За пишките и хората

Приключвам започнатата в началото на седмицата тема за фимозата и детската хигиена с малка историческа справка:

Дискриминацията

Учудващо е, колко много от нас знаят и, с потрес, осъждат женското обрязване, което се практикува в някои от мюсюлманските страни в Африка – Сомалия, Судан, Египет и др. Учудващо е и колко много от тях не си дават сметка, че ежедневно причиняват нещо подобно на малките си синове. Дискриминация, за която никой от нас не е чувал? Не се е замислял? Знаел е, че просто „така е било откакто свят светува“. А дали?

Столетия хората са вярвали, че Земята е плоска, че е в центъра на Вселената и всичко се върти около нея. И все пак, под угрозата на религиозни преследвания, мъчения и смърт, са се намерили хора да поставят под въпрос вековната догма. Да, днес, благодарение на тези единици, ние, милиардите, знаем, че тя е кръгла, върти се и (ти да видиш!) не е в центъра на Вселената! Интересно е и как днес, научната догма, до толкова се е загнездила в убежденията на медици и обикновени хора, че почти никой не я поставя под въпрос, и още повече – почти с религиозна фанатичност се твърди, че този който е против тази догма е просто луд.

„Религиозният“ култ към хигиената

Всичко се прави в нейно име, но дали винаги всичко е само заради нея. А от кога сме толкова загрижени за нея? Дали предците ни са си миели ръцете със сапун или пък са знаели за съществуването на микробите? Само преди столетие две течащата в домовете вода е била нещо непознато. Представяте ли си колко от забелените ни предшественици са щели да оцелеят в резултат на възпаленията от разранените си пениси, след като милите му родители, връщайки се от копане на къра, с немити ръце и нокти, пълни с пръст, са „забелвали” сина си по време на вечерната баня? Ами още по назад във времето, ония в пещерите?…Ааа, то тогава не се къпели всеки ден ли? Забравих.

Еволюцията

Всъщност, от еволюционна гледна точка, ние съществуваме именно заради това, че хилядолетия преди нас хората са се раждали естествено и без медицинска намеса, хранили сме бебетата си с кърма, а не изкуствено, хигиенизирано, подобрено мляко формула,  а мъжете са се веели по пишки и са отдръпвали кожата си по свое собствено желание – когато им дойдел мерака.

Исторически погледнато[1], насилственото отдръпване на кожичката е преживяло същото „патологизиране”, което е сполетяло и естественото раждане и кърмене. В началото на 19 в. все повече медицински умове тръгнали по пътя на медикализиране на раждането и отглеждането на деца, превръщайки ги в болестни състояния и маргинализирайки простите, неуки акушерки и баби. В Америка и Великобритания, измислили и промотирали разбирането, че дразнението или стимулацията на чувствителни тъкани като гениталните, предизвиквало болест, която се проявявала в други части на тялото. Тази, предшестваща откриването на микробите, теория била наречена „Рефлексна невроза”.

Разбира се това било сложно звучаща, завоалирана пуританска безсмислица и лъжа. Освен че, както обикновено, хвърляла вината върху пациента, рефлексната невроза дала началото на цяла поредица от псевдо-медицински намеси, сред които били и обрязването, клитородектомията (да, същото това женско обрязване, което днес го приписваме само на „варварите в мюсюлманска африка”! ) и насилственото отдръпване на препуциума. Всяка ампутация, обезчувствяване, изсушаване или агресивно почистване на чувствителната генитална лигавица, съгласно теорията, била начин за предотвратяване на изследването на гениталите и по този начин – предотвратена болест!

Широко проповядвано било и схващането (напълно измислено), че натрупването на смегма, сама по себе си представляваща предпазващ омекотител, който и момичетата и момчетата произвеждат естествено, причинявала раздразнение. Теорията продължава и още – това можело да привлече вниманието на детето към пениса или клитора му, в следствие на което то или тя можело да го докосне. Считало се, че тази стимулация можела да причини на детето туберкулоза, лудост, слепота, идиотизъм, тазобедрени травми, необичайно окосмяване и още над 20 болести. Да, ето сега разбирате, от къде водят началото си всички ония легенди за ослепяване, полудяване и окосмяване на мастурбиращата младеж, които всеки от нас е чувал. Родителите били съветвани редовно да отдръпват кожичката на момчетата си и да изтриват всичката тази „опасна” субстанция или направо да обрязват момчето, за да не може изобщо да натрупва смегма. До към края на 30-те години на 20 век докторите съветвали родителите да връзват ръкавици без пръсти на момиченцата си преди лягане, за да предотвратят случайно „докосване”.

