Къде е тази „къща“

Може би сте забелязали, че понякога се вълнувам от заобикалящата ни архитектура.

Преди няколко дена имах честта да разглеждам снимки от центъра на Скопие и още бях в потрес от строящото се там. Предполагам, че чудесата македонски не са останали незабелязани и от вас, а надявам се скоро Богомил да сподели пътепис от там.

Още под ефекта на видяното се утешавах, че поне такива псевдно-антични-елински-и-римски-и-каквито-се-сетите архитектурни хрумки не сме видяли в наше село. Така си мислех и гледах през прозореца преди няколко вечери, когато ярки и сияйни светлини в градския пейзаж привлякоха вниманието ми. Загледах се, извадих апарата, но тъмно, а и статив нямам. Успях само да схвана, че това е някаква сграда с колони отпред и менящо цвета си целонощно осветление.

С нетърпение зачаках утрото, за да получа по-добра възможност да видя какво е това чудо…

Първата ми мисъл беше, че ми прилича на къщата на Уил Смит от „Принцът от Бел Еър“:-D Четири колони, които, доколкото хвърлям (позволява обективчето ми) са в йонийски стил; фронтон с неразличима скулптурна композиция, с кацнал отгоре му орел в полет; и всичкото това увенчано от стъклен купол!

Сън не ме хваща, откакто видях това чудо насред София! Да не би пък македонците да ни завземат или това да е доказателството, че ние сме македонци, а не те българи? Какво ще прави Божо?!

Това са само малка част от въпросите. Най-важният е – къде се намира този архитектурен бисер (не смейте да го наричате „ерзац“ 😉 ) По това което виждам, сградата може да е насред Факултето – къщичките пред нея са точно там, с побитите по стълбовете табла на енергото. Но сянката, която купола хвърля върху единия от блоковете зад ме навежда на мисълта, че може и да е извън споменатия квартал. Може би е в Красна поляна. Предполагам, че ключът към загадката е в блоковете отзад. Някой да ги разпознава или направо – да знаете къде се намира този дом?

3 responses to “Къде е тази „къща“

  1. в ляво на голямата сграда пише ХОТЕЛ CASINO, но не се сещам къде е това … нито по хотели ходя, нито по казина … много съм западнала … :-)))

  2. Това е бившият хотел Европа, сега хотел Принцес при Централна гара. Много е далече от търсената сграда, просто перспективата обърква малко 🙂

  3. След известно триангулиране и разглеждане из Google Earth, мисля че я намерих тая сграда – по средата на Факултета, ул. Метохия:
    42°41’31.15″N 23°16’2.58″E
    „Появила“ се е някъде през пролетта на 2011 (на по-старите снимки я няма). Снимката от 19.08.2011 е малко отстрани, съответно се вижда малко от фасадата – съвпада с тази тук

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s