Пещера „Магура“

Високи, сини планини,
Реки и тъмни пещери…

Така си припявах на отиване към една от най-красивите пещери в България – „Магурата”.
Почти всеки помни от учебника по природознание за урока за скалните рисунки в „Магурата”. Всяко дете е потрепвало от почуда от факта, че те са там не от стотици, а от хиляди години, и че хората, които са ги нарисували отдавна са станали на пепел и са ни завещали не просто едни рисунки, а своя духовен свят, пък бил той и малко по-примитивен и по-наивен от нашите четвъртокласнишки рисунки.

В късната и леко мрачна неделна сутрин се отправяме от Белоградчик към пещерата. Какво може да се каже за нейното съкровище?:

„Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки изпълнени с прилепно гуано (тор). Те са многопластови и от различни епохи – епипалеолит, неолит, енеолит и началото на раннобронзовата епоха…Изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, „шахматни“ пана, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар от късния енеолит с добавки през раннобронзовата епоха е с голяма точност и прецизност на записите…На места, изображенията представляват сложни композиции и загатват за разнообразието на идеите на един богат на форми и идеологии, митологии и интелект свят.”

А сега предстои да ги видим с очите си!
Какво вижда човек обаче?
Входът за пещерата е 4 лв. Нормално за една европейска страна – пещерите с подобни рисунки в Европа са по-малко от пръстите на едната ръка – трябва да се плаща на охрана, на екскурзовод, за осветление…
Но каква остава почудата, когато ти се каже, че групата с екскурзовода вече е тръгнала и ти трябва да я догониш…ако разбира се решиш да го направиш. Започваш да ситниш по хлъзгавите влажни камъни в опит да настигнеш групата и да чуеш нещо за пещерата.
А каква красота само! Залите започват да се редят пред погледа на посетителя. Имащата фантастични размери „Триумфална зала”, „Подмола”, дъхът ти секва когато навлезеш в „Срутището”! Но не ти се иска да изпуснеш лекцията в залата с рисунките и да чуеш нещо повече за тях, за това продължаваш на тъгъ-дък, докато не чуеш в далечината гласовете на групата. Екскурзоводът, млада госпожа, се надвиква с татко, който опитва да накара сина си да не слага повече от „каменните висулки” в джоба си. Както разбираш малко по-късно едно кубическо сантиметърче от тях се образува за някакви си 150 години. И тогава пред теб се показва първата картина…прилича на стилизиран кон. Подозрително съвременен, оставаш с дълбокото убеждение, че не стои тук повече от няколко години. Дочуваш, че лекцията е започнала и отново забързваш, но започва да те обзема една обърканост, колкото повече влизаш навътре…
Къде са рисунките?! Вървиш през нисък сводест коридор, върху чийто варовик започваш да четеш: „Петър”, „Алекс+Теди”, „Митко”…Отпърво те обзема хлад, по-студен и от въздуха в самата пещера! Това тук прилича повече на входа на жилищен блок или на градска тоалетна, отколкото на
„Една от трите пещери в Европа с такива уникални по рода си рисунки”
– по думите на екскурзовода.
Но това не е възможно, това е сигурно само тук, вътре има човек който пази. И тогава стигаш до галерията с рисунките и
З А С Т И В А Ш
Влизаш и виждаш рисунки, нарисувани от човешка ръка преди хиляди, хиляди години, и изведнъж причината за временното ти онемяване се променя – пещерните рисунки са надраскани, с ключове, монети или каквото е било под ръка на съвременните неандерталци.
ПОТРЕС!!!
– меко казано. Нормалния човек не може да повярва, че това може да го извърши негоподобен, нормален човек. А драсканиците са толкова много, навсякъде, около и върху самите рисунки, че започваш да се чудиш дали в същност ти не си ненормалния, този който няма да издълбае една нова скална рисунка.
Пред това вандалство просто не можеш да мълчиш като ученик в клас, когато учителката е запитала:
„Имате ли въпроси?”
Разбира се че имаме, напират! Тази зала не се ли заключва? Има ли охрана за тази зала? А за пещерата изобщо? Тя затваря ли се по някакъв начин вечер? Толкова много въпроси и винаги един и същи отговор – НЕ. Няма охрана, никой нищо не пази и не заключва, често хората и сами се разхождат, без група, без екскурзовод.
През остатъка от посещението почти оставяш сляп за природната красота, защото грозотата на човешките постъпки тук те е ослепила. Малко по-късно екскурзоводката разказва за един сталагмит, който обаче вече е полегнал, нокаутиран от някой съвременен „каменоделец”.
Открита за масови посещения през 1961 г., пещерата е пренесла до нас нещо на 7000 – 10 000 години. В яда си едва се усещаш как си започнал да изчисляваш –
КОЛКО? Колко още им остава на тези скални рисунки?
30 години – надали, 10, много са, започваш да си даваш сметка, че ако пещерата продължава да се поддържа по този начин и три години ще са много докато не остане и помен от прочутите скални рисунки в пещера „Магурата”. А дали искаме да оставим на хората, не след 3000, а след 30 години, надписи като „Пепа”, прободено сърце с инициали, името на любим футболен отбор??? Дали хората от време оно не са били по-добри творци от нас и не са го казали по-добре? Защо не ги оставим да разказват на бъдните поколения историите си, нека не им отнемаме думата!
На излизане се сблъскваме с група хора. Решили да влязат през изхода, та да спестят по 4 лева. Отминаваш оставяйки ги на съвестта им и се чудиш как ли ще се радват на пещерните рисунки.
Бъдеще под въпросРисунките в “Магурата”

