Без специалист нищо не може да се стане

Даваха онзи ден поредната „сензационна“  новина:

„Баща акушира първото си дете, лекари го спасиха“ – връзка към целия видеорепортаж

При цялата условност на ситуацията, става въпрос за поредното успешно раждане, осъществено вкъщи. Нещото, което ме ядоса? Изказването на репортерката:

„Детето вече е добре, благодарение на лекарите“

и лекаря, без който това раждане е протекло напълно успешно:

„Просто са имали късмет, невероятен,  че всичко е протекло по най-благоприятен механизъм на раждането, с възможно най-малки усложнения.“

Не искам да влизам в спорове за и против домашното раждане, лекари – лаици и т.н. Само искам да подчертая, че подобен тип мислене, като горното ме навежда на една единствена мисъл:

Ако няма биолог, който да ми обясни как лети една птица, то тя не може да лети…

Advertisements

12 responses to “Без специалист нищо не може да се стане

 1. Ами специално това дете е било недоносено и ако лекарите не са стигнали все пак навреме да го сложат в кувьоз, нямаше да