Пъпна връв около врата на бебето – опасна или не?

Ако си спомняте, при разказа за моето раждане, споменах големите проблеми, които създава пъпната връв – нещо, което е причина ту за епизотомии, ту за цезарови сечения. Впоследствие разговарях с много познати, които са били убедени от медицинските екипи, че се налага това или онова, заради увита около врата на бебето пъпна връв. Както и преди, тези доводи дълбоко ме съмняваха, а когато научих, че в чужбина деца се раждат нормално с увита около врата си 3-4 пъти пъпна връв, реших да се поразровя малко в интернет. Така попаднах на болга Peaceful parenting, чиито автор помолих да преведа и препечатам няколко статии. Ще започна именно със статията за „проблемната“ пъпна връв. Надявам се, да е полезна на някой в бъдеще, макар че, няма да се лъжем, трудно ще е на който и да е да спори с нашите учени акушер-гинеколози.

***

Пъпна връв около врата на бебето – опасна или не?

Оригинал на статията в DrMomma.org тук

Автор Миша Сафрански

Прочетете и други статии на Сафрански тук

Като доказано пристрастена към ражданията, съм чувала отново и отново истории за раждания, при които бебето е било родено с Цезарово сечение или заради фетален дистрес[1] или заради неслизане на плода[2], като за усложненията се обвинява „увитата около врата на бебето пъпна връв”. Дали това състояние – носещо научния термин „nuchal cord[3] ” (увита около врата пъпна връв) – е наистина опасно? Ново изследване подкрепя предишни проучвания, доказващи, че пъпната връв не е заплахата, която се възприема, че е.

Изследване публикувано тази година в Списанието за перинатална [4] медицина показва, че няма статистически значими разлики в изходите от преносените бременности, включващи увита пъпна връв и тези без такава. Д-р Гош и Гудмундсън са извършили цветен ултразвук на 202 преносващи жени. Пъпна връв, увита около врата е била засечена при 69 от жените. При тях не е имало значителни разлики в оценките по Апгар, аномалии на пъпната връв, цезарови сечения, перинатална смърт или приемане на бебето в интензивно неонатологично отделение.

Тези находки потвърждават, това което е било констатирано в повечето предходни проучвания на изходите от бременности с увита пъпна връв. Изследване, проведено от Архивите по акушерство и гинекология от 2006 г. е имало далеч по-голям обхват, включващ изходите от 166 318 раждания в 15-годишен период на изследване, 24 392, от които са включвали документирано наличие на увита пъпна връв около врата при раждането. Авторите, Шеинер и колеги, заключили: „Увитата около врата пъпна връв не е свързана с неблагоприятен перинатален изход. Поради това индуцирането на раждането в такива случаи вероятно е ненужно.”

Интересното в изследването на Шеинер е, че, въпреки равностойните резултати при нормално родените бебета и тези с пъпна връв около врата, нивото на индуцираните раждания и неубедителните фетални сърдечни тонове са повече при ражданията в случаите на бебета с увита около врата пъпна връв. Най-вероятно тези два фактора са свързани. Знаем без съмнение, че индукцията на раждането може да доведе до фетален дистрес. Фактът, че е имало по-високи нива на индукция в групата на увита пъпна връв може да обясни много добре по-високите нива на краткотраен фетален дистрес. Индуцирането почти винаги е съпроводено от изкуствено спукване на околоплодния мехур, което може да причини прекален натиск на пъпната връв, което от своя страна може да резултира в смущения в сърдечните тонове. Независимо от причината, резултатите са останали добри.

Накрая, нека погледнем още едно изследване, което доказа, че увитата около врата пъпна връв не завършва с най-лошите последици. В изследване, проведено през 2005 г., проучващо ефектите, които увитата около врата пъпна връв оказва на теглото при раждане и непосредствените неонатални резултати, Мастробатиста и колеги изследвали резултатите при 4426 бебета, 775 от които имали пъпна връв около врата си. Екипът открил, че не е имало значителни разлики между двете групи в теглото при раждане, неубедителните сърдечни тонове на плода, резултати от теста Апгар под 7 или оперативни вагинални раждания. Стойността на Цезарови сечения, на практика е била най-голяма при жени, чиито бебета не са имали увита около врата си пъпна връв.

