Основна грижа за „недокосваното“ дете

След като ви запознах с фактите около нормалното развитие на детския пенис,  защо не е необходимо и дори вредно да отдръпвате кожичката на главичката му и прекомерната склонност на мнозинството от здравните работници да се намесват преди изобщо да има проблем, наречен  фимоза, сега е ред да поговорим за основната хигиена на децата, на които кожичката не се отдръпва насилствено:

Основна грижа за „недокосваното“ дете

Източник: Dr. Momma
Оригинален текст на статията: тук
Автор: Дженифър Коиас

Това е кожичка, а не рожден дефект

Това е важна информация за полагането на грижи за деца, на които не са им забелвани пенисите. Може да ви се стори глупаво, че давам подобна информация за правилната грижа за гениталиите, но виждам как родителите получават неправилни напътствия в тази посока всеки ден.

РАЗВИТИЕ НА ГЕНИТАЛИИТЕ:

При раждане гениталиите нито на момичетата, нито на момчетата са напълно развити. Да, всички части са на мястото си, но те не са сексуално развити. И момичетата и момчетата се раждат с препуциум (кожичка), който е прилепнал над сексуалния им орган. При момичетата той е прилепнал към клитора, а при момчетата към главичката на пениса. Гениталиите са като роза, която ще разцъфне с възрастта и сексуалното съзряване. НИКОГА не трябва да се прави опит да се дърпа препуциума на момиче или момче. По принцип не правим опити при момичетата, но много хора не разбират важността на това да не се дърпа момчешкия препуциум. Опитването да се отдръпне препуциума предизвиква разкъсване, води до белези, кървене, въвежда инфекции и води до други по-сериозни усложнения.

Препуциума е прилепнал по определена причина, която е да предпазва защитения сексуален орган от урина, изпражнения и други патогени. Когато родите момиче няма защо да се притеснявате, че медицинско лице или доктор може да опита да отдръпне кожичката, но ако имате момче, сте изправени пред реална опасност. Не се отделяйте от новороденото си в никакъв случай докато сте в болницата. Ако някой иска от вас новороденото да бъде отнесено в стаята за бебета, изпратете член на семейството с него. Ясно заявете, че кожичката на вашият син НЕ ТРЯБВА да бъде манипулирана по никакъв начин, оформяна, или отбележете това в плана си за раждане и обмислете предварително закупуването на боди с надпис „Моля НЕ манипулирайте кожичката на пениса ми”. Когато водите бебето си на редовни прегледи в детска консултация, винаги напомняйте на доктора, че НЕ трябва да манипулира кожичката на сина ви по никаква причина. Проведете тази дискусия ПРЕДИ да махне памперса на сина ви.

Това може да ви се струва прекалено и излишно, но намирам, че лекарите проявяват нездраво любопитство да разберат какво има „отдолу”. А там няма абсолютно нищо за виждане от доктора и няма причина за това той да се опитва да манипулира препуциума на сина ви. Разпечатайте следните листовки и ги дайте на педиатъра си, ако някога се опита да ви предизвика. Ако продължава да го прави, вземете сина си и напуснете кабинета. Не излагайте сина си на опасността да бъде насилствено забелен.

Отговор на въпросите Ви относно недокоснатия Ви син

Опасности, които крие насилственото отдръпване на препуциума

Развитие на препуциум и отдръпването му при детето/юношата

Насоки на Американската Асоциация по педиатрии за основната грижа и развитието на недокоснатия мъж

Избягване на обрязването след неонаталния период

Недокоснат Не отдръпвай кожичката Чисти само това, което е пред погледа

Блузи и бебешки дрешки с надписи на английски можете да намерите тук

СМЯНА НА ПАМПЕРСА И КЪПАНЕ:

Ако върху пениса попадне ако, можете да го почистите като пръст, от основата към върха. Момичетата почиствайте отпред назад. Ако е настанало истинско омазване в памперса, изплакнете с душ детето си или го изкъпете с чиста, топла вода. НЕ Е НУЖНО да избърсвате след пишкане. Това е изцяло ненужно и може да наруши естествената генитална флора. Когато децата се учат да се бършат сами, е важно да подчертаете значението на това да се бършат отпред назад и да измиват ръцете си след това.