Тази предшестваща откриването на микробите теория – очевидно странна, жестока, глупава и дори перверзна – и до днен днешен не е отмряла. Все още се носи под различни разводнени вресии (със специалното участие на микроби, бактерии, патогени,  инфекции, възпаления и цяла орда подобни), предавана от уста на уста, от поколение на поколение лекари и сестри, които я преподават на родителите.

Истинската, правилната (европейска, азиатска или пре-1860та) детска хигиена е учудващо проста за обяснение и лесна за следване:

„Чисти само това,
което е пред погледа“

И докато днес, никой не връзва ръцете на малката си дъщеря, то момчетата продължават да бъдат жертва на тази, проповядвана по религиозен начин, медицинска теория.

Не, не искам от никой да приема като императив, това което обясних в предишните две статии ( 1, 2) и подкрепих с редица източници. Искам правото да мога да го твърдя и отстоявам като информиран избор за детето ми, както и другите семейства, които са избрали това. И не, не искам да ми се обяснява, че рано или късно ще стигна до друг акъл, без този, който го казва поне за миг не се замисли дали пък той не е направил нещо както трябва. А как да отстояваме решението си? Трудно!

Как да комуникираме с педиатъра на сина ни

На първо място – обикновено, още преди раждането трябва да избрем педиатър за детето си. Не се срамувайте да задавате въпроси! Проведете му откровено интервю – какво мисли за кърменето, храненето, предписването на антибиотици и отдръпването на кожичката на препуциума. Изложете виждането си по тези въпроси и предупредете, че няма да отдръпвате кожичката на детето си.

При първото домашно посещение, когато ви изпишат от болницата, напомнете на педиатъра, че не правите отдръпване и не желатете и той да опитва да го прави.

При всяка месечна консултация напомняйте за вашето разбиране и бъдете винаги нащрек. Ако се насочи към сваляне на памперса, веднага предупредете да не опитва отдръпване на препуциума. По свое усмотрение можете да изработите памучни гащички/боди с щампован извезан или нарисуван на ръка надпис с произволен текст:

„Родителите ми не ме забелват
дума другите да не обелват”

„Това е препуциум,
не родилен дефект!”

„Пенисът ми е недокоснат!
Не отдръпвай
Чисти се само това,
което на погледа е в обсега”

„Недокоснат/незабелен
Благодаря ви мамо и тати!”

„Нека препуциумът ти бъде с теб!”

„Пенис, недокоснат от човешки ръце
Нямаш право да го правиш на това дете”

И винаги бинаги бъдете на педя разстояние от детето си, не повече. Бъдете АБСОЛЮТНО ВИНАГИ нащрек.

Аз следвах почи всички стъпки, с изключение на гащичките.

Избрах педиатърката, като й зададох един куп въпроси. Уведомих я за решението ни да не отдръпваме кожичката на детето и дори въздъхнах с облекчение, когато тя заяви, че разбира се – забелването е отживелица и тя не го препоръчва на родителите. При всяка консултация казвах, че не забелваме, за всеки случай.

И идва прегледът на шестия месец:

Всичко с детето ми е наред, оплаквания няма, слага се ваксина и изведнъж педиатърката решава да погледне под памперса. Аз леко се смутих, но казвам – не сме го забелвали както знаете, няма му нищо всичко му е наред…”
В следващата секунда тя хваща члена на му и започва да дърпа кожичката. Детето надава болезнен писък и рев, просълзява кръв, а аз започвам да викам да спре. Повярвайте случва се за части от секундата! Тя продължава да опъва и се принудих да й изблъскам ръцете и да викам пред всички майки в стаята, да не причинява това на детето ми.

Оказа се, че според този педиатър крайния срок за незабелване е шестият месец от живота на момчетата. След това трябва да започва да се дърпа, защото иначе възпаления, инфекции (и слепота, видиш ли). Това било резултат на 25 годишния й опит! Непременно съм щяла да завърша в кабинета й с възпален пенис на сина ми, ако не дърпам. На практика – в 25 годишния си опит тя не е видяла как се развива НИТО ЕДНО незабелено момче – как може да твърди тогава, че знае какво би се случило на такова. А хилядите момчета с усложнения от този вещ медицински съвет?