Най-важното нещо което трябва да имаме предвид е, че неродените бебета не дишат през устата и врата си (подчертаване на преводача) – те получават кислород чрез пъпната връв. Поради това обикновено няма значение дали връвта е увита около врата (освен ако връвта е притисната прекалено много, което е сравнително рядко). Бебето не може „да се задуши до смърт” преди да се е родило. Това, което можем да заключим от преобладаващото мнозинство от данни е, че увитата около врата пъпна връв не е патология; т.е. тя не е необичайна. Тя е нормално състояние на пъпната връв и обикновено не причинява проблеми при раждането, въпреки че докторите често опитват да убедят пациентите в противното.

 

Информация по въпроса, на английски:

Gloria Lemay: Cord Around the Neck

Развиване на омотана около връата пъпна връв

Пъпната връв

Nuchal Cord Midwifery Files

Neonatal Resuscitation: Life that Failed Lotus Birth

В това филмче относно митовете за бременността, акушер-гинекологът Хакакха напомня на родителите (в седмата част на филмчето), че пъпната връв често е омотана около врата на бебето докато е в утробата ан майката и по време на раждане, и това много рядно е причина за притеснение.


[1] Плодът страда от недостатъчен приток на кислород към неговите жизненоважни органи (всички бележки под линия са на преводача) 

[2] Слизане (ангажиране) на плода в таза
[3] „nuchal” от латински – тилен
[4] Перинатален – случващ се по време на раждането

21 responses to “Пъпна връв около врата на бебето – опасна или не?

  1. Чувала съм че се вземат по-различни мерки по време на раждане при такъв случай.Подробности не зная.Не е приятно като тревога.Но винаги изхода е положителен.

  2. Pingback: Tweets that mention Пъпна връв около врата на бебето – опасна или не? | Патиланско царство -- Topsy.com

  3. Положила си сериозни усилия, браво и 10х!

  4. Първият и последният абзац ми бяха интересни, имат шанс да ми бъдат и полезни някой ден. Но не разбирам кому е нужна информацията по средата. Лекарите не се нуждаят да знаят всичко това, бременните пък съвсем. За какво им е да учат анатомия и медицинска терминология?

  5. Лекарите трябва и знаят тези неща, но те не са им удобни. На теб ти трябват, защото, като ти кажат колко е страшно и ужасно и как ще си удушиш бебето е добре да се позовеш на стабилни факти и да можеш да изживееш най-хубавия миг, вместо да ти го отнемат със скалпела, само защото са те уплашили, теб и бебето (а и бързат за ракийката в 8 ч., примерно и без да преувеличавам ;))

  6. Най-хубавият миг нито е раждането, нито ракийката. Защо да си тровя бременността с мисли за чаркове, болести, лекари, процедури? Майчинството няма нищо общо с това как съм родила. Ето, майка ми е раджала два пъти и половина и вече почти не си спомня как е преминало, други спомени са изместили този, други емоции са й по-важни. Защо да превръщам един емоционален момент в изпит по медицина?

  7. „и половина“?! Да приемем, че всеки от нас е различен и, както ти няма да разбереш защо ми е нужна всичката тая информация, така и аз никога няма да проумея как така не те интересува. Просто сме различни и това е прекрасно само по себе си. Надявам се да има хора, на които тази статия наистина да им свърши работа.

  8. Какво като се позовеш на „стабилни факти“, ако акушерът срещу теб е неуверен и има притеснения? Кажи ми – струва ли си риска, дори бил той и минимален, според теб?
    „Ms. Safranski is a freelance writer and mother of five, specializing in natural birth, VBAC advocacy, and cesarean prevention issues..“
    Авторката дори не е лекар 🙂