В категорията си „100-те обекта“ Dzver също е публикувал наблюденията си от пещерата и е сложил снимки. Една от тях говори крещи сама по себе си.

15 responses to “Пещера „Магура“

  1. Ох Пипилотке. Темата наистина е болна. Аз съм израсъл във този край. И като дете няколко лета съм изкарал на езерото „Рабиша“ като на море. Бяха времена когато там идваха туристи от цял свят и бяха много. морето по нищо неотстъпрваше на това което беше там. В пещерата се влизаше изключително само с екскурзовод даже с двама и се обясняваше на няколко езика. Не се прескачаше през въжетата да неговорим за нещо по идиотско като осквернението на тези рисунки или природни красоти. Интересното ми беше като ходих сега преди мисля 2 месеца, че каточе ли беше доста по-топло вътре и много кално. В камерната зала се изпълняваха много симфонични произведения помня, че беше много хладно и даже като дишахма(като деца) излизаше пара от устите ни. Стълбата към изхода беше покрита със много дебел лед и за да излезеш трябваше задължително да се държиш да парапета. А и варовиковите образования са покрити с черни наслагвания. Сигурен съм, че бяха по-светли. Може би глобално затопляне ли. Знам ли. Жалко е, че няма да се запази всичко това и, че това вече не е туристическа дестинация за чужденците. Жалко наистина. До скоро и по-ведро. Може и да дойдат и по-добри времена като се позатрие това вандалско поколение което е сега.

  2. Аз съм ходил.:):)

  3. Така е за съжаление. И аз съм от този край. И май с право ни наричат „северозападнал край“, колкото и да е тъжно и жалко.

  4. Zdraveite,
    az giveia v cugbina i sam mnogo razocarovana ot bulgarskata prostotia
    Ima li niakoi deto ste napravi nesto????????
    Ako biah tam az stiah da napravia opit da izloga problema i po prinzip problema na totalnoto izsicane na gori i opustoshiavane na vsicko v imeto na pari. Palna prostotia. Niakoi triabva da govori s Televizionni predavania, sponsori za Oxrana i mnogo idei imam.
    Xaide bulgari napravete nesto stiga sme se oplakvali !!!!!!!!

  5. Цвети,
    В конкретния случай с Магурата беше отправено официално запитване до Министерство на културата.Отговор беше получен – ще проверят случая. От различни източници разбирам (един от тях при Листчето на Нела Калова), че залата с рисунките вече е затворена и не се допускат хора. Дано да се мисли нещо в по-дългосрочен план.
    Сама споменаваш думата „пари“. За съжаление да се опиташ да застанеш на пътя на парите е като да застанеш на релсите и да пробваш да спреш влака с ръка. Има протести, има недоволство, но няма пари, които да изправиш срещу парите. (звучи зле, но май така стоят нещата според мен)

  6. Боже мой, има ли изобщо някаква ценност, на която ние българите да не сме видели сметката своевременно? Егати как ме хваща яд!!!

