Сготви си люляците!

ЛюлякПреди две години, докато търсех нещо съвсем различно из разни американски блогове, попаднах на рецепта, която много ме учуди и изненада:

Сироп от люляк

Авторката твърдеше, че от люляците в двора си прави прекрасен сироп, по нищо неотстъпващ на бъзовия. Бил се правел точно толкова лесно и бил толкова хубав колкото пресния си бъзов колега.

Тогава си обещах, че трябва да пробвам да направя такова нещо, макар да не бях правила никога дори такъв от бъз. Но хайде тая година, хайде следващата и така люляците все ми замирисваха, после прецъфтяваха и аз така и не успявах да спретна един сироп.

До тази година! В междупразничните почивни дни си направихме една кратка и приятна разходка извън София – до Подгумер. Него си го бяхме набелязали за разходка още от предното ни ходене по ония ширини, в Локорско. Мислехме, че там има манастир за разглеждане. Но хората бързо ни светнаха, че около иначе много хубавия манастир били направили лудница и сега той не работел. Продължихме още нагоре по хълма след селото, където започна вилната зона. Хората с информацията за лудницата ни казаха, че има някъде вирче с водопад, но бяха объркали ляво с дясно в инструкциите и така и не стигнахме до водопада. Някъде по пътя паркирахме колата и продължихме нататък. Вървейки си набелязвах безстопанствени храсти люляк за сироп.

Не е стръмно, горичката е приятна, макар и пълна с боклуците на виладжиите. Стигнахме до една полянка със здравец и всякакви горски гъбки, дето не ги знаем. Тамън отворили биричките обаче, усетихме дъждовни капки, някъде в далечината страховито загромолиха облаци и решихме да вдигаме стана. Мястото си го запазваме за последваща разходка. Хубаво е, а има и още нататък за разходка. (още снимки на гъбки и тревички в края)

масловка

Вече вкъщи, отворих интернета, за да намеря рецептата. Не намерих точно онази, от преди две години, но подбрах една:

1 чаша цветчета от люляк

1 чаша захар

1 чаша вода

Разтваряте захарта в стоплената вода и разбърквате докато се разтвори. Добавяте цветчетата (само цветчетата, без нищо зелено) и оставяте да ври на бавен огън за 10 мин. Можете да добавите кулинарна боя или няколко капки от сладко от боровинки за цвят. Прецеждате и чакате да се охлади. Сервира се разреден с вода или си го ползвате за други цели.

Това беше простичката рецепта и реших да я следвам едно към едно. За миг да се откажа, защото потърсих и в български блогове и Йоана споделяше, че не е добила вкуса (нейната рецепта е друга), ама си казах – така или иначе все не ми се получават нещата та, дори и тоя път да не стане, ще съм пробвала! Единствено не разбрах, защо да е толкова важно да не оставям и една дръжка да пада в сиропа, но се съобразих.

Какво стана се вижда на снимка и вкус! Сиропът е идеален! Люляков вкус отвсякъде, побран в не-гъст сироп. Само дето 5-те капки боровинково сладко бяха малко, за да оцветят сиропа качествено, а когато се разреди и с вода съвсем никакъв оттенък не остава.

В заключение – ако ви е останал някъде непрецъфтял люляк, хващайте го и го правете на сироп – фасулска работа е, а е много вкусен🙂

Снимки и красинки:

Впечатлиха ме предимно гъбките – не разбирам, не бера и не яда, не го правете и вие, ако сте като мен!

Натъкнахме се на ето тази гъбка, която приличаше на сърнела, ама доколкото четох е най-малкото безобиден неин двойник, ако не и по-лошо…

Двойник? Двойник?

Самодивски кръг от челядинки.

Самодивски кръг от вероятни челядинки

 

Открийте незабравката:

Незабравка

 

Отново масловки. Емил си понабра и похапна малко, но после го стресирах с четене и не довърши…

Масловки пак

Тези не ги знам, но бяха симпатични:

Незнайни гъбки

Къде беше Ван Гог да ни изрисува полетата от люцерна и градски пейзаж?!

Люцерни полета

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s