това му е повлияло на психиката, ясно ли е? Няма да цитирам идеите на чичо Фройд, макар и доста от тях непълни, имат огромно приложение в половия живот. И той не се ограничава само със започване на сексуалните взаимоотношения. Ами опознаването на половите органи още в ранна детска възраст…? Знаете ли какво може да потисне малкото момче, в съзнанието си? Ами девойката? Колко от дамите не са изпитвали срам като малки от половият си орган?
  След това защо мъжете изгрубяват в интимните си отношения. Диво чукане, вместо чувствено-сливаща любов. И не само порното е основният фактор за това…
  П.С. Да бях жена, че да може лесно да изкритикувате думите ми… Ала не съм. 🙂

 48. Правя пояснение за бележка №1 под линия. Intact, което си превела като „недокоснати“, не означава момченца, чиито родители не ги забелват, а момченца, които не са били обрязани като бебета. В САЩ много голям процент от момченцата биват обрязани няколко дни до няколко месеца след раждането си по „хигиенни“, а не по религиозни или медицински причини. Пълна простотия. Ние сме единодушно против обрязването на момичета, защото е осакатяване, а обрязването на момчетата вероятно не е осакатяване! Дори поради спецификата на бебешкия пенис има измислени методи и уреди за извършване на тази процедура специално на бебета. Може да се прочете много „за“ и „против“ обрязването в ранна бебешка възраст на английски език.
  Иначе тази статия е абсолютно вярна. Мен като малък са ме водили на лекар да ме забелва. Не съм бил много голям, но си спомням и процедурата, и това, че нямаше ефект и се върнах към предишното състояние почти моментално. В пубертета нещата си дойдоха на мястото и буквално един път докато се къпех препуциумът се забели докрай. Честно, умрях и страх и болка. Страх, защото това не ми се беше случвало досега и изобщо не знаех какво има под тази кожа. От болка, защото главичката беше толкова чувствителна, че всяко докосване предизвикваше болка. Постепенно и това отмина.

  Интересно, по тази тема и Интернет, а и тук в коментарите пишат само жени. Вие мъже нямате ли, не са ли минали през това, та трябва да откривате Америка. За моя син обясних на жена ми как стоят нещата и не сме имали никакви проблеми и драми.

 49. Бих искала и аз да се включа в темата, защото и мен ме тресе тази треска в момента. Моето момченце е от насилствено забелените и нямаше проблем до като навърши 9 години. Първоначалното забелване не искам да си го спомням – направи го сестрата на нашия педиатър, но както и да е – преживяхме го, а и детето беше на месеци. От тогава насетне не сме имали никакви проблеми , даже сина ми сам си се миеше вечер, НО.. Навършихме девет и не щеш ли се започна ада. Всяка вечер цепене и рев , кръв тече и ние се видяхме в чудо. Оставихме го на мира. Мазахме с вазелин , с риванол , с гентамицин, с каквото ни казаха, правихме масажи до самозабрава и не става и не става. Детето понапълня в тази година и не можехме да го оправяме в банята , а извън нея също не се справихме и сега какво- кажете. Ако кажете , че е липса на хигиена ще ви кажа, че детето не си ляга ако не е минало през банята, ако кажете, че сме немърливи, добре, да рече, че е така, но кой ще ми обясни защо без да е имало проблем и изведнъж това се случва. Сега тръгваме по болници, уролози и не знам какво си. Просто ума ми не го побира грешно ли е било, ние ли сгрешихме после с нещо, какво….Казват ти “ забелвай“ и ти го правиш, нали са лекари, няма проблеми и изведнъж това – сега на къде. Кой е прав? Казват ми после познати, че не е трябвало да го забелваме- е аз ли съм го направила. Занесох го на консултация и те го направиха- не са ме питали. А после пита ли ме някой колко компреси съм слагала и как се беше подуло и как плачеше детето на всяко пишкане почти цяла седмица, а? А сега като си помисля ми се изправят косите.

 50. И на мен, когато бях малък, лекарите ми опъваха пениса и ме мазаха с някакви кремове. Дразнеше ми много и беше голям шок просто защото докосването на пениса докато е забелен на 2-годишна възраст си е болка. Спомням си, че изключително много се борих, но и болката и шока ми останаха в съзнанието. Днес имам фимоза, но просто не желая да я махна, въпреки че съм пълнолетен. Така, че по-добре не пречинявайте ненужни болки на децата си, защото сте го чули от някого си, че било не знам си какво.