В резултат от интервенцията, цял ден детето ми започваше да пищи при преповиване. Пишкането беше болезнено и на пресекулки. Възпалението трая около 3 дни. Факт е, че не знам колко е била сериозна нито психическата, нито физическата (при процеса на заздравяване на тъканите) травма. Надявам се такива да няма, както и последствия, а ако има – няма смегмата да е виновна. Психическа травма има и за родителите в такива случаи – не можеш да престанеш да мислиш, че не си направил всичко възможно това да не се случи и, че си бил неспособен да опазиш детето си… Всичко се свежда до миг занижаване на вниманието.
Та това е което мога да ви посъветвам. Не ми е известно дали мога да я подведа  под отговорност по някой закон. Дори не знам до кой мога да адресирам оплакване. Е, можете да смените педиатъра (през декември и юни), макар да е след дъжд качулка. Все пак, някъде там, има и истински професионалисти, които са в крак с новостите в професията си. (като  доц. д-р Бранков в Пирогов). Професия, професионалист…

Чудно – от всеки професионалист се иска да е в крак с новостите в професията си

Искаме от юристите, на които плащаме, да знаят всяка поправка в закона, всеки изменен член, по който ще ни защитават.

А поставяме члена на собствените си деца в ръцете на хора, които не са прочели нито едно ново изследване, нито едно проучване на колегите си в или извън страната. От момента в който са завършили, хванали са тапията си и са станали голямата работа. Един лекар, съответно педиатър, губи правата си след 2 години непрактикуване на професията си. Какво правим с тези, които практикуват десетки пъти по 2 години, но не знаят нищо ново за члена, който манипулират. И трябва ли ние да ставаме наполовина лекари, ако искаме най-доброто за децата си, или наполовина идиоти, идиоти, слепи и прекомерно окосмени…

[1] http://www.doctorsopposingcircumcision.org/info/info-forcedretraction.html

16 responses to “За пишките и хората

  1. Продължавам да следя с интерес темата. Не за друго а защото аз съм се родил със забелена пишка и ми е интересно – родилен дефект ли съм имал или какво?

  2. Доста интересна теза имате .. Наистина убедително я подкрепяте. Но питам 0 какмо ще кажете при случаите, при които на пи_ката се събира секрет, който не може да се изчисти, поради това че не е забелена. И се стигне до рязане с нож? И например, детето се отбива от майка си, защото тя го е завела на този лекар … Или синът Ви порасне и се окаже, че имам проблем с „незабелването“ и го е срам да Ви каже …?
    Самата аз имам син и дъщеря и никога не бих се изказала „който каквото ще да ми казва, аз знам, че еди как си е правилно … „

  3. Уважаема госпожо Mkavlakova,
    Надявам се, че сте изчели внимателно не само тези размишления, а и двете предходни научни статии и референциите към тях. Надявам се е станало пределно ясно, че смегмата не трябва да се чисти, защото не е мръсотия, не е бацили, и сама по себе си не е причинител на инфекции. Надявам се, че сте разбрали, че един препуциум се отдръпва само когато момчето реши да го направи, а ако не може след края на пубертета си – едва тогава се говори с доктор, първо се пробва с крем, а чак тогава почват да се размахват ножове. Преди края на пубетета не е работа нито на докторите, нито на Вас да ровите в гениталиите на сина си.
    А, ако нечии син го е срам да говори с родителите си, това ще е пропуск във възпитанието от страна на родителите му, които са предпочели да избягват темата за сексуалното образование на сина си.
    Аз не казвам „който каквото ще да ми казва, аз знам, че еди как си е правилно … „, аз казвам – „аз и съпруга ми сме изчелил повече и по-съвременна информация по въпроса от педиатъра, който трябва да се грижи за сина ни. Въз основа на това, ние информирано избираме да не правим съответната процедура и не желаем някой да налага нещо на нас или него.“

    И още нещо: ако живеехме в САЩ, където обрязването, а не отдръпването на препуциума е установената практика – щяхте ли да го обрежете, защото така правят всички?

