Вашите въпроси за ваксината

Отдавна се канех да напиша една статия за ваксините и задължително да засегна тази „срещу рак на шийката на матката“. Започвах и спирах, и така няколко пъти. Черновите още си стоят незавършени.

Е, вече ще трябва да се заема сериозно. Защо? Темата сама ме откри:
Миналата седмица, за първи път  отваряйки мейла си, открих там писмо-покана за събитие, на което да присъствам в качеството ми на блогър! Няма да ви губя времето колко поласкана бях 😉

За да не увъртам много, поканата е следната – тази събота, 6 април съм канена на среща наречена „Открито за ваксините“ по повод предстоящата Европейска имунизационна седмица, която не знам кога е.

ВАЖНО!:  след като публикувах статиията вчера получиих важно уточнениие от организаторите по отношениие на предмета на срещата. Излиза, че изводиите, които си бях направила въз основа на информацията за участниците и поканата не са правилни (например г-жа Асенова има интервюта за конкретна ваксина, но в случая не се отнася за нея). За да няма още по-голямо объркване и да съм коректна, ще препечатам почти точно за какво става въпрос:

Няма да се говори за конкретна ваксина още повече споменатата по-долу от мен.  Основна цел на събитието ще е да се поговори за ролята на онлайн общността като ключов лидер на мнение в своеобразната дискусия между псевдонауката (заблудите и митовете сферата на здравето) и медицината, основаваща се на истинската наука. „Целта ни е така да поставим началото на серия от подобни срещи изобщо за медицината и здравето в интернет. Конкретно темата за ваксините е провокирана от предстоящата Европейска имунизационна седмица и обхваща проблема по-глобално, но също така ще засегнем и типични проявления за нашата страна. В дискусията ще участват основно представители на пациентски организации, които разбираш, че няма как да отговорят на всички високо специализирани медицински въпроси. „

Следва да ви се извиня, че съм ви подвела, че ще се говори конкретно за определена ваксина! Така поставена темата става доста широка, но пак доста от нещата, които сме си говорили в коментарите остават актуални. Така че може просто да си говорим за ваксините и въпросите около тях.

(както става ясно от по-горе следващите редове не са актуални, но ще ги оставя) И по-точно, от поканата ми става ясно, че ще си говорим за ваксината срещу човешкия папиломен вирус (накратко ЧПВ) типове 16 и 18, по-широко известна уж като „ваксината срещу рак на шийката на матката“, а от графичното оформление най-ми става ясно, че ще иде реч за Церварикс/CERVARIX. Ще си говорим с г-жа Лили Асенова от „Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка“ и г-жа Пенка Георгиева от „Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се!“. Не ги познавам, но предполагам, че стоят по някакъв начин зад националната програма за ваксиниране с въпросната ваксина и фирмата представляваща Церварикс в България.

Лично мнение за въпросната ваксина аз си имам изградено, някои от вас, които ме познават на живо сигурно го знаят. Но въпреки това, а може би и от казаното до тук сте забелязали, се опитвам да отида с чисто съзнание на срещата, да задам въпросите които ме вълнуват и въз основа на получените отговори да затвърдя или пък да променя мнението си.

Канейки ме в качеството ми на блогър, предполагам и именно заради това, организаторите са очаквали да пиша тук за събитието и, че то ще достигне до доста хора. Именно за това реших да дам възможност и на вас да зададете въпросите си за ЧПВ, рака на шийката на матката, съществуването и необходимостта от ваксината и каквото в тази връзка бихте желали. Аз ще опитам да задам поне част от тези въпроси и ще пиша отново тук какво ми е било отговорено.

Та, микрофонът е ваш! Пускайте въпросите тук до петък вечер, а аз ще гледам да отида навреме в събота и да ги задам, защото аз самата имам ред въпроси, които отдавна ми пареха и ето сега ще има на кой да ги поставя 😉

65 responses to “Вашите въпроси за ваксината

 1. Ми аз въпроси нямам, но имам 12 годишна дъщеря и имам нужда от статистика. За съжаление четох доста в международните сайтове, интересувам се живо и имам свое мнение, което май съвпада с твоето.
  Та аз имам нужда от статистика – на колко ваксинирани човека има докладвани проблеми, смърти случаи и т.н. Има ли действително забрана на ваксината в някои държави? Ако да, в кои и защо? Статистика, която да показва какъв е мащаба на превенцията (почти съм сигурна, че такава няма)

  Най-важният въпрос или по-скоро изявление – да предоставят ясна фактология, поради защо аз трябва да си подложа детето на ваксинация срещу вирус, след като все още няма ясни доказателства за пряката взаимовръзка вирус – рак.

  Абе изобщо, добре че не са писали на мен 🙂

 2. Има голям шанс и двете госпожи да си имат вземане-даване с „Глаксо“, да знаеш:).
  Има двама човеци, единият е Рудолф Вирхов, другият Луи П.И двамата към края на живота си казали, че здравия имунитет има потенциала да се справи с всичко сам, или с малко спорадична помощ.А здрав имунитет се гради 80% с правилна двигателна култура+храна, богата на фибри, витамини и фитонутриенти.Просто и доказано и доказвано всеки ден.И нота бене, най-важното щях да забравя:мислене със собствената глава(онова действие, за което Хенри Форд казва, че е е най-трудно, и затова толкова малко хора в света го практикуват).

 3. Анонимен

  Защо я представят като ефективна като не са минали 50 години от пускането й и не е доказано, че ваксиниралите се с нея не са се разболяли от въпросния вирус и рак?
  Как обясняват смърните случаи от ваксината им?

 4. Анонимен

  Статистика съществува, пряка връзка между вирусът и раковото състояние също (дори има нобелова награда през 70’те на миналият век) За първи път ваксината е предложена началото на 90’те и удобрена в ЕС около 2006 след провеждането на необходимите изпитания. Поставянето на ваксината е личен избор (но мислете за детето си какво да му кажете ако на 40 му открият предраково или не дай си боже раково състояние на шийката на матката) Според мен е необходима разяснителна кампания и всеки сам да си преценява, но мислете и за бъдещето. BTW мъжкото обрязване и хигиената на прартньорите също е средство за борба. Естествено фармацефтичните компаний работят за печалба но тя също се и инвестира в нови програми и продукти, да не забравяме че точно този модел изкорени някой „детски болести бичове“

 5. Обичам анонимните коментари, които са толкова информативни. Тя сигурно и статистиката е същата. Ако детето ми го блъсне кола на 15, заради шофьорите джигити, изобщо не ме е еня дали на 40 може да има предраково заболяване.
  Второ – същия този анонимен, който не знае кога думата завършва с й, може ли да предостави тази статистика, която доказва, че случаите на заразяване с човешки папилома вирус задължително водят до раково заболяване и обратното всички ли ракови заболявания на шийката на матката са в резултат на зараза с човешки папилома вирус? Защото яко няма такава статистика, то значи нещо не е наред с комуникацията нали.

  Мен ме дразни и друго – измислили хората ваксина, измислили – ок. Обаче нека говорим правилно – има ваксина срещу човешки папилома вирус, не срещу рак на шийката на матката – разликата е доста, ама доста съществена. (По тоя повод много съм се замислила да сезирам няколко агенции за подвеждаща реклама, заради Cervarix).

  Мале как яко ме настъпихте по мазола.

 6. Юле, аз гледам да не давам тон на дискусията, казвайки какво ми е мнението, но наистина съм съгласна с въпросите ти и именно и аз тях си задавам и ще задавам 🙂
  За забрани не знам дали има в различни държави. Но доколкото четох – имало е временна забрана във Великобритания след онзи смъртен случай, но в момента пак се ваксинира. Доколкото разбрах в САЩ вече се ваксинират дори момченцата.
  Не знаех за висящите въпроси между ХПВ и РМШ. Анонимен 2 искам и аз споменатата информация, моля! От друга страна ще прочета и за връзката ЧПВ – обрязване. Защото ми се струва да е точно толкова градска легенда, неподплатена с фактология, колкото и връзката предпазване от СПИН чрез обрязване(забелване). Ако имаш изследвания, моля пусни тук.
  Юлия, относно сезирането, гледах, че вече е направено http://www.facebook.com/groups/204456069601716/permalink/490900197623967/?comment_id=495427723837881&notif_t=like

 7. Вирусьт е причина или следствие при рак на шйиката?
  Научни доказателства искам.

 8. Максимално допустимото съдържание на алуминий, според FDA е …. 20-50 микро грама.

  ЦЕРВАРИКС съдържа 500 микро грама Алуминий!

  На http://vaksini.eu има доста филми, видео клипове, документи и книги. Всичко там е безплатно и винаги ще бъде.

 9. Ще бъда кратка 🙂
  1. За мен срещи между пациентски организации и блогъри, в които се говори по медицински теми, без присъствието на медицинско лице са плашещи, вредни и може да стане жестоко мазало. Дори в желанието и на двете страни да се случи нещо позитивно.
  2. От друга страна, похвална инициатива, защото като чета коментарите, явно има такава нужда и потребност. Голяма, при това.
  3. Защо трябва онлайн да се обсъждат ползи/ не предимства от лекарствен продукт?! Имаше едно изследване наскоро за д-р Гугъл, според което доста висок процент онлайн потребители се диагностицирали по интернет (?!?!?) разбирам, че е „тренди“ да си в мрежата, но чак да стигаме до крайности… И то засягащи собствения и този на детето ти живот … Аз не бих!
  4. Извинявам се, анонимния не го познавам, ама е прав за тази ваксина и за изнесените факти.
  За връзката между ЧПВ и рак (не само РМШ) се говори отдавна http://www.cdc.gov/hpv/cancer.html ,
  като конкретно на маточната шийка се причинява именно в над 97-9% от случаите. Има и други фактори, които ускоряват процеса, ама основният причинител си е папилома вирусът. Сега, има доста, (15-20) които са онкогенни, т.е.-причиняват рак. Другите – или нищо, или брадавици.
  Без да защитавам ваксината, ама същата има 93 процента ефикасност срещу развитие на рак => предрак, независимо от типа на ЧПВ. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3216348/
  Аз на това му казвам пробив в медицината. Така, както са лекарствата срещу МС, лупус, хепатит Б и всякакви други неприятни заболявания. Така, както в България ваксината срещу хепатит Б е намалила с повече от 90% заболяемостта, след въвеждане на масовата имунизация през 92 г.
  http://goo.gl/nG91x

  6. Да кажа, че не се заяждам, но имам жесток вътрешен проблем с лъжи и заблуди, които, повторени 2 пъти, но споделени онлайн 10, се превръщат в истина. Бавно и полегато, на принципа на китайската капка. Вярвам на медицински обосновани източници, които не включват naturalnews.com. Фен съм и на литература от типа на scepdick & bad astronomy blog-a на Discovery. 🙂 нищо лично, похвална инициатива 🙂 Пипилотке, поздравявам те за готиното, неутрално представяне, много ми хареса 🙂

 10. интересува ме как така,ваксина която съдържа тимеросал(живак),алуминий,олово,формалдехид,антифриз,ракови клетки и други ценни съставки ще предпазва от рак след като именно такава съвкупност от вещества,след определено време ще отключат канцерогенни заболявания ,ако не на маточната шийка то на друго място в организма ни?! моля ,д-р Пенка Георгиева и др.г-жа поименно да разкрият химичното съдържание на ваксината и да обяснят коя съставка каква роля изпълнява!в противен случай рискът децата на България да бъдат бъдещите пациенти пред онкологичните диспансери и инвитро кабинетите е огромен!

 11. mirelahad, вместо да си пазиш бизнесът ми отговори защо дъщеря ми на 4 се разболява 1-2 пъти годишно и се оправя за 2-3 дни!

  Впрочем аз не питам, а знам – защото има само ваксините в родилното и никога и по никакъв повод не се обръщаме към педиатър!

  Аз ще продължавам да давам от парите си за http://vaksini.eu/ и няма сила, която да ме спре!

 12. Ти сериозно ли?! Аз посочвам конкретни източници, а ти ми обясняваш как си отритнал медицината … Аз говоря за круши, ти-за сливи. Нека, все пак се придържаме към фактологията, а не към съмнителни източници, които проповядват дори отвъд-да отритнем изцяло медицината. Аз на такъв фанатизъм не съм фен, съжалявам …

 13. Вярвай в каквото искаш… Не искам да развалям ничий бизнес…

 14. Пипилотке мила, аз пък не съм ЗА или ПРОТИВ, за мен наистина дискусията е полезна. Аз наистина съм притеснена от факта, че не се чувствам достатъчно информирана, затова търся статистика. Каквото и да чета, независимо от позицията, виждам предимно пропаганда и почти никаква медицина.

  Като родител за мен е важно да мога да направя информиран избор, а на този етап избирам да съм пасивна (т.е. не искам д аси ваксинирам детето) именно поради липса на достатъчно адекватна информация. Та ето това не е въпрос, но е една позиция, която можеш да цитираш.

  Колкото до позицията – аз съм специалист в сферат ана рекламата и връзките с обществеността и като такъв се чувствам компетентна да коментирам не ваксината, а само нейната реклама. Да, аз съм против рекламата, защото смятам че посланията са агресивни и манипулативни. Ако някой иска, мога да вляза в подробности. Но за мен тук е важно да съумеем да подготвим Пипилотка за срещата, за да може и тя после да бъде полезна на нас – нейните читатели, т.е. много ми се иска в цялата идея да има смисъл.

  Та надявам се да съм ти била полезна Пипилотке.

 15. Дългосрочните ефекти от която и да е ваксина не са доказани все още. Поради което никакви статистики и източници не ме топлят. Аз лично не поставям никакви ваксини на себе си и детето си. Надявам се все пак дискусията и въпросите, които подготвите да отворят очите на повече хора. А че ваксините са един огромен бизнес и промиване на мозъци на редовите овчици в обществото, е повече от ясно.

 16. Струва си да споделя тази страничка с видео клипове относно измамата ЧПВ(РМШ) – http://vaksini.eu/rmsh.html

 17. Хубава дискусия си заформихме, но организторите ми обърнаха внимание (по-горе съм обогатила текста, моля вижте), че, накратко, няма да се дискутира конкретна ваксина, а основна цел на събитието ще е да се поговори за ролята на онлайн общността като ключов лидер на мнение в своеобразната дискусия между псевдонауката (заблудите и митовете сферата на здравето) и медицината, основаваща се на истинската наука.
  Това доста променя и особено разширява цялата работа, за което ви се извинявам. Някои от повдигнатите въпроси остават актуални, други не. Целите звучат добре, защото в крайна сметка нали това искаме всички – постигането на информиран избор с предхождащите го дози критично мислене и способност за отсяване на плява. Та така 🙂

 18. Организаторите дали на са зависими от медицината 😉
  http://vaksini.eu променя съдби, виждания и решения на родители…

 19. разпитвай най-подробно за всичко – после ще чета, защото (като никога!) ще съм на викенд с домочадието и ще я пропусна тази среща – така че на теб разчитам за инфо, да знаеш 🙂

 20. Все още има много хора, който вярват, че в този меркантилен свят индустрията прави нещо без користни цели, то той е откровено сляп! Фирмите масово влязоха в училищата и детските градини, за да рекламират своите продукти, при това по най-брутален начин! Днес виждаме как фирмите насаждат страх в подрастващите, за да продават продукцията си! Това вече е ужасяващо! Ако не ви стряска това, че Зайчето от царевични пръчици играе театър пред децата ви и раздава продукта си за консумация, а детска градина измисля песнички за продукти на Нестле, които децата пеят, то трябва да се стреснете от това, че пробутват ваксина на непълнолетната ви дъщеря, като насаждат страх, паника и ужас в нея! Само последните три състояния, които изброих всеки ден поставят началото на едно ново заболяване у хората! Индустриите отдавна са наясно, че това, което държи хората в подчинение и продава е СТРАХЪТ! Той (страхът) управлява и най-печелившите индустрии – фармация и военната! Няма нищо случайно и не мислете, че Лъчо мозъка иска да помогне на дъщеря ви, той си е взел хонорара за това,че прокарва интересите на чужда фирма в своята страна! Само листовката да прочетете на ваксината и ще разберете, че всичко е лъжа! От съставките, които са отрови, биологични примеси и се мине през измислените обяснения за потушаване на епидемии, та до изследванията и опитите с въпросната ваксина! Измислят ужас, задоволяват глада на хората и ги успокояват с решение, което да си купят и да се натровят, за да може да се абонират за индустрията и да я подхранват постоянно! Това е и целта на всяка ваксинация!

 21. Димитрова

  ОТВОРЕНО ПИСМО

  ДО

  Константин Пенчев – Омбудсман на РБ
  Държавна агенция за закрила на детето
  Съвет за електронни медии
  Национален съвет за саморегулация
  Електронни и печатни медии
  Гражданите на Република България

  Уважаеми Дами и Господа,

  Като отговорни граждани на Република България и загрижени родители, желаем да Ви обърнем внимание върху един много наболял в последно време проблем – агресивната и манипулативна рекламна (информационна) кампания на ваксината Церварикс срещу човешки папиломен вирус (за краткост ЧПВ). Тази кампания се осъществява чрез телевизионни и печатни медии, интернет сайтове, мероприятия в училищата, рекламни пана в здравни заведения, концерти, рекламни листовки и всякакви други форми на реклама.

  Рекламирането в цялата кампания е неточно, заблуждаващо и поднесено едностранно – внушава се пълна ефективност срещу рак на маточната шийка (за краткост РМШ), а това не е вярно – ваксината е само допълнение към редовните ПАП тестове и превенция срещу преканцерозните лезии, предизвикани от типове 16 и 18 на човешки папиломен вирус, които причиняват приблизително 70% от случаите на рак на маточната шийка (указания за медиите от European School of Oncology). Затова правилното твърдение е, че ваксината е превенция срещу част от причинителите на РМШ, а не срещу рак на шийката на матката. Ваксината няма 100% ефективност, както и всички останали ваксини (според кратката характеристика на продукта от фирмата производител, дата на последно одобрение от регулаторния орган: 11.12.2012 г.).

  В голяма част от рекламната кампания на ваксината – лекции, печатни материали и други (с изключение на двете телевизионни реклами), няма препратка към листовката за пациента на Церварикс, от която всеки да се запознае със съдържанието на основни, помощни вещества и всички странични ефекти от ваксината. Оставаме с впечатление, че този пропуск е умишлен и така се отнема възможността ни за обективна информация, като всеки сам се запознае с пълното описание на продукта и чак тогава да прецени дали желае да се възползва от него.

  Настояваме Агенцията за закрила на детето да излезе със становище да се прекрати всякаква дейност относно пропагандирането на ваксината в учебните заведения, тъй като децата се травмират психически, плашат се, стават неспокойни, защото на учениците се раздават листовки, които са предназначени за родителите, провеждат се лекции, използват се различни методи, чрез които се внушава, че задължително ще настъпи тежко заболяване и смърт, в случай че момичетата не се ваксинират с тази ваксина.
  Рекламна (информационна) кампания може да се провежда само на родителски срещи, като е придружена с обективна и цялостна информация. Информационната кампания във всичките и форми, включително и в учебните заведения не трябва да съдържа директен подтик към децата и подрастващите да убеждават родителите си или други възрастни да ги ваксинират с този продукт.
  Не сме съгласни да се атакуват директно децата, без знанието на родител/настойник, защото това е нарушение и отнемане на изконното право на родителите да вземат решения за децата си до навършване на пълнолетието им, да преценяват кое е най-добро за здравето и тяхното бъдеще.

  Считаме, че е необходимо Омбудсманът на Република България да вземе отношение – да се преразгледа Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България – 2012-2016 г., да се установи на базата на каква информация и при какви обстоятелства е взето решение за осъществяване на тази програма, да се установи по какви причини е прието, че ефективността на продукта срещу РМШ е висока, както и за усвояване по нея на 2 милиона лева от НЗОК само за една година. Програмата е за 4 години, това означава, че трябва да бъдат заделени още минимум 6 милиона лева до 2016 г. – много средства, които биха могли да бъдат използвани за по-ефективни и полезни за здравето на децата цели.
  Факт е, че: „Много държави са взели решение да не въвеждат програма за ваксиниране срещу ЧПВ, изтъквайки като причина съотношението цена – полза.“ (Указания за медиите от European School of Oncology).

  Нарушаване на различни наредби, предизвикване на безпокойство и страх има и в двете телевизионни реклами (с Ю. Вергов и С. Лулчева) на ваксината срещу ЧПВ „Церварикс”.
  Внушава се и вина на родителите, че са безотговорни ако преценят, че тази ваксина няма да предпази децата им от рак на маточната шийка.
  Намеква се, че ако родителите не ваксинират децата си, може да ги загубят (в смисъл на смърт) – това е недопустимо и недоказуемо твърдение.

  Липсва текст, който да уточнява, че ваксината е превенция само срещу преканцерозните лезии, предизвикани от ЧПВ с типове 16 и 18 – не се споменава нито от диктор, нито е изписан.

  Считаме, че е нарушение да се твърди, че ваксината е превенция срещу рак на маточната шийка, защото:
  „Интервенцията с анти-HPV ваксина се използва за превенция на преканцерозните лезии, предизвикани от човешкия папиломен вирус (HPV) серотипове 16 и 18, но не е доказано дали това понижава заболеваемостта от рак на шийката на матката. Корпорациите производители бяха заставени да запишат този изключително важен факт в рекламните си брошури” (списание Медицински дайджест – специализирано издание за лекари и здравни професионалисти, брой 6, септември 2008 г.).

  Подобни нарушения преди време имаше в телевизионната реклама на Ротарикс, също и на Туинрикс. Оставаме с впечатление, че е практика да се вменява страх от заболяване, в случай че не се ваксинира, да се внушава, че ваксините са със свойства на панацея, да се предоставя заблуждаваща и едностранна информация, да се нарушават наредби в рекламни и информационните кампании на ваксините като цяло.

  С влязло в сила решение № 64 от 9.06.2011 г., ЕК към НСС постановява за телевизионната рекламата на Ротарикс: „Етичната комисия препоръчва на ГлаксоСмитКлайн” ЕООД търговската комуникация да бъде приведена в съответствие с нормите на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България в определения срок, а при невъзможност за това, да спре излъчването и. Ако препоръката не бъде изпълнена, Националният съвет за саморегулация ще се възползва от правомощията, които Законът за радио и телевизия му е определил.”

  Считаме, че в рекламната кампания (в различните и форми) на ваксината Церварикс има следните нарушения:

  Наредба № 1 от 25 януари 2012 г. за изискванията към рекламата на лекарствените продукти, издадена от Министерството на здравеопазването –
  Чл. 5, ал. 2, т. 3, т. 5, т. 7; чл. 6, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 10, т.12.

  Национални етични правила за реклама и търговска комуникация в РБългария на НСС –
  Чл. 1.2; чл. 1.5; чл. 3.1, 3.3; чл. 4.4; чл. 5.1, 5.4, 5.5, т. а), т. б), т. и); чл. 6.2, 6.3; чл. 8.1; чл. 17.1, 17.5, 17.7, 17.9, 17.13,

  Предвид всички тези недопустими нарушения, които посочихме, разчитаме, че съответните институции ще се самосезират и вземат необходимите мерки, за да се прекрати или прецизира манипулативната рекламна кампания, която представя тенденциозно и едностранно фактите, а спестява изключително важни сведения относно ваксината. Така се отнема правото на всеки човек за пълна и правилна информираност, особено ако това касае здравето на всеки от нас и децата ни.

  С уважение:

  Албена Йорданова, Фондация „Родна стряха“, Сдружение „Естествено“,
  Цветанка Данчева, Елица Грънчарова, Елена Кръстева, Радослав Благоев,
  Катерина Стоянова, Кънчо Йорданов, Весела Вангелова, Мариян Василев,
  Светлана Василева, Диана Данчева, Далия Каменова, Антонина Зетова, Иванка Димитрова, Христо Таушанов, Асен Браничев, Галина Делева, Десислава Флорова,
  Д-р Румен Стойчев, Александра Борисова, Емилия Тончева, Слава Георгиева,
  Варвара Маринова, Елена Попова, Петър Живков, Марика Бабева,
  Деница Илиева, Емил Павлов, Вероника Джерманова, Атанас Илиев, Веселина Картелова, Христина Живкова, Диана Калъчева, Веселина Карамучева, Надежда Минева, Татяна Димитрова, Полина Колева, Ками Димитрова, Гери Стефанова,
  Мано Манов, Детелина Апостолова, Данка Картелова, Христо Апостолов,
  Даниел Николов, Венцислав Любомиров, Ралица Димова, Здравка Христова,
  Димитър Каменов, Албена Тодорова, Димитър Вачков, Грета Стоянова, Емилия Михайлова, Мая Аврамова, Надежда Трушкова, Силвия Зарева, Михаил Грауер, Димитър Зарев, Любен Трушков, Еленка Грауер, Маруся Радева, Георги Грауер,
  Петя Великова, Георги Георгиев, Даниел Делчев, Маргарита Иванова, Павлина Цвяткова, Марина Стоилова, Георги Киров, Галина Червенякова, Невена Дервенска, Здравка Иванова, Мария Райнова, Таня Панайотова,
  Цвета Кадиева, Даяна Георгиева, Силвия Пецинска, Тамара Маринова, Елена Орозова, Наталия Кирова, Георги Киров, Деси Барлатова,
  Борис Хотинов, Мариана Чакърова, Галина Георгиева, Станислава Григорова, Стефан Георгиев, Десислав Григоров, Ангел Чакъров, Ралица Таушанова, Росица Тракийска, Лилия Костадинова, Аделина Семова, Здравка Семова, Йордан Семов, Константин Николов, Лилия Спасова, Ивайло Тихомиров,
  Емилия Тасева, Илияна Стоянова, Мая Вучева, Борян Вучев, Маряна Вучева, Николета Добрева, Светлана Тонева, Левтер Тонев, Елена Василева,
  Петър Василев, Диана Желязкова, Георги Желязков, Красимир Флоров, Мария Калайджиева, Стоян Иванов, Александър Василев, Анелия Василева, Величка Иванова, Красимир Василев, Николай Калайджиев, Йорданка Коларова,
  Георги Карачански, Люба Маринова.

 22. Димитрова

  Въпрос: Хората, които са били изложени на HPV, независимо от кои типове, не създават имунитет и не са защитени срещу повторна инфекция.
  Как тогава може да се твърди, че ваксината ще създаде имунитет?!
  Това се отнася и за всички други ваксини срещу патогени, срещу които организмът не създава имунитет.

 23. Димитрова

  Втори въпрос: Как привържениците на ваксините си позволяват да обиждат тези, които отказват ваксините, като ги наричат „невежи“, незнаещи“, „с ниска здравна култура“…, при положение че именно заради добра здравна култура, много четене, търсене на цялостна и на обективна информация хората стигат до извода, че най-доброто за здравето им е да се откажат от дадена ваксина?

 24. Четящ човек, здравен работник

  Отнася се за ваксината срещу ЧПВ:
  1) Организмът НЕ изгражда имунитет срещу чпв, затова се обесмисля и самата ваксина. Нали няма да се намери медик, който ще твърди, че фирмата производител е по-могъща от природата?
  2) Само 0.1% от инфектираните с чпв развиват рак на маточната шийка. В повечето случаи имунната система унищожава вируса (независимо от кой тип) и се самоочиства.
  3) Ваксината е само превенция срещу типове 16 и 18 на чпв, но тя не е противоракова! Факт е, че ЧПВ с типове 16 и 18 причиняват приблизително 70% от случаите на РМШ, а не 90 и нагоре, както е описано в по-горен коментар.
  4) Няма достатъчно клинични изпитания, които да докажат ефективността и. Това се дължи и на краткото време на съществуването и (по-малко от 10 години), изпитанията се провеждат от фирмата производител – това не е достатъчен критерий за обективност. Няма никакви доказателства, че ваксината понижава заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка.
  5) В световен мащаб има много свидетелства за сериозни странични ефекти от ваксината и съотношението ефективност/вреда не е в полза на ваксината.
  6) Повечето държави в Европа (и света) отказаха да въведат Национална програма за ваксиниране предвид съотношението полза/цена.
  7) И най-важното – статия от медицинско списание, която дава отговор на всички въпроси около ваксината и нейната недостатъчна ефективност – http://spisaniemd.bg/md/2008/09/antihpv-vaksinata-ne-e-protivorakova

 25. Отворено писмо
  Уважаеми госпожи и господа,

  Като представител на пациентска организация и жена, лично преминала през тежката диагноза „рак на маточната шийка”, съм длъжна да изразя своето мнение по отвореното писмо, публикувано в интернет пространството.

  Тежката операция, която преживях, вследствие на открити (за щастие навреме) ракови изменения, ме мотивира да работя постоянно за каузата да бъде намалена негативната статистика в България, според която всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка. Кауза, запознала ме с много български майки, сестри, приятелки и техните семейства.

  Едва ли можете да подложите на съмнение психическите травми и тежките последствия, които изживяват тези жени и техните близки, най-вече децата им, след поставянето на подобна диагноза. Именно поради тази причина, още през 2008 г. се включих в поредица инициативи с различни неправителствени организации, които целят от една страна да разяснят проблема сред родителите, а от друга – да информират младото поколение и да го запознаят с методите на превенция на полово-предаваните заболявания, сред които е и ракът на маточната шийка. През всички тези години бяха публикувани редица медицински и научно обосновани национални, европейски и световни консенсуси, които да засвидетелстват подкрепата си към първичната профилактика на заболяването и да призоват всички държави да предприемат конкретни действия за осигуряването и с публични средства. Искрено се радвам, че България се включи в тази инициатива и стана 23-та държава в Европа, която осигурява финансиране за една кохорта момичета – 12-годишните.

  Считам за недопустимо пускането на подобни писма в пространството, които по-скоро целят да стреснат родителите, да настроят пациенти срещу лекари, дори да застрашат провежданата в момента успешна политика за превенция на заболяването, от което всеки ден една жена умира, а три нови научават тежката диагноза. Искам да припомня, че ракът на маточната шийка е единственото онкологично заболяване, което може да бъде елиминирано посредством ваксинация и редовни профилактични прегледи. Това е и основната причина, поради която не разбирам негативната емоция от страна на малка група от хора, спрямо първичния метод на профилактика, изконно свързан с вторичния – чрез цитонамазка.

  Позволете ми да изразя съмнението си в добронамереността и пълната запознатост със ситуацията и медицинските факти на хората, пуснали в общественото пространство това писмо. Не разбирам и защо е тази проява на негативизъм, имайки предвид огромните усилия от страна на обществото, медицинските специалисти и политиците, полагани за намаляване на черната статистика през годините. Няма как да проявя разбиране и към негативните опити за манипулация, описани в горепосоченото писмо.

  Защото аз вярвам, че само общите усилия и съвместната работа в подкрепа на каузата „Заедно срещу рака на маточната шийка” могат да доведат до намаляване заболяемостта и смъртността в краткосрочен план и практическото елиминиране на заболяването – в дългосрочен.

  Искрено се надявам и вие да се включите в тази кауза, защото е недопустимо да имаме всички необходими медицински факти, подкрепата на институциите и необходимото финансиране за реализацията на кампанията за превенция на рака на маточната шийка и да допуснем незапознати с проблема хора да настройват негативно и всяват страх в обществото.

 26. Кики, даде ли си зор да видиш материалите на http://vaksini.eu/ ???

  Не ти ли стана ясно, че ваксините никога не са предотвратили и една болест по света…..

  Знам, че доходът ти зависи от това и е наистина сложно…

 27. Четящ човек, здравен работник

  Уважаема госпожо Kiki,
  1) Писмото, което сте качили тук е анонимно. Това поставя под съмнение добронамереността му и истинността му. както и преживяна „тежка“ операция при ранно откриване на заболяването. Но да приемем, че това наистина е станало. Надяваме се, че лично ще ни запознаете с автора на писмото и тя ще ни разкаже за преживяното от нея, вероятно ще може да го потвърди и с документи. Искрено и съчувстваме.
  2) В писмото се „сблъскваме“ само с общи приказки и обвинения. Но няма нито едно доказателство, което да ни убеди, че ваксината ще спаси света от рак на маточната шийка. Хората се нуждаят от факти, а не от общи приказки. Единствената превенция с доказан и ефективен резултат срещу рак на маточната шийка са редовните прегледи и ПАП тестове.
  3) От гореизброените следва, че авторът на писмото срещу другото писмо не притежава „…пълната запознатост със ситуацията и медицинските факти…“.
  4) Когато някой се опитва да ни убеди, че първичната профилактика (ваксинирането) е ефективна и води до намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка, той трябва да ни представи убедителни доказателства за това. А такива липсват и в писмото, и където и да било. Напротив, до този момент няма нито едно доказателство в полза на ефективността на програмата и намаляване на заболяването.
  5) Надяваме се, че авторът на писмото не е от пациентската организация, оглавявана от г-н Хасърджиев, защото това автоматично ни навежда на мисълта, че това е поредната пропаганда на ваксината, тъй като Хасърджиев е протеже на Лъчо Мозъка, на чиято съвест тежат милионите, които се пропиляват за една недоказано ефективна ваксина и даваща сериозни странични ефекти – http://sanevax.org/pdf/SV%20Vaers%20Analysis%20HPV%20vaccines.01.pdf
  6) Нападките срещу писмото на много възмутени родители от агресивната и изключително манипулативна и заблуждаваща рекламна кампания на ваксината са неоснователни, тъй като писмото е обосновано и с представени доказателства за твърденията в него. Единствената негативност, която съществува е в контра писмото, което е поредният неуспешен опит за манипулация от страна на пропагандиращите ваксината с всички възможни средства, дори и чрез заблуда на общественото мнение за ползата от нея, ефективността и и безопасността и.
  Надяваме се, че след гореизложеното ще си вземете поука и ще се научите да четете внимателно преди да нападате нещо, което е обосновано и доказано и има риск да намали печалбата ви, и същевременно ще представяте убедителни доказателства, че ваксината е със свойства на панацея, каквито и се вменяват от пропагандаторите и, в частност вие и авторът на писмото. Защото освен големите печалби, които се очакват от нея, тя трябва да бъде ефективна и безвредна.
  Затова подписалите писмото срещу рекламната кампания на ваксината родители и граждански организации считаме, че е „…недопустимо пускането на подобни писма (като вашето анонимно) в пространството, които по-скоро целят да стреснат родителите…“

 28. Господине, не заставам на ничия страна, нито познавам г-жа/ г-н Кики.
  Но тук са важни няколко неща:
  1. Писмото е написано от дама, която има своята история със заболяването. Тя не се казва Кики, със сигурност 🙂 и със сигурност няма медицинско образование (писмото и е в цялото онлайн пространство). Очеизваждащо е, че писмото е написано на база на емоция. Което е нормално. Когато ти се случи нещо подобно, се сриваш психически, защото не знаеш дали кой ще ти гледа децата, а не сядаш да четеш учебника по медицина …
  2. Запознатостта на човек, преминал през диагноза „рак на маточната шийка“ е различна. Според там основополагащо е доверието между лекаря и пациента. Това, казват, е половината от успешното лечение. Това води след себе си допълнителната вяра, че човекът, спасил те от рака, знае за какво става въпрос.
  3. Като родител и жена, напълно обективно мога да кажа, че на мен Вие сте ми доста по-стресиращ, недостоверен и дори агресивен. Това изгражда у мен бариерата да не Ви вярвам и дори да поставям под съмнение всичко, което пишете. Защото то е прекалено едностранчиво, а знаем, че в живота никога нещата не са само черни или само бели. 🙂
  4. Човек, представящ се като „здравен работник“, но ползващ източници като „sanevax“, e … Смешно, странно и …. Още повече буди съмнение за Вашата добронамереност.
  И последно, но не и по значимост, с какво се различават всички анонимни под публикацията от въпросната г-жа/ г-н Кики или който и да било друг. Защо на всички вас, които агресивно плюете трябва да вярваме, а на позитивните, емоционалните и/или рационални постове – не?!
  Не очаквам отговор.
  Сам виждате, че вече съм го получила, наблюдавайки поведението Ви тук.
  Четящи хора има много! Разбиращи-малко.
  Доверявам се на професионалисти в науката и на двойно-слепи рандомизирани проучвания. Не на „здравни работници“, които ми цитират източници с около 4-5% достоверност.
  Всичко останало за мен е опит за всяване на страх с цел печалба, лична изгодна или обикновена заблуда (последното, обаче често минава с времето 🙂 )

 29. Пипилотке, извинявай, че ти спамя под поста. Но за съжаление г-н Здравен работник не е оставил възможност за обратна връзка, за да задам лично въпроса си.
  Вие, господине, да не сте от конкуренцията?! Всички по-горе ги разбирам. Не съм съгласна, но ги разбирам. Всеки има своите опасения, страхове, дочули са слухове, изгледали са едно-две видеа … ОК. Но Вие не се противопоставяте на ваксините, нито на хората, негативно настроени към тях. Противопопоставяте се само на тази „срещу РМШ“. 🙂
  Или в блога на Пипилота се развихря буйна фарма война, или и аз паднах жертва на световната теория на конспирацията … 🙂

 30. О, няма проблем mireland! Зарила съм се тук с бумаги за утре 🙂 Благодаря за източниците ти! Доста отговори ми дадоха и въпроси повдигнаха у мен – за ЧПВ, Хепатит Б, замислих се и за ротавирусната ваксина!
  Бих казала, че както ваксините са помогнали за това да няма много страшни болести за мен и вас, така и съм ваксинирана за неща, шансът от които да се разболея е по-малък или равен на това някой да отвори прозореца на преминаващ еърбъс и да хвърли тухла, която да ми падне на главата (но все на някой се случва).
  Със сигурност това, че няма да се дискутира нещо конкретно, доста ме затруднява в подготовката и доклада тук после. Но да видим 🙂
  Всеки тук има своите възгледи и убеждения, базирани на конкретен светоглед. Уважавам всяко мнение и именно заради това малко не ми се нрави, че мненията за ваксините са толкова поляризирани и сякаш умереност в дискусията не може да вирее. Та така! До утре! 🙂

 31. Пипи, пропускаш фактът, че антитела СЛЕД ваксинации НЕ значат имунитет – http://vaksini.eu/antibodies.html

  Аз съм пример за това – чинно ваксиниран с 95% трайно нарушена трудоспособност след ваксина http://vaksini.eu/Ekspertno_Reshenie_2450_fron_latest_.jpg бегло описано тук http://vaksini.eu/me.html

  В контраст дъщеря ми на 3 и половина е с развитие на 5-6 умствено и физически. Да не би причината да е фактът, че няма нито една ваксина след родилното. Може и да е хранителният режим – 100% вегетарианка от раждането си 😉

 32. Пипи, не ти е лека задачата, но ти вече го знаеш 🙂 Важна е обективността, подплатена с достоверни източници. Понеже аз също мога да напиша всичко, което пожелая в блога си, но някакси чувствам отговорност към четящите. За мое огромно щастие, виждам, че не съм единствена. 🙂
  Успех! С удоволствие ще чета после написаното 🙂

 33. Колко пъти да повторим, че антитела СЛЕД ваксинации НЕ значат имунитет – http://vaksini.eu/antibodies.htm

  Огромна индустрия с много зависещи финансово се разпада на съставните си части и няма вече екскурзии и пр.

  Моля обърнете внимания, че на места се дават pubmed it-та 😉

 34. Четящ човек, здравен работник

  Госпожо Мирела (mirelahad), вие навсякъде и с всички възможни средства се опитвате да рекламирате ваксините в интернет пространството. Предполагам, че това е тъй нареченият ваш блог: http://www.sibir.bg/blog/Mirela1234/?
  Вероятно сте предоставили същата информация и на Пипилота – едностранчива информация, подвеждащи интервюта с неверни факти в тях и… чиста пропаганда. Вие нямате ли съвест и докъде може да стигнете в наглостта си да подвеждате хората, като твърдите, че ваксините са безвредни и категорично ефективни? На карта залагате здравето на хиляди деца!
  Писмото, което Кики качи изобщо не е разпространено навсякъде, а на 3-4 места – в един блог на Катенце, втори нейн блог (предполагам), в блог в сайт за запознанства и в един електронен сайт, чиито редакторка е приятелка с авторката на писмото.
  И, за ваше разочарование ще ви кажа, че почти всички посетители на тези блогове, където е качено писмото на Лили Асенова, в което има само нападки, са родители, които не желаят да ваксинират децата си, и които искрено се забавляват с четивото, което е пореден опит за манипулация на общественото мнение, чрез будене на съжаление към боледувала жена и пореден опит да се всява страх от болест с цел да се ваксинира. Но в по-горни коментари има достатъчно доказателства, че тази ваксина категорично няма да спаси света от рак, защото не е противоракова, не е ефективна, но за сметка на това е вредна! Единствената ми грешка е, че не проверих по-рано кой е авторът, тоест не е анонимно. Да, жената е имала РМШ, но това по никакъв начин не доказва ефективността на ваксината, нали? Едното няма връзка с другото.
  В писмото се нападат родители и граждански организации, които са възмутени от абсолютно манипулативната рекламна кампания на ваксината. Нападките са и срещу родители с пострадали деца от ваксини – това е недопустима гавра с хората. Искате да мерим жена с РМШ и много деца с тежки увреждания от ваксини ли? Писах за тази ваксина, защото темата е актуална в момента покрай наглата и реклама.
  И в писмото на родителите, и в коментар по-горе има достатъчно обосновани твърдения за действителните ползи/вреди от ваксината, но явно вие ги пропускате, защото са ви неудобни, не се вместват във вашата пропаганда на ваксините, които ще спасят света. Наистина ли трябва да си затваряме очите за огромния брой на деца, които са пострадали от ваксини, само за да печелят фарма концерните? Наистина ли смятате, че дна ваксина може да изгради имунитет срещу антигени, срещу които организмът не изгражда имунитет? Наистина ли смятате, че може до безкрайност да се заблуждават хората, като се правят опити за скриване на важна информация за вреди от ваксините и за липса на доказателства за ползите от тях? Да, това е 200 годишен спор, но за съжаление надделяват тези, които целят печалби с цената на всичко.
  Нито аз, нито който и да било от родителите имаме някакъв финансов интерес, единственият ни интерес е децата ни да са здрави. И те наистина са здрави, защото нямат поставени ваксини! Но вие, с вашата пропаганда на ваксините целите единствено печалби. Между другото, явно не сте запозната с факта, че голяма част от лекарите не ваксинират децата си и децата на близките си, и децата на пациентите си, защо ли?! Явно не защото ваксините са добри. Усещате ли накъде отиват нещата?
  Така че поредното ви словоблудство не може да ни убеди в ползата от ваксините и искрено съжалявам, че може по някакъв начин да намали печалбите ви, но може би ще ме разберете, че най-важното нещо е здравето на децата, а не заблуждаващите материали, които представяте в интернет пространството.

 35. Да поясня две неща – нямам акаунти в сайтове за запознанства, омъжена съм (щастливо), с две деца, трето на път 🙂 писмото получих по мейл, разбирам от познати и приятели, че и те са го получили. Останалото оставям на богатата Ви фантазия … 🙂

  Хубав ден, с извинение за поста, който не е по темата. Не съм искала да трол-ствам. 🙂

 36. Четящ човек, здравен работник

  О, да, пропуснах и другия блог на Мирела с все същата заблуждаваща информация. 😉 http://vactruth.wordpress.com/
  Напротив, Мирела, имаш акаунт и блог в сайт за запознанство и той е точно този, който посочих по-горе! Както и е създаден специално за пропаганда на ваксините. Направих си труда да се разровя в нета и всичко си дойде на мястото. Навсякъде обвиняваш другите в заблуждаваща информация, а самата ти заблуждаваш и говориш неистини. Никак не ме учудва, защото тези похвати се използват от почти всички привърженици на ваксините, особено когато е придружено и с финансов интерес. Струва ми се, че ставате все по-отчаяни и не подбирате средствата, а това е долно, щом сте готови да жертвате и здравето на децата. Тъжна работа. И жалка! Но всяка заблуда рано или късно се разкрива. 😉

 37. Да се използват думи и изрази като „трол“, „шарлатан“, да се представят ваксините като ЕДИНСТВЕНОТО решение за болести, да се подценяват странични реакции и нежелани последици от ваксини и да се говори, че живак нямало във ваксините е много повтаряно в мед. университети.

  Явно е повтаряно до затъпяване, тъй като то започва да става факт.
  Следи от живак – http://youtu.be/dx8EBPejiQc

 38. СТОМАНА

  Ясно, че след като ваксините покриват щамове 6, 11, 16 и 18, а те са десетки, някои по-малко онкогенни, други значително, няма как да изкореним рака на маточната шийка, още повече, че и пушенето го причинява. Че никой не е умрял от тия ваксини, също е ясно. Опитват се да пробутват дезинформацията как 12 индийски момичета били починали в следствие на ваксината, само че никой не споменава, че 4 от тях са се удавили, останалите са загинали в пътно-транспортни произшествия. Друг пресен случай е с британката Натали Мортън – починала от тумор в гръдния кош, инфилтрирал сърцето и левия й бял дроб, ама ваксината се обвинява под път и над път навсякъде из нета. От кого? От хора, които са чели сайтове като Age of Autism, NaturalNews, Safeminds, Australian Vaccination Network и останалите свърталища на конспиралници и псевдоспециалисти, които целенасочено извъртат информацията както им е угодно и читателите им, изгледали 2-3 филма, назубрили им глупотевините, ги декламират като папагали навсякъде и си мислят, че мислят.

 39. Г-н Здравен работник, съжалявам за разочарованието, но мисля, че прекалено много сте навлязъл в теорията на конспирацията. 🙂
  Аз наистина напускам коментарите, тъй като никога не съм се крила коя съм и какво правя и не виждам смисъл да се оправдавам за нещо, което не съм направила. Защитавам собствената си убеденост, подплатена с доказателства. Научни. Вярвам в това, което пиша така, както съм ваксинирала децата си и така, както съм ваксинирала себе си. Скоро се надявам да имам време да пиша и в какво НЕ вярвам 🙂
  Лошото е, че хората, които имат какво да кажат биват отлъчвани от други, които имат повече свободно време и излишна агресия. Аз не обичам агресията, г-н Здравен работник. Не обичам и лъжата. 🙂
  Хубав ден желая и повече позитивно и критично мислене… Май това е голям проблем на днешното общество …

 40. Четящ човек, здравен работник

  Е, щом вие, която нямате никакъв досег с медицината, си позволявате да обиждате здравен работник, че защитава конспирациите, просто няма какво да коментирам повече… Вашите мнения и материали из нета говорят достатъчно за вас.
  Между другото, това, че през цялото време натяквате колко научна информация споделяте, е смешно, защото тази информация подлежи на научно обосновано оборване, както и че през годините една информация може да бъде приета за вярна, в следващия момент да се отрече. Има хиляди такива случаи за медикаменти, които след суперлативите за тях в медицински издания, водят до нови изследвания и отричането им, и пълна забрана за производство. Има такива случаи и с производителите на Церварикс, макар и за други медикаменти – осъдени са да платят милиарди – за заблуждаваща реклама, за подкупи, за странични ефекти, за причинена смърт, за скриване на изследвания на даден продукт преди да пуснат на пазара. Информацията я има в нета, стига да желаете да я прочетете. Доста от новите ваксини клонят да им се случи същото. Така че патосът ви е излишен, както и желанието ви на всяка цена да заблуждавате и Пипилота с тези линкове, които ги пускате из блоговете си. Хубав ден, Мирела Хаджиева. Аз ще запазя своята анонимност, защото съм здравен работник, а здравната система в Бг. не толерира свободомислещи като мен, защото засягам финансовите интереси на доста хора от тези среди, но съвестта ми е чиста, защото единствено важното за мен е здравето на хората.

 41. СТОМАНА

  Свободомислещо медицинско лице е синоним на лице, кривнало към псевдонауката и опитващо се да се извиси с това си самоопределение. Атанас Гълъбов и Мимето Папазова, бълващи глупости в национален ефир, са типичните примери. Това е контингентът на „прозрелите грозната истина“ :D. Как? С безкритично четене в интернет и гледане на филми в Ютюб. Смях в залата.

 42. Четящ човек, здравен работник

  Отговарям единствено за себе си и обвиненията от „стоманени“ хейтъри и мирели из нета не ме засягат, защото нямат елементарно понятие от медицина. Учудва ме колко хора станаха „специалисти“ в последно време, и все защитават ваксините без да имат никакво понятие какво представляват, но задължително спамят едни и същи линкове из нета с подвеждаща „научна“ информация, за да компенсират липсата на добра здравна култура, и, разбира се, отричат, че има много пострадали от ваксините. Точно така – смях в залата заради постовете на стомана и мирела. Защо не се съсредоточите върху това, за което сте учили, а не да изказвате мнения каква панацея са ваксините. Тогава има вероятност някой да ви вземе на сериозно. Достатъчно оспамихме темата на Пипилота. С интерес ще чакам информация как е минала срещата “Открито за ваксините”, макар да предполагам, че лайтмотивът на срещата ще е „как да заблудим по-добре хората, като им втълпим колко ефективни са ваксините, и как да убедим инакомислещите, че всички, които си позволяват да искат обективна информация са невежи и нищо не разбират“
  Вие си слагайте ако искате и 100 ваксини, но не заблуждавайте хората с невежеството си по темата и не натрапвайте мнението си на тези, които искат цялата истина за ваксините. 😉
  Хубав уикенд.

 43. Мери Токо отправи това предизвикателство преди години – Сложете си всички ваксини умножено по 20-40 според теглото си (бебе 3кг; възрастен 60-120 кг)
  Познахте дали има желаещ да си бие 20-40 ваксини за хепатит…

 44. СТОМАНА

  Ааа, не бива така да извърташ нещата. Беге мами и прочие тинтири минтири хора без нужното образование са тия дето ги плюят навред и си нямат понятие. Все пак те викат, че ваксините се вкарвали директно в кръвта, че нямало как човек да се разболее от тетанус, бебе от хепатит, антителата не означавали имунитет и останалите глупости, нали тъй? Ей това са „многото хора, станали специалисти“, дето ти викаш. Другите за щастие знаят, че не са компетентни и слушат професионалистите. Също знаят, че сюжетът, в който някой седи по домашни дрехи пред компютъра, щрака няколко часа и си ляга просветен, колко супер мега вредни са ваксините, е абсолютно нелеп и достоен за присмех.

  Само този цитат е достатъчен: „И те наистина са здрави, защото нямат поставени ваксини!“ Пък после ти обяснява, че не се е нагълтал с простотии от интернет и че като е здравен работник, значи дивотиите му трябва да се приемат. Ма то това не са и твои думи де, декламираш назубреното от нета. На такива като теб ви е щамповано някакси и просто си личи навсякъде, където има антиваксерски коментари, че дори и словоредът ви е еднакъв. Като по калъп сте правени „просветените“.

 45. Стомана, много хейтиш 😉
  Тинтири минтири на бгмами са може би единствените финансово независими коментари из нета. Всички други си пазят бизнеса – бизнес, който все повече запада….

  Дъщеря ми няма нито една вакси, тъй като баща й (аз) вече си има 95% трайно нарушена трудоспособност от ваксина и не искам същото да се случи с дъщеря ми! И да, разболява се 1-2 годишно и то само от някое преваксинирано другарче. Изкарваме го винаги на крака за няколко дни БЕЗ нито един антибиотик.

  Да, прав си, че ваксините на се поставят интервенозно, но коя част от тялото не е кръвоснабдена? Май само крайни части на пета, коса и пр…

 46. Четящ човек, здравен работник

  Много ти е слаба тенекията, Стомана. Май ти си точно от тези дето зубрят от бг мами и блогове на мирели, висят 2 часа в нета и вече знаят всичко за ваксините. Даже и мнения изказват, нищо че не разбират. А за антителата и да обяснявам, едва ли ще разбереш нещо. Предполагам, че мирела ще ти обясни по-добре, нали и тя „разбира“ много. Все сте разбирачи. 😀 Боди се там и си запази невежото мнение за себе си.
  Хайде със здраве!

 47. СТОМАНА

  Тц, пак бъркаш. Зад ваксините стои наука, която се учи с години и огромната й маса доказва ефективността и безвредността на ваксините. Докато новоизлюпените разбирачи са прочели 2-3 сайта, където пише, че са вредни и вече пригласят. Казах да не извърташ нещата. Я верно ми обясни за антителата, за да те преслушам, като се прибера, че сега излизам.

 48. Жалък си! На http://vaksini.eu/antibodies.html е обяснено всичко, някои имат и pubmed id-та! Въобще зад http://vaksini.eu/ са само филми и материали, които не целят продажби и пари, както в медицината!

 49. Четящ човек, здравен работник

  Ех, Стомана, няма смисъл да ти обяснявам каквото и да е, ти вече си имаш мнение по всички въпроси и дори професор или лауреат на нобелова награда да ти обясняват, пак няма да чуеш нищо, защото не съвпада с твоето мнение. А това искрено ме разсмя: „Зад ваксините стои наука, която се учи с години и огромната й маса доказва ефективността и безвредността на ваксините.“ – ето защо е безсмислено повече да пиша. По темата за ваксините се води 200 годишен спор именно от тези, които са учили тази наука и „огромната й маса“ не е доказала нищо. 😉 А ме изкефи, че Мирела така се е стреснала, че даже си е променила фамилията в сайта за запознанства дето и е блогчето. 😀 Не зацепва, че както и да се прекръсти, акаунтът си е същия.
  Е, побъбрихме си, стига толкова.

 50. Както предполагах, въздух под налягане. Спор е имало през 19ти и началото на 20ти век, да. Сега вече няма. Има учени и измислени герои като Джоузеф Меркола и Майк Адамс и някой и друг наистина доктор, решил да мине на страната на плиткоумните конспирации и псевдонауката и които съответно извъртат информацията както им е угодно на бизнеса и се опитват да ме хързулнат, че 12 момичета от Индия били умрели заради ваксината против папилома вируса. Ама проверката е на два клика разстояние и разбира се се оказва, че филмът не е шведски, а съветски. Впрочем, при вас антиваксерите филмът никога не е шведски. Чел съм ви всичките дивотии, вие научните не. Така че дебат за ефективността и безопасността реално няма, има малка групичка, която кряка и създава чувство за такъв, щото имат бизнес в сферата на шарлатанската медицина (добавки, детокс, клизми, диети), който оправя „поразиите“ от ваксините. И лошото е, че същите тия ги канят в национален ефир за някакъв измислен баланс. Майки и хванати от гората като Гълъбов срещу истински лекари.

 51. Стоманен, пиши си истинско име, а не ник стил на 16-17 годишен!

  През 19 век не са чували а аутизъм, но сега ще намериш някоя статистика, как това не е вярно и пр. и пр. Сори, но глупаците намаляват! 1 на 20, а скоро и повече си е факт!

  Защо родителите на деца с аутизъм не ваксинират следващо дете?
  Май вече са усетили накъде духа вятърът! Ама съвсем ли от нищо друго не печелите освен от ваксини?! Ако е така – съжалявам много, но сте загубили!

  Кажи ми как оцелява дъщеря ми на 3 и половина без нищо(ваксини) след родилното?! Дето оцелява, ами е с развитие на 5, 6!! Умствено и физически!!!

  Голямото пазене на хляб пада! Защо ваксинираните се боят от не ваксинираните!?

 52. Щото зависи кога хората са разграничили състоянието и са го назовали аутизъм, умник. Преди това са били идиоти, бавни, чешити и всякакви такива. Те и до 1832-ра година не са чували за Ходжкинов лимфом, ма това не значи, че хората не са умирали от тая болест предните векове. Толко елементарни неща ли не зацепваш верно?

 53. Хехе, какъв кеч съм изпуснала… ;))) Снощи четох поредните дивотии как фондацията на Бил Гейтс харчи милиарди, за да стерилизира населението в Африка с ваксини против тетанус с прикрепен HCG, а не знам кой си разработил контрацептична царевица за внос в Мексико, оплодена с нещо си от имуно-инфертилни люде (нищо, че нАуката още не знаела какво причинява имунния фертилитет – дано уцелвам точните думи през превод)…….. нема такъв смех! 😀

  Г-н Здравен работник има дъщеричка на 3,5 г., която била „боледувала“ (от какво, японски енцефалит? – ПУ-ПУ!!!) и се възстановявала винаги, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, без антибиотици! Венецът на дискусията. 😀 Не знам кой чисти вирусни или „банални“ заболявания (като т.нар. у нас „настинка от простинали крака“) с Augmentin, да речем. 🙂 Seasonal flu, runny nose – това ли имате предвид под заболявания? И да Ви ръкопляскаме, че не сте давали на детето антибиотици против хрема? Айде бе. 😀
  Я го пуснете на целодневна детска градина да ви се върне с една шарка на пролет (плюс/минус съпътстващи „усложнения“, както галантно ги назовават), пък да ви питам, ако имате второ, дали ще го имуностимулирате само с коприва и др. сезонни решения. 🙂

  Струва ми се, че си имаме работа с класически случай на „седнал пред компютъра по домашни дрехи и почнал да си измисля семейна история“. Но все тая. Да се говори против ваксините Е МОДНО В БЪЛГАРИЯ. Критично мислене?! Дръжки. То колко му е, като ти опяват на главата колко си се объркал, да се вържеш от гузна съвест. :))) Общо взето практиката е най-добрият учител. А на развития свят да му дирите кусурите и финансовите схеми за манипулация… надута претенция от позицията на изостаналите мед. практики и разбирания в БГ.
  Един пример – в държавите от Северна Африка срещу шарката се действа, точно както в България (да ви светва нещо?). Разболее ли се един, родата и съседите се струпват в дома на заболелия и чакат, който може, да се зарази, та да покара имунитет доживот! Красота… класически практики от племенното развитие на държавите – също като в българските детски градини. :)) Разболее ли се един, го оставят, докато може да си стои на краката, и натискат родителите да не вадят други деца „за превенция“ – нека максимален брой се разболеят. Който е борил шарка при малки дечица, знае какво е. В развития свят практиките не са като племенните и българските – който няма ъпдейтнат имунизационен календар – предупреждение за изключване от училище и да си наваксва. Ако се прокрадне някой и се регистрира случай на шарка… НЕГО вадят навън. Не го държат да „осеменява“ инкубатора. Ама кажи го тва на племената в Того… :))) Еййй, научиха се хората да четат в интернет и се качиха пак на клоните на дърветата да бият прогреса с прашки! 😀

 54. Поднасям извинения, че не по темата, но срещата така или иначе вече е минала… дано поне някой се е посмял. 🙂 Ако пък реши да се впряга – говорете си, ваша воля (и мерси за Пипилотка за гостоприемството). Аз на птичките по дърветата обяснявам само веднъж. 🙂

 55. Четящ човек, здравен работник

  Mila Simonova, коментарът за дъщеричката не е мой – научете се да четете внимателно преди да пишете. Пък и сте писали толкова дълго, а само глупости, явно имате доста време за губене и сте от чатещите, които не притежават добра здравна култура, но иначе плюят наред. Не знам точно какво сте се опитала да обясните, тъй като никак не ви се е получило, добре, че е само веднъж. 😉 А и щом обяснявате на птичките по дърветата, май сте сбъркала мястото.

 56. Мила, иска ти се, но съжалявам! Бавно губите и http://vaksini.eu/ е само капка в океана от негативи, които се насочват към всички пазители на бизнеса – проваксинатори!

 57. Александър Василев, Защо не сте посочил никъде от коя ваксина сте получил заболяването си, или поне не се ориентирах в страничката ви ? Би било информативно за мен, тъй като най-вероятно сме на една възраст и аз съм била ваксинирана с всички ваксини, които са задължителни. Благодаря.
  Нямам конкретно мнение за ваксината срещу ЧПВ, но въпросите ми са:
  1. След като съдържа вредни вещества като алуминий и живак, би могла да има негативни и летални последици, ако се слага на хора със слаба имунна система. В кампанията на МЗ ( до колкото си спомням се таргетират най-вече малцинствата). Това са, в общия случай, хора със слаба имунна система. Съответно не би ли се повишил риска от заболяване от вируса и настъпване на някои от всички негативни последици, описвани по-горе и в интернет пространството?
  2. При консултации в лекари, се препоръчва да не се поставя така ваксина, след като вече момичето е имало сексуални контакти. Предвид, че малцинствата започват да водят сексуален живот на 10-11 години, това също не обезсмиля ли ваксинирането на тези групи хора?
  Въпросите и мнението ми са в желанието да има повече контрол и тестване на пациентите, преди да се прави задължителна за всички момичета.
  Питам като здрав 33 годишен човек, без деца, но в подкрепа на ваксините, при правото на информиран избор.
  И не ми проповядвайте налагането на вегетарианството на деца. За мен е подсъдно 🙂

 58. Красита, нямам информация какво е било преди 15 години, защото 16-17 годишните ги интересуват други неща. Знаеш.

  Ваксината срещу ЧПВ е една голяма измама, но не искам да насочвам вниманието в разбиване на нечий бизнес…

  За вегетарианството – споделям лични истории на мен, жена ми, детето ми, а вече и на баба му 😉

 59. Красита, перфектни въпроси! 🙂
  Само бих добавила (на срещата казах подобно нещо за Хеп.Б ваксината – че всъщност цели рисковите групи), че никой от официалните власти или производители не би признал, че задължителността на една ваксина произхожда от стремежа да се обхванат рисковите групи, най-често малцинствени…
  Още се боря с текста на разказа за това, как мина срещата, но ще го пусна днес-утре. А, надявам се, да има втора среща, на която да бъда поканена и да задам твоите много добре и ясно формулирани въпроси! 🙂

 60. Pingback: Някой ден | нещо се случи

 61. Може ли вече да престанем с глупостите за живака и аспартама, 5 секунден гугъл показва защо това са несъстоятелни страхове.

 62. Димитрова

  Ето решението на Етичната комисия към НСС относно нарушенията в рекламната кампания на Церварикс:
  http://www.nss-bg.org/read_concl.php?id=137

 63. tanganaika, за всички правя http://vaksini.eu/

  А относно МСГ и Аспартам – http://youtu.be/fVAY3U9cNjw

 64. Pingback: Защита | Патиланско царство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s