  9. Lanselot, в съвременния свят ни убеждават, че за да си сменим изгорялата крушка на лампата ни трябва електротехник.
    Може да ти се струва много опростачено, но същото важи и за лекарите при раждането.
    Преди 100ина години се е раждало без тях, а хигиената днес позволява да елиминираме голяма част от рисковете, възниквали тогава. Смятам, че е напълно нормално да раждаме вкъщи в присъствието най-много на акушерка и в нищожните случаи, когато се наложи спешна помощ, тя да довтасва за 3-4 минути (голяма част от усложненията се дължат на медицинската намеса, както се споменава и в статията, а не на възникващи аномалии по време на раждането (това го казвам и от личния ми, макар и не толкова лош случай)). Точно като в Холандия например или Испания…списъка продължава.
    Пак опростено – явяваш се на изпит – от теб се иска максимум концентрация, спокойствие, изпита се провежда в пълна тишина. Изведнъж идва един духов оркестър и започва да ти свири на ушенце. Как ще се справиш с изпита и ще успееш ли да не оплескаш задачите? (с разликата, че в раждането оркестъра ти оплесква задачите 😉 )

  10. Преди 100г. смъртността е била доста по-голяма.
    В същият дух на достоверност, погледни тази статия:
    http://ezine.bg/n13-12086-Раждането_у_дома_носи_два_пъти_по-висока_смъртност
    Закарай вкъщи апаратурата от болницата, след това раждай по-спокойно, съгласих се.
    А на изпит мога да ида и няколко пъти, все ще го няма оркестъра.
    Важното е жената да си направи информиран избор – от достоверни източници.

  11. Защо на докторите да им е изгодно да те плашат с опасността от задушаване заради пъпната връв? Те не искат ли всичко да приключи възможно най-бързо и лесно, а ако правят секцио няма ли да си усложнят работата?
    До колкото разбирам като се види, че е пъпната връв е около врата, се прави секцио, за да се запази бебето, или бъркам?

  12. Котенце, лекарите учат за болестите, за нещата, които могат да се объркат, за патологиите. Те не учат как протичат нормално нещата, не ги интересува как се чувства здравия човек. Същото важи за акушер-гинеколозите: ако той те остави да раждаш естествено ще трябва да си стои в ъгъла през цялото време и да дреме и цялото нещо ще мине с акушерка или две. За това се почва с малката намеса, която неминуемо води до по-голямата и хоп! Ето ти я патологията и двата живота, които трябва да се „спасяват“.
    Да, те искат всичко да приключи „възможно най-бързо и лесно“. Едно нормално раждане, без чужда намеса трае часове, а едно Цезарово сечение, особено ако е планирано, започва в еди колко си часа и завършва 20-30 минути по-късно. На теб кое би ти било по-лесно – да чакаш часове или да упражниш това, на което са те учили? А прочете ли цялата статия? Защото там се обяснява защо не трябва да се прави секцио дори да е омотана пъпната връв около врата на бебето.

    Ланселот, както казах и по-горе, днес смъртността е доста по-малка поради наличието на елементарна хигиена. Иначе, двамата с теб можем да се замеряме със статии на двата лагера до края на света (а статията, която ти прилагаш няма източници). В Америка смъртността в болниците може да е по-миска със стотна от процента, но знаеш ли там как протича раждането в болница и какъв е процента на цезаровите сечения? Препоръчвам ти, ако имаш възможност да гледаш The Business of Being Born….абе инфо има купища, стига на човек да му се занимава.
    Цялата идея е, че просто няма нужда от апаратура, само така са те убедили. В крайна сметка, в консуматорското ни общество всичко опира до ПАРИТЕ 😉
    А информирания избор е най-важното! Особено, ако ти го дадат (у нас има „Информирано съгласие“)

  13. Признавам, че отлагам четенето на текста за друг път, но бих искала да задам въпроса как Пипи би реагирала ако ражда и й кажат, че би било по-добре да се направи нещо, на което не е фен, понеже пъпната връв е омотана около врата на бебето и според лекарите има риск? Интересно ми е как биха реагирали и всички онези защитници на раждането вкъщи и други неща, които те самите не практикуват.

    Майка ми твърди, че е родила две мъртви деца именно заради задушаване с пъпната връв – умрели преди да започне раждането. Може и да е просто семейна легенда, но това е, което аз знам от първа ръка, а не от статистика.