При къпане просто плискайте нежно гениталиите с водата. Независимо дали имате момиче или момче, е добре да избягвате сапунисването и кисненето в сапунена вода. Това може да раздразни гениталиите и да причини дисбаланс в естествената флора (водейки до гъбична инфекция). Винаги нанасям бебешкия препарат на сина си ПОСЛЕДЕН, след като е приключил с играта във водата и след това изплаквам незабавно. Никога не нанасяйте сапун директно върху гениталиите на сина си и не се опитвайте да ги „търкате”. Топлата вода е достатъчна.

Продължителния контакт с напоен с урина памперс може да причини зачервяване или раздразнение.

ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ: АМИ СЕГА?

И при момчетата и при момичетата може да се появи гъбична инфекция в периода на носене на пелени или след приемане на антибиотици. Кандидозата се лекува лесно с анти-гъбичен мехлем (издава се с рецепта). За да избегнете гъбични инфекции, винаги давайте пробиотици на детето си по време и седмица след като сте давали антибиотици. Можете да закупите пробиотични добавки от педиатъра или от магазин за здравословно хранене (в България – от аптеките). Има разработени специално за бебета и малки деца. Пробиотиците са здравословни бактерии. Ако сте избрали да повивате бебето си в плат (бархет, тензух, еко-пелени) и то е развило гъбична инфекция от пелените (млечница) ще трябва да ги изкиснете в оцет и да ги оставите да изсъхнат на слънчева светлина. Премахването на гъбична инфекция от пелените може да бъде доста трудно. Вероятно е да се наложи да използвате памперси за еднократна употреба докато лекувате кандидозата на бебето и обеззаразите всички пелени.

СПЕЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА НЕПИПНАТОТО МОМЧЕ:

През детството и юношеството синът ви ще премине през нормален процес на отделяне на кожичката на пениса от главичката. Както казах и по-рано, кожичката е сраснала през детството с цел да предпазва развиващия се пенис от фекалиите и другите патогени. Отделянето е различно за отделните момчета и се случва на различна възраст при всяко от тях. През този период той може да изпита известно раздразнение, сърбеж, щипене, парене, леко зачервяване, отичане, издуване, както и пръскане или смегмени перли, неравномерно отдръпване и др. Всичко това е напълно НОРМАЛНО и се разрешава от само себе си.

Получавам въпроси от много загрижени родители, за това че пенисът на сина им е раздразнен, зачервен или леко възпален. В 97% от случаите става въпрос за случващ се нормален процес на отдръпване. Някои момчета не изпитват нито един от тези симптоми, но повечето имат един от тях в определен момент, особено между 2 и 5-та си година, когато започват да изследват гениталиите си. Периода на себеоткриване е момента с най-често срещана поява на травми при отдръпването. ОСВЕН АКО положението наистина не се влоши, пенисът се възпали прекалено, детето вдигне висока температура или подозирате, че има наличие на гъбична инфекция, няма за какво да се притеснявате. (Бактериалните инфекции са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКИ и обикновено се появяват само, ако се е случило насилствено отдръпване на кожичката или е имало рана на пениса.) Симптомите на нормалния процес на отдръпване обикновено се решават от само себе си в рамките на 48 часа. Поради факта, че американските лекари имат много малко познания за развитието на незабелваното момче, би било мъдро от ваша страна да изчакате проблема и да го оставите да се разреши от само себе си. Тъй като момчетата доста често използват подхода на ръцете по отношение на гениталиите си и те не са вътрешни, тези проблеми се появяват при тях по-често отколкото при момичетата. Добре ще е да напомняте на сина си да бъде по-нежен към интимните си части, когато забележите, че започва да проявява интерес към тялото си.