 51. Анонимен

  За да няма фимоза, трябва да се практикува мастурбация от ранна възраст до късна старост! Блъскане на чекии му е майката, лъскане на бастуна! Ебането е до време, чекията – до гроб

 52. MARGARITA GEORGIEVA GR.SLIVEN

  БЛАГОДАРЯ, ВИ за статията. Преди няколко дни моят син на 12г. беше със същия проблем.Първо отидохме при педиатъра,който ни каза,че това е нормално и ни препоръча да правим бани с лайка,смрадлика/тетра/ или орех ,а след това да мажем 2 пъти на ден с гентамицин.Накрая ни даде направление за уролог,като ни успокои,че всичко ще мине, но трябва време.Когато отидохме на прегледа при уролог,най-безцеремонно д-р МИТЕВ ни каза,че трябва да му се направи операция и че сме били немърливи и т.н.Излязохме от кабинета с идеята да отидем при друг лекар,който не е касапин.Измина една седмица след прегледа при педиатъра и детето вече е съвсем добре само с тетра.НЕ СИ ТОРМОЗЕТЕ ДЕЦАТА С ИЗЛИШНИ И БОЛЕЗНЕНИ МАНИПУЛАЦИИ.

 53. Главичката на пениса всъщност съответства на клитора при жените. И главичката и клитора са финно чувствителни органи , затова всякакви груби и насилствени манипулации , отнемат финната чувствителност на тези органи. Виждал съм от опита си обрязани от финната си чувствителност хора поради практикуване на груб и насилствен секс, наричано по съвременому- чукане. Гледката е тъжна и поради това , че последствията са и психо-емоционални, а не само физиологически. От тази статия се замислям дали причините не идват още от детството с насилването на нашето естество . И клитора и главичката всъщност си имат шапка, не толкова да ни пази от инфекции, а най-вече да ни предпазва от постоянна или неестествена стимулация.

 54. Pingback: Дреме ли предприемачка в теб? | Патиланско царство

 55. Pingback: Спотаява ли се предприемачка в теб? | Патиланско царство

 56. Надежда Стойчева

  Благодаря за изчерпателната и полезна информация!

 57. Здравейте, аз съм 20г и в нееректирало състояние нямам проблем със забелването, но при ерекция кожичката се опъва страшно и води до голям дискомфорт, че чак граничи с невъзможно. Какво е вашето мнение? Благодаря!

 58. Здравейте, Симеоне! Не бих могла да Ви могла да помогна много. Искрено Ви препоръчвам да се насочите към специалист, уролог, който да Ви прегледа и даде съвет за адекватно справяне с проблема Ви. Успех!

 59. Здравейте,Аз съм на 18години и проблема е следния : когато пенисът ми не е еректирал е доста малък ,при ерекция става съвсем нормален нито ме боли нито някога съм имал проблеми , като малък ходих на уролог който ми препоръча като се къпя да издърпвам кожичката и да го мажа с някакви неща но беше супер болезнено и така и не довършихме процедурата , дали тази кожичка ще се скъса от само себе си или трябва да посетя лекар ?

 60. Pingback: Физиологичната фимоза и забелване - Hollysta

 61. Аз съм мъж,вече! Мама като малък ми забелваше кожичката и аз правех ерекция,грешно е! Защото сега си представям как тя ми прави чекии и това ме възбужда,просто ми е останало в съзнанието как ми дърпа кожичка на кура,до ден днешен,моята чекия е такава дърпам си кожичката на кура силно на горе,представям си мама как го правеше и свършвам!

 62. Пипилота, ти обиждаш така агресивно хора, които макар и с шанс да са заблудени, се държат вежливо, и очакваш някои нормално разумен да прегледа разсъжденията ти? Статистиката сочи, че най-често при жените (особено важи при лелки и тийнейджърки) точно такова агресиращо поведение и отношение към пасивни околни, се асоциира с изключително рядко и незадоволително „ебане“, най-вероятно (и няма за какво друго да е) заради отблъскващи черти. В затворен кръг се въртиш, момиче. Не си за човек, който да дава акъл.

 63. „Ако обаче я възпрепятства, тогава мъжът трябва да потърси консервативно лечение. 90% от мъжете с това рядко състояние могат да поправят проблема с прилагането на стероиден крем и упражнения за разтягане. Стероидния крем имитира ефекта от хормоните през пубертета и позволява кожата да стане по-еластична.“

  Може ли да ми кажете как се казва тоя крем ?