  4. Да, разбира се Вие за себе си сте права! Моята практика показва, че в България повечето лекари предпочитат да не засягат тази тема, камо ли пък да предпприемат каквито и да било действия ( и именно заради това не съм постйпила както всички). При нас също това беше личен избор. За който далеч не съжалявам. Със сигурност не съм прочела колкото вас, повече съм се доверявала ва инстинкта си. Относно възпитанието (и споделянето)- знам , че гаранция няма! Родителите знаем, че ще се опитаме да възпитаме децата по най- добрия начин, на дали ще успеем? Дали ще успеем да ги накараме да говорят с нас без задръжки и притеснения? Дали ще бъдат добри хора? Само времето ще даде отговор! Съвсем не Ви обвинявам и не Ви нападам….

  5. Наблюденията ми и впечатленията, натрупани от разказите на други майки, показват, че, напротив, много често лекрите не само я засягат тази тема, а направо я откриват с гръм и трясък и от раз, без да питат.
    Това което съм прочела е в резултат на породените от инстинкта ми търсения.
    И все пак, отговорете ми на въпроса, който Ви зададох в края на предишния си коментар, моля.

  6. Предполагам, че не! Но не мога да кажа със сигурност! Там обкръжението ми щеше да е различно! Тук за решението ни натежаха много мнения на приятели (основно). „Забелването“ беше извършено от лекар (не съм чак толкова отнесена :-), но не личния лекар на детето! След това с личния му лекар дори не е ставало дума за това! Нещото което смятам за много полезно е това, че детето ми се учи на хигиена, ако можа така да се изразя. Не знам как бих подходила ако трябваше, когато стане голям да го уча как да се мие …. А и не мисля по този въпрос, защото той знае и го прави сам отсега.

  7. Точно защото е важно да има много мнения пуснах тези статии. Тук почти няма различни мнения и натискът върху решилите да не отдръпват е огромен. Ето това е една много интересна статия за това колко скъпо плащаме данък „Обществено мнение“ (става въпрос точно за обрязването в Америка) и струва ли си.
    А за възпитанието и хигиената тя се прилага, когато има нужда от нея, но е говорено за нея още преди да има нужда. Не слагаме дамски превръзки на момичетата от малки, за да знаят как да ги използват чак в пубертета, нали?

  8. Пипи, лошо няма да не отдръпваш.
    Смегмата наистина МОЖЕ да не е мръсотия, мхм, чудно що смърди, като не е мръсотия? Да, не е дефект да имаш кожа – много момченца от моето детство имаха двойно повече кожа от мен, винаги съм си мислел, че е щото пишките им са малки, а то щото сигурно не са можели да си ги забелват.
    В САЩ не е обичайна практика да те обрежат, чела си някоя еврейска трактовка по темата, обрязването е обичай в мюсулманският свят, по хигиенни причини, а евреите и някои католически първосвещеници се обрязват като доказателство за близостта си с бог.
    За мен обрязването е въпрос на личен избор, а не на избор наложен от родител или „обичаи“. Хигиената обаче е цивилизованият избор, чиято липса не трябва да се натрапва на останалите.
    А това КАК ти искаш да си гледаш момченцето – определено е изцяло твой и личен избор…

  9. Според мен, наистина няма нищо лошо в „забелването отрано“! И основно почистването с вода. За момичетата – хигиената при цикъл няма общо със стандартната хигиена – миене всеки ден с ВОДА, без САПУН и пр. При момчетата това забелване спестява именно риска от последващо обрязване (което няма да е личен избор) 🙂