Важна статия – Защитете необрязания си син – експертен медицински съвет към родителите

Полезна статия за отделянето на кожичката от гланса

Запомнете, че само защото кожичката се е отделила от гланса не означава, че някой трябва да опитва да я отдръпва от главичката на пениса на сина ви. Отвора на препуциума остава много тесен и се разширява със сексуалното съзряване. Препуциума започва да се отдръпва свободно след като се отдели от гланса и отвора се разшири. Хормоните имат голяма роля в процеса по разширяване. Тези хормони заместват фибрестата тъкан с по-еластична. По време на процеса на самоопознаване вашият син ще научи кога е способен да отдръпва кожичката си свободно. Само 50% от момчетата го правят свободно на десетгодишна възраст. Нормално е едно момче да не може да отдръпва кожичката до края на пубертета. Единственият човек, който трябва да отдръпва препуциума на едно момче е самото то. В момента, в който едно момче/мъж може да отдръпва кожичката, той може лесно да я издърпва докато е под душа, да се изплаква с вода и да я връща отново над главичката на пениса. Толкова е просто!

Ако препуциумът на сина ви се отдръпва на ранна възраст, вие ще забележите, че гланса и вътрешната кожа са много червени и влажни. Това е НОРМАЛНО!!! Недокоснатият момчешки гланс е вътрешен орган, за разлика от този на обрязаното момче. Обрязаните момчета развиват допълнителни пластове кожа над главичката на пенисите си, отдалечавайки по този начин кръвния поток от повърхността, за разлика от недокоснатите момчета. Тъй като препуциума предпазва главичката, кръвния поток на недокоснатото момче е много близко до повърхността, което й придава червеникавия вид. Препуциума е и много васкуларен (като устните), което също му придава по-червен вид. Нормалният външен вид на недокоснатото момче е червен и влажен. Ако кожичката на сина ви се отдръпва на ранна възраст, напомняйте му, че трябва винаги да покрива главичката на пениса си с препуциума, след като го е отдръпнал.

Още статии от Дженифър Коиас:
Измислената диагноза „фимоза“ – превод на оригиналната статия, поместена в блога тук
Практическа информация за ХИВ в САЩ и защо обрязването няма на предпази мъжа
Болезнено уриниране съпровождащо процеса по отделяне
Чрез детското креватче къдетското креватче към съвместен сън

Още за грижата за недокоснатите момченца:
Да отгледаш недокоснат син
Защитете недокоснатия си син, експертен медицински съвет
Функции на препуциума
Извършено е насилствено забелване: ами сега?
„Чисти само това, което се вижда”: да обърнем епидемията, наречена насилствено забелване

Това е почти всичко.

Остава да напиша малко размишления и да споделя личния си опит, защото нашите педиатри не са по-малко решени от американските си колеги да бъркат там, където не им е работа.

10 responses to “Основна грижа за „недокосваното“ дете

  1. Пипи, абе точно аз да задавм въпроси за пишки, ама… сигурна ли си? (аз съм айляк – женски татко ;), ама все пак…?

  2. Случайно попаднах

    Здравейте,

    Случайно попаднах тук, докато търсех нещо съвсем различно (Гугъл понякога си прави шеги), но да споделя, че подхождах по описания от Вас начин със сина си и след като получи силно възпаление и отидохме на лекар, като му издърпаха „кожичката“ идея нямате каква мръсотия в буквални смисъл излезе оттам. А аз си мислех, че спазваме отлична хигиена и че като го мия добре и редовно всичко е наред. Не е особено вярно това, което пишете, макар да разбирам, че е с добри намерения. Преди пет години сигурно щях да ръкопляскам на статията ви, но след като минах по тоя път съм на съвсем друг акъл. Недейте да четете нАучна литература и не се водете толкова по нечии акъли. Ако щете, не се водете и по моя, не се познаваме все пак. Но повярвайте, оттам, закъдето сте тръгнали, се връщам вече трети път. А вие плискайте просто нежно гениталите с вода, де да знам, може пък да извадите по-голям късмет или вашето детенце да е по природа с по-заголен да го река, пенис.

    Поздрави!