 64. Дипрозон 0,05 %. Нанася се на много тънък слой върху стеснения участък в продължение на 1 месец най-малко, като лечението може да продължи до 6 месеца или както е предписал доктора.

 65. Страхотна статия по повод използване на медицински факти.
  По повод на това, че небива да се обрязват невръстни деца веднага след раждането или един-два дни след него съм съгласен на сто процента, но както винаги има едно но!
  Малко фактология с която не съм на сто процента сигурен, но питах приятели, както се изразяват повечето хора „резняци“ /Турци/, та по повод на обрязването и при тях се осъществява на различни етапи до 10 годишна възраст. Което донякъде има логика от казаното в статията след, като момчето е достатъчно горямо и няма допир с телесните си течности, фекалий и други подобни.
  За забелването категорично съм за , за фимозата категорично, казвам че може и в по-ранна възраст да се установи.
  Пипилота, прощавай ако съм порпуснал нещо, но детските уролози са тези, който най-добре установяват несъвършенствата в развитието на малкия пенис при децата, това че педиатрите рядко пращат на консултация е друг въпрос.
  Фимозата е много неприятно заболяване мога да кажа от опит и ако някога родителите ми са настоявали за тези процедури и са правени консулнации с уролог е нямало да се стигне до две манипулации едната беше когато бях на около 9-10 години, една педиатърка тогава все още ни преглеждаха и в училище, видя че нещо не е наред, и каза на родителите ми да се правят тези процедури и накрая се стигна до хирург, който тогава каза „ще направим от 1 до 3 разреза за да освободим, кожата и да няма детето проблем, но като го виждам с тази фимоза после ще стане по лошо“ – думи на хирурга които още отекват в главата ми! Ама не няма да режем още! Така след 15 години, един ден станаха едни парафимози, едни фимозни пръстени и още куп други неприятни неща, вследствие на подобни разсъждения, че всичко трабва от самосебеси да се случи, но и да не се случи ние ще чакаме защо?
  Смятам, че при правилно постепенно и не насилствена грижа за кожичката на пениса на детето няма да се се стига до подобни проблеми в зряла възраст.
  По никакъв начин не твърдя, че разсъждението ми е правилно, но като човек с опит смятам, че мога да помогна много повече от коментари на асоциации и тем подобни, които не са имали фимоза, фимозен пръстен, баланит и прочие и са ги оперирали в зряла полова възраст от явно неизбежно настъпило събитие преди години!
  Мисля, че го бяха преди мен казали, медицински факти добре, но всичко е относително всяка ситуация е различна, всяко бебе е различно, всяко пенисче, кожичка, всичко е различно и нетрябва да се подхожда еднакво за всички, а индивидуално.
  Пипилота знаеш ли каква травма при проблем с пениса включително и една фимоза може да нанесе на един тинейджър? Надявам се никога да не разбереш, т.е. да нямаш тинейджър да крие за състоянието си, да се комплексира и още подобни ужасяващи неща. За радост не бях от тези, но познавам много които до ден днешен имат голяма психологическа травма от неизлекувано навреме заболяване, а на зряла възраст за подобни състояния в България почти не се говори.
  Надявам се да не го приемаш лично, просто много се възмущавам от тези приумици на днешното общество по повод на дребни манипулации, който могат да се извършват в къщи / за забелването/ и с леки кремове да се стимулира развитието и еластичността на кожата, а ако има проблем да се потърси специалист, който да индивдуализира състоянието и да предложи решение.
  Който е имал фимоза ще ме разбере, който не е имал поздравявам го спестил си е много главоболия, но явно родителите му са забелвали пишлето правилно и не се е стигнало до фимоза.
  Обрязаха ме на 29 години , от ФИМОЗА и възстановяването не е никак лесно и приятно!
  Апел към родителите на момчета, бъдете индивидуалисти, статията е страхотна по съдържание, но подходете към децата си индивидуално, не като съвременната маса родители, чули че насилствено и спрели забелването, а ако получи фимоза или тежък баланит или друга инфекция, която в по зряла възраст да доведе до обрязване или цепене на кожата, или кагато стане тинейджър да не си е виждал главичката на члена, а съучениците говорят за разни неща каквито той не е виждал, какво бихте обяснили тогава?
  Как бихте му казали, че ще трябва да го оперират и ще бъде вече много различен от другите момчета. Кака ще му спестите майтапите и подхвърлянията в съблекалните, басейните и другите комунални места за преобличане? Замислете се може сега да изглежда малко варварско, но малките деца не помнят болката!