  7. Pingback: 100, 99, 98… национални туристически обекта « Патиланско царство

  8. И аз съм от северозападналия край, ама малко по – далеч от Белоградчишко. И ме боли, че може да се направи такова нещо. Направо съм бесен! :@
    Тези съвременни безумци. :@ Мислех да използвам – вандали, кроманьонци или неандерталци, – ама не искам да обиждам тези отминали предшественици.
    Аз съм ходил като дете в средата на 80 – те и помня колко се вълнувахме тогава. Към началото на юли миналата година направихме една хубава екскурзия, започваща от „Леденика“, през Белоградчишките скали и „Калето“ и завършваща в „Магурата“. Не ни осигуриха екскурзовод, въпреки че искахме. Нали си плащаме все пак и искаме пълна програма. Влязохме сами. Всички гледахме доста усърдно, за да ги видим рисунките, ама не можахме. Излязохме на „Рабиша“ (нямам спомен като дете да имаше изход там!?), помислихме малко и се върнахме през пещерата с надеждата да ги съзрем, ако сме ги изпуснали. Явно вече са били заключили този проход, защото имаше един неосветен клон със заключена врата, зад която трябва да се е стигало до там. Такива ми бяха подозренията.
    Направо се радвам, че не съм ги видял тогава, защото щях да изляза бесен, псуващ и проклинащ всеки пълен кретен и идиот, който може да го е направил това посегателство. И щях да си разваля хубавите впечатления от цялата екскурзия. Слава Богу! Сега мога да се ядосвам и възмущавам на воля.

  9. Здр
    аз мисля да я посетя това лято
    както виждам доста от коментарите са от 2007
    други разбира се от 2009
    вероятно има и по-стари, които говорят, че нещата за последните три четири години не са се променили в никакъв аспект
    подозирам че в близките 10 години така ще продължи и се питам има ли в БГ еколози и те какво правят по този въпрос

  10. ZDRAVEITE I AZ SAM IZRASNALA V TOZI KRAI I KATO MALKA SAM VZIZALA MNOGO PATI V PE6TERATA TIA NAISTINA E PREKRASNA I IMA 4UDESNI SKALNI OBRAZOVANIA ,(ZA RAZLIKA OT LEDENIKA V KOIATO HODIH PREDI GODINA I NIAMA NI6TO INTERESNO PROSTO EDNA DUPKA) NO V ZALATA S RISUNKITE SAM VLIZALA SAMO EDIN PAT TE SA STRAHOTNI NO I NADRASKANI,mai edinstveniat na4in da se zapaziat e da ne se puska tam. drugoto koeto e , 4e naistina moje da se vleze ot izhoda , no ne e li po dobre da vleze6 i da razbere6 iztoriata i ot kolkoto samo da blee6 za6toto ot takiva vlizania pove4eto ot obrazovaniata sa s4upeni ima6e obrazovanie na izhoda bratiata kiril i metodi no do kolkoto znam e s4upeno 4as ot nego za jalost. Triabva da ia posetite prekrasna e a pak i majete da se izkapete i v ezeroto rabi6a ,koeto e do neia. Piatno izkarvane i ne si vzimaite spomeni ot skalnite obrazovania tam , vinagi moje da ia posetite otnovo.

  11. Мда…..наистина потресаващо!Аз посетих пещерата за първи път това лято.Не помня цената на билета,но помня че беше мизерна.Бях изненадана ,когато разбрах че всъщност за екскурзовод се събират отделно пари.Това не ме притеснява -нека събират.За съжаление надписите са навсякъде!Съжалявам,че не ги снимах.Бях малко разочарована,когато разбрах,че „Слънчевата зала“-/с рисунките/ е затворена за посещения,поради започналите реставрации на рисунките.Нямам представа по каква технология ще ги реставрират,дали с прилешко ако или с други материали,но се надявам наистина да успеят,също така и да озъптят съвременните неандерталци.

  12. Zdraveite,az raboteh niakoga tam i moga da vi kaja che neuredicite tam sa mnogo po strashni ot kolkoto mojete da si predstavite.Pojelavam uspeh na tezi koito imat namerenie da posetiat tova krasivo miasto.Sas sigurnost shte sreshtnat dosta trudnosti i shte izhabiat dosta nervi…….

  13. Pingback: Да се радваме ли? « Патиланско царство

  14. mn ooooooooo iako

  15. това ми напомня на виц, който чух наскоро. за нащенците, дето вършеели из подземията на Египетските пирамиди… завършваше с „пиши ‘КУР’ и да бегаме!“.

Вашият коментар