  14. Прочети, прочети. Защото е хубаво да знаем, когато ни казват нещо дали да го приемаме като чиста монета. В случая, става въпрос за предварителната подготовка по-скоро. Ако скоро ще раждам, а лекарят ми ми каже, че пъпната връв е омотана ще го питам доста неща, ще му покажа тази и още по-специализирана литература, ще потърся и други мнения от негови колеги. За да съм сигурна, че става въпрос за реален пролем, а не за нормално състояние, с което той не знае как да се справи и ми предлага най-удобното за него, а именно секциото. Защото знам за случаи на естествено раждане с 3-4 пъти омотана връв, т.е. такова голямо омотаване не е било проблем по време на раждането, защо за моето/вашето конкретно би било проблем.
    Забележи още нещо, тук говоря за нормална бременност и раждане. Пъпната връв, омотана или не, не е била проблем за износването на бебето до започването на раждането. Защото ти говориш за вътреутробното развитие и проблем с пъпната връв още преди раждането (в тази връзка втория линк от изброените след статията – Пъпната връв- също ще ти даде яснота).

  15. Абе да ти кажа прочетох аз – и твоята статия и втория линк накрая. Ама като човек когото едва са го спасили заради пустата пъпна връв – малко лековато гледаш на проблема.
    Родена съм с форцепс, лежала съм в кувиоз. Пъпната връв увита два пъти около врата при това пристегната на примка, не просто увита. Силно скъсена от което ме връща нееднократно при раждането навътре.
    Мен ако питаш в тая ситуация секциото е по-добре от форцепса. Така че монетата има две страни.

  16. Ето, Гери, твоето си е сериозно наистина, от онези случаи, в които не е просто увита, както сама казваш (истински възел на връвта, както се казва и във втория линк).
    Проблемът е следния: само тази година няколко познати и момичетата, с които лежах в болницата бяха със секцио и епизотомии заради пъпната връв. Да приемем, че при някоя от тях е било толкова сериозно, колкото при теб, но много изследвания и чуждестранна практика показват, че не е възможно да е в толкова много от случаите. Или може би при нас се наблюдава някаква особеност на българските жени, и в България се имаме свръхнатрупване на усложнения с пъпната връв, за сметка на останалата част от земното кълбо 🙂

  17. Може и да спекулират не ги знам лекарите. Но пък аз ако съм, предпочитам да се поддам на спекулата, отколкото да го докарам до дебелия край. В крайна сметка според мен въпросът опира до колко вярваш на лекаря и до колко той е професионалист.
    Но в никакъв случай не бих подминала подобен проблем с лека ръка. Защото може и в 90% процента да не е сериозен, ама останаите 10… А малките вероятности са за да се случват и никой не е застрахован срещу тях.

  18. Мда, ей това е проблемът и от това се възползват много от мед. лица, защото, за съжаление здравеопазването е преди всичко бизнес. И мисля и за това да напиша тия дни, защото за една операция преди време и една бременност се натъкнах на толкова дупки в системата, как да те изцоцат от паричките, които си готов да дадеш, само и само всичко да е наред (защото иначе ти е казано, че няма да е наред), че свят да и се завие 😉

  19. Do posledno mi kazvaha che bebeto mi e dobre,tonove pochti nqmashe i se naloji sekcio kogato izvadiha bebeto beshe s 3 puti uvita pupna vruv okolo vrata i 1 okolo kracheto beshe ujas ne go pojelavam na nikoi….

  20. Може да не дишат с врата си, но когато е увита, пъпната връв се смачква, а чрез нея диша … Така, че това е проблем -при мен доведе до висок хемоглобин на бебето, преливане на плазма и т.н.

  21. Добър вечер, искам да споделя, че моето момченце преди 10месеца се роди с пъпна връв два пъти овита около вратлето и корема, роди се по нормален път без абсолютно никакви проблеми, жив и здрав е, докторите сигурно са видели това преди да се роди, но не са ми казали, за да не се изплаша. Друга моя позната пък я задължиха едва ли не да роди секцио, поради същата причина.. е оставям на вас да прецените опасно или не-секцио или нормално раждане в този случай. Няма нищо по-хубаво от това, едно дете да дойде на бял свят по естествен начин, да усети майчината топлина веднага след като се появи и най-вече да няма стрес от раздялата с майка му.

Вашият коментар