 66. Адриана

  Вече и у нас официално не трябва да се прави нищо, но е пълно с лекари, които още не го знаят. 😦

  http://www.urology.bg/phimosis/

  „…Фимоза при възрастните

  При един малък процент (1-2%) от момчетата на 18 години, препуциума остава в резлична степен недилатиран. Това е т.нар. истниска фимоза (различна от физиологичната, която е нормалана фаза от развитието на пениса). Това е една от причините за фимоза при възрастните. Тя се открива най-често по-повод на проблеми при секс, когато пациента изпитва болка или има проблеми със заголването на гланса. Всъщност, тези пациенти винаги са имали трудности със заголването на главата, но този проблем става по-осезаем едва при първите сексуални контакти, особено когато фимозата се асоциира с къс френулум.“

 67. Pingback: Измислената диагноза фимоза | Д-р МАРИО

 68. Pingback: Фимоза или забелване на пишлето при момченцата - BabySling

 69. Още като каза БГ мама си казах ….Боже тоз не е в час.Представа имаш ли колко млади мъже ги боли като правят секс-ЩОТО БОЛИ, щото майките им не са информирани-проблемът може да се избегне ако майката се намеси, становището на стандартрана медицина е едно-ако искате малките ви мъже да се обрязват на 20 щото сте безхаберни и да не могат да ходят 1 седмица-спете патки!

 70. Есть много доступных интернет сайтов игровых автоматов. Быстрый доступ к азартным слотам выступает серьёзной проблемой для человека с импульсивным раздвоением вида привычки от азартных игр или склонностью к проблемы с азартными играми. С множеством онлайн казино любой человек с такой зависимостью и доступом к сети сталкивается с зависимостью буквально 24 часа сутки.

  Является ли навязчивая азартная игра реальной проблемой?

  Зависисмый игрок часто правда хочет остановиться. Ведь он проигрывает свои деньги, разрушает отношения. Но лудоман не может прекратить. Согласно диагностическому исследованию по психическим отклонениям импульсивная онлайн игра нуждается в лечении.

  Как узнать, что игрок является импульсивным игроком в азартные игровые автоматы?

  Зависимость азартных игр сопровождается денежными сложностями или часами, потраченным на онлайн деятельность, что приводит к губительным следствиям и для игрока, так и для окружающих.
  Прямое обращение – это лучший метод подойти к близкому человеку с подозрением на проблемы с онлайн казино. Если сложность в том, что человек крутит слоты в https://slotgambling.ru/questions/kak-obygrat-kazino-vulkan – азартные игры онлайн, вы должны помочь. Во-первых, избавьтесь от искушения. Если ваш близкий лудоман сознается в проблеме и нуждается в помощи преодолеть ее, вы можете договориться вместе, чтобы начать с уменьшения простого доступа к азартым играм в онлайн. Просто установив эффективный веб фильтр, Вы можете просто заблокировать онлайн игры с Вашего компьютера. Продолжение следует.

 71. Здравейте! Страхотна статия с цялата нужна и отлично изчерпателна информация! Но когато я споделих в пост в помощ на нови майки, фейсбук ме блокира, заради снимката, която излиза със статията – голота! Моля, поправете това, за да може да се разпространява.

 72. Здравейте! Казвам се Елена Василева и съм лекторът на училище за родители Ма-Ма. Страшно харесвам тази статия и активно я препоръчвам на всички, които се доверяват на моето училище. От март месец провеждам уебинари във фейсбук и винаги цитирам вашия блог. На два пъти поместих и линк към тази статия, но последваха рестрикции от страна на фейсбук – блокиране на 72 часа. Втория път махнах възможността да се произвежда снимката от статията, но тогава блокираха тези от момичетата, които я бяха отворили. Та молбата ми е – дали бихте се съгласили да свалите снимката с бебешкия пенис, за да може без проблем да се посочва изключително полезната статия като източник за информация. Благодаря ви! 🙂

 73. https://www.verywellfamily.com/dos-and-donts-for-uncircumcised-babies-289218. За това как да се грижите за пениса на вашето бебе. Всеки може да преведе статията в Google translate.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s