  10. ИСТИНАТА ЗА РАЗЛЕПЯНЕТО

    АВЕЕЕЕЕЕ ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ЛУДИ – НЕ ДРЪНКАЙТЕ ГЛУПОСТИ – НЕ СЕ СЪБИРА СЕКРЕТ – НЕ ЗАЩОТОО НЕ СЕ СЪБИРА ЗАЩОТО КОЖИЧКАТА Е СРАСТНАЛААААААААААА
    СРАСТНАЛА С ГЛАВИЧКАТА ЗА ТОВА НЕ СЕ СЪБИРА –
    НАШИТЕ МИ ОБЯСНИХА КАТОО МАЛЪК ЧЕ ТРЯБВА ДА Я ЗАБЕЛЯ И С ВЛИЗАНЕ В ПУБЕРТЕТА НАРАСТВАНЕТО НА ЧЛЕНА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЕРЕКЦИИ Я ЗАБЕЛИХ (РАЗЛЕПИХ)
    НЕ СТАНА ВЕДНАГА НО СТАНА
    КАКВИ СА ВИЯ ЛУДИ ДОКТОРИ ПЕДИАТРИ И ПОМИЯРИ
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ НАЙ ВАЖНИЯ ПРИНЦИП В МЕДИЦИНАТА
    „PRIMUM NON NOCERE“ ПРЕДИ ВСИЧКО НЕ ВРЕДИ
    КАЗВАМ ВИ ОТ ОПИТ ПИШКАТА СЕ ЗАБЕЛВА В ПУБЕРТЕТА СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО КОГАТО МОМЧЕТАТА СЕ ЗАИГРАВАТ С ……
    ЕДНО ЕЛЕМЕНТАРНО ОБЯСНЕНИЕ ВЪРШИ РАБОТА
    МОИТЕ РОДИТЕЛИ СА ДОКТОРИ И МИ ОБЯСНИХА
    И АЗ Я РАЗЛЕПИХ В ПУБЕРТЕТА (И ПРЕДИ ПУБЕРТЕТА СЪМ ПРОБВАЛ НО БЕШЕ БОЛЕЗНЕНО И СРАСТВАНЕТО БЕШЕ СИЛНО)

    В ДРУГАТА СТАТИЯ НА ЖЕНАТА ВИДЯХ ЧЕ ТОВА ИМА ФИЗИОЛОГИЧНО ОБЯССНЕНИЕ ( С НАВЛИЗАНЕ В ПУБЕРТЕТА ХОРМОНАЛНИТЕ ПРОМЕНИ ПРЕДРАЗПОЛАГАТ КЪМ ПО ЛЕСНО РАЗЛЕПЯНЕ )
    И НАИСТИНА ТАКА БЕШЕ ( КАТО СЕ РАЗЛЕПЯ ИМА КРЪВ – НО РАНИТЕ ЗАРАСТВАТ ЗА ДНИ )
    СЕГА СЪМ АБСОЛЮТНО НОРМАЛЕН – НЕ ВИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СИ ТОРМОЗИТЕ ДЕЦАТА – НЯМА НИКАКВИ СМЕГМИ ХАЙДУШКО ССИРЕНЕ ИЛИ КАКВОТО СИ РЕШИТЕ ТАМ
    СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА УМНИ И ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА НА МИРА – САМО ИМ ОБЯСНЕТЕ – ПРАВИЛНАТА ВЪЗРАСТ Е ПУБЕРТЕТА ОТ 12-13-14-15-16-17 ГОДИНИ
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ЧИ*ИИ ЩЕ НАПРАВЯТ – ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ДА СИ РАЗЛЕПЯТ КОЖИЧКАТА
    ПРОСТО ТРЯБВА ДА ИМ ОБЯСНИТЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВЯТ –
    И ДА ВИ КАЖА ПОД СЕКРЕТ – НАЙ ДОБРЕ СТАВА РАЗЛЕПЯНЕТО КОГАТО СИ В ЕРЕКЦИЯ
    ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ АКО МУ ВИСИТЕ НА ГЛАВАТА ИЛИ ГО НАСИЛВАТЕ – МАЛКИЯ ХУБОСНИК САМ ЩЕ СВЪРШИ НУЖНОТО ПОСТЕПЕННО КОГАТО Е САМ СЪС СЕБЕСИ

    АЙДЕ И СТИГА СТЕ УМУВАЛИ ГЛУПОСТИ

  11. ИСТИНАТА ЗА РАЗЛЕПЯНЕТО

    ТАЯ МКАЛКОВА Е МНОГО ТЪПА ДА МЪЛЧИ КАТО НЕ РАЗБИРА
    БАСИ КРАВАТА

  12. А защо трябва да се чака до пубертета и хубаво да се срасне, та чак тогава да започне лудото дърпане? Като може още в началото, по време на къпане на няколко пъти да се отлепи кожичката и да се свърши всичко. Никой не е казал че ще ослепееш от мръсотията, тя просто си смърди, а ако има желаещи нека да си я търпят.

    Познавам доста случаи на възпалени пишлета на момченца на по 4 или 5 годинки, които ги водят при хирург за да им отлепи кожичката, и да изкара събраните гадории от там. Е това вече се нарича стрес.

    А за малкото ви бебче, уважаема госпожо не се притеснявайте. То няма да помни нищо, стреса е бил само за вас.

    Статията ви може би е полезна за някой, но не натрапвайте по подобен начин мнението си. Все пак всеки родител иска да направи най-доброто за детето си. Независимо дали ще го забелва или не, той го прави от любов

  13. Моля, прочетете предходните две статии и тази още веднъж. После, ако имате момче го оставете само да си се заиграва с пишката, за да не се наложи, когато е на 4 години и сте му формирали вие фимозен пръстен, защото „ненасилстввено сте го забелвали от първите му дни, да го обрязват.
    А забелвването не е признак на любов, а на отживели пуритански схващания и медицински заблуди. Сполай!

  14. Pingback: Измислената диагноза “Фимоза” | Патиланско царство

  15. може да ви се стори смешно, но чета статията във връзка с моето куче. Кучето, както и бебето не може да ви каже какво му е.
    Знам,че да се самолекуваш чрез интернет най-често е вредно, но поне може да се информираш / дообъркаш.
    забелязах зеленикавия секрет по пишлето на кученцето, реших, че е гной и се втурнах притеснена при ветеринаря. Обясниха ми се ред глупости за вродено заболяване и недоразвита кост на пениса на три месечното!!! животинче (и да, при кучетата има кост). за нула време стажантите в кабинета му направиха промивка на препуциума (болезнено естествено), сложиха антибиотик и ми обясниха че тр да се забелва – нещо ,което самите те не успяха да постигнат и само измъчиха животното. След два дни кученцето ми не можеше да се изпишка, урината едва, едва капеше, мехура му се изду и не можеше да върви от болка, квичеше сърцераздирателно и като се обадих на ветеринаря ми казаха че трябва да се оперира. По стечение на обстоятелствата отидох при друг лекар и след промивката малкия успя да се изпишка и видимо се подобри. Въпросната операция уж е планувана за след седмица. Сега сме четвърти ден на промивка и е все по добре но му е трудно да се сдържа и ако допреди месец пишкаше само при разходка и където трябва, сега ходя след него с парцала. Мисля, че уринирането е все още болезнено за него и затова. След всичко изчетено тук и на други места заключавам, че първият преглед и промивка са причинили травма и са довели до това състояние. ако не го бяха пипали най-вероятно щеше да си се справи сам – (преди това той облизваше секрета, който сега разбирам е смегма и нищо друго му нямаше). Сега съм по-склонна да се откажа от операцията.

  16. Публикували сте статията 2011г., близо 6 години по-късно, ситуацията не е по-различна… Синът ми е на 6 месеца. И аз като Вас изчетох много мнения по въпроса със заголването – някак си не можех да приема, че еволюцията ще е допуснала такъв недостатък в развитието на човека… (Не мога да не изпитам душевен мир, че някой споделя моето възмущение относно лекарското съсловие в България – завършили медицина преди 10, 20, 30 години „доктори“ – затънали във време оно, професионалисти!!!)
    Избрах да не осакатявам детето си и споделих с баща му – заедно решихме да не насилваме процеса и да оставим природата да си свърши работата. Също като Вас, предупреждавах на всеки преглед, че не заголваме, въпреки това, по време на профилактичен преглед за бъбречетата, педиатърката сложи ръкавици, уж само да погледне дали всичко с пишчето е наред, опъна здраво кожичката на детето! Това се случи вчера. Няма да описвам потреса, който изпитах в този момент. Естествено детето изписка, а пишчето веднага се зачерви. Вечерта приятелят ми не можа да спи от притеснения и вина, че сме допуснали това да се случи. В момента чурата на детето е подута и зачервена, с видими разкъсвания:(
    Пиша Ви всичко това, защото и двамата, с приятеля ми сме притеснени и не знаем какво да правим за да облекчим дискомфорта от травмата и дали да очакваме усложнения от евентуални инфекции. Моля да споделите, Вие третирахте ли с нещо за да подпомогнете заздравяването (например промивки със смрадлика), или само да наблюдаваме. Зачервяването и подуването нормални ли са, да внимаваме при къпане.
    Поздрави за чудесните статии!

Вашият коментар