    Биляна

  3. За кое да съм сигурна, Стойчо?
    За щастие, към днешна дата живеем в глобален свят и, ако ние сме тук, то голяма част от приятелите ни са се пръснали по света и там са създали семейства. Просто може да ги попитаме – до момента имам информация от Великобритания, Белгия, Холандия и Полша, ще се радвам и, ако друг сподели. В тези страни никой не практикува „забелване“.

    Биляна, не знам какво разбирате под „мръсотия“ и какво под „възпаление“. Знам, че не чистим смегмата на момичетата и те не се възпаляват, не виждам, защо да дискриминирам сина си в това отношение. Места, на които родители в захлас обясняват как забелват има много в интернета. Тази статия я преведох за хора, които мислят, че няма истина, която да не може да се подложи на съмнение…
    …иначе днес все още щяхме да смятаме, че Земята е плоска.

  4. е, тя и кръгла не е, ама това е тема на друг разговор 😉 (формата се нарича „геоид“ )
    Та няма как да споделя личен опит (моя не го помня, пък с девойките нямам точно този проблем:), но и аз имам познати с подобен проблем (т.е. бяха забарвили да го направят и после беше ужас). Та затова питам – сигурна ли си? Но както казах – от нас двамата, ти си по-опитната с мъжете 🙂

  5. Стойчо, аз съм сигурна. Но повечето хора, като ги питат повече от 3 пъти и се разколебават. Аз не съм от тях и искам тази информация да помогне и други да не го правят.

  6. Pingback: За пишките и хората | Патиланско царство

  7. Абе от където и да го погледнеш – това с незабелването на главата си е поредната убер-хипарска идея, като естественото раждане. Ако главичката на пениса на младежа НЕ се е забелила – не се пипа. Но показал ли се е голия охлюв – крайно време е да се вземе хигиената в ръцете на мама. И голяма измама е това с „50% от децата на 10 години не могат да си го забелят“, явно аз нещо не съм бил в ред преди толкова много години – самозабелвах си го, а и еректираше порядъчно стряскащо за лелките в детската градина. Синът ми в момента е на 4 години, а от близо година откри удоволствието от самообслужването … да ти кажа ли как не му се забелва? НАОПАКИ.

  8. Безкрайно благодаря,на когото си е направил труда да преведе тази статия на български. Освен дискусии на майки как варварски са измъчвали бебетата си по съвет на педиатри почти нищо друго няма по темата. И понеже роднини в България непрекъснато ме тормозят с въпроси от рода на „докога ще го кърмиш? Как така без вода? Естествено раждане след 30? Защо му е да му четеш на бебето на два месеца? “ дойде ред и на забелването…. Вместо да си хабя думите сега просто ще им пратя линк..:)

  9. Марияна

    До преди няколко дни имах съмнение в подхода ми спрямо така наречения „проблем с препуциума“ на сина ми, който е на 5г. Имах големи колебания относно това какво трябва да правя и правелно ли е. По-голяма част от познатите ми дори ме обвиниха в това, че съм небрежна. Реших да потърся информация в нета и попаднах на статията, която всъщност ми помогна да намеря отговор за себе си и кой подход да предпочета. Мойте благодарност за това, че има възможност за подобна алтернатива. Тук в БГ битува остарялото схващане за агресивно решение на този „проблем“, като всъщност нямаш право на избор.

  10. Хипи мама

    Марияна, право на избор имаме, но с риск да сме хипарки, небрежни, странни птици или от онези майки тип извънземни. Моят син също наближава 5 години и не е тормозен със забелване. Интересното е, че предишната педиатърка в София, даже не е повдигала темата да дърпам пениса на детето. Аз имам доста добро мнение за нея и по други съвременни нейни практики съдя, че не си е мълчала от немърливост към тази практика. Настоящата му лична лекарка в Казанлък е от „старата школа“, но също не ме е питала, отдавам го на това, че очаква работата да е свършена отдавна. Въпрос на свободен избор, ако някой дърпа, то това ще е само собственика на този пенис!
    Благодаря на Пипилота за тази и другите статии по темата.

Вашият коментар