Зло куче!

Приседнахме вчера с Емил в едно много приятно заведение, тераса на покрива на един трафопост 🙂 Ветрец – подухва, около нас – кипариси, тръстикови оградки, звучи Чам Бао, долу шуми канализирана рекичка. Идилично спокойствие. И в този момент, при това спокойствие, клюкарката в мен се събуди. Как така просто ще се наслаждавам? Аз винаги трябва и да наблюдавам!

А отсреща, отвъд рекичката – къщички. Едната, едноетажна с хубаво дворче, старичка и симпатична. Да, но точно по средата й ограда. Явно разделена от наследниците на две, започвам да пиша свободното си съчинение. Дясната част на къщата приличаше на селско дворче, с разпиляни тенджери и тави край външната чешма и табела „Продава се“ с телефон.

– Че кой ще купи половин къща? – казах аз и докато се заговорихме, дали евентуалният купувач ще резне къщата и вдигне 10-етажен калкан до лявата част или ще замуфти и хората от там да си продадат парцела, въпросните леви собственици се разшетаха. Дворът беше по-подреден и почистен, с паркирана кола и табелка „Внимание! Зло куче!“ на портата.

Собствениците, мъж и жена към петдесетте, излязоха с лопата и метла и дружно изметоха изпопадалите по тротоара джанки, събраха ги в 4 торби и малко по-късно отпрашиха нанякъде с тях. Любопитката в мен заключи, че сигруно правят ракия с тях, а Емил, отбелязвайки как не мога за секунда да се отърва от вредния си навик да пиша сценарии, каза че е невъзможно, защото ракия се прави с много повече джанки.

Заразговорихме си се и сякаш забравих за проблемите на разделената къща, когато мернах мъжът от лявата половина да се завръща. Без джанки, но! Водеше на повод куче! Злото куче от табелата, логично. Но това куче за моя огромна почуда не беше някоя немска овчарка или неудържим питбул, а дебел и трътлест, а вероятно и старичък пекинез!

– Ха! Че това ли им е злото куче на тези? – засмях се в почуда аз – Че колко щети може да ти нанесе един пекинез?!

– Еее, че те малките кучета са най-зли!

– Зло, зло, колко да е зло. Един крадец, като дойде, вярно че това може да му се нахвърли, но най-много да успее да го ухапе 1-2 пъти преди крадеца да го шутне. Не може такова малко куче да опази имот. Тая табела не е вярна!

– Чакай, чакай сега. – каза Емил – там пише „зло куче“. Това, като малко куче, най-вероятно си е зло, повечето малки са си зли. Там не пише „Внимание, куче което може да ви изяде“, нали? 🙂 Значи табелата си казва точно това, което си е истина!

– Ааахам… – нямах какво да добавя аз.

Надали някога ще тръгна да обирам къщи и да се замислям над значението на „зло куче“, но пък интересно как използваме разни клиширани изрази, натоварени с определени очаквания, а ако ги погледнем от друг ъгъл могат да имат съвсем друг смисъл 🙂

„Пази се от кучето“ в някогашен Помпей

„Пази се от кучето“ в англоезичния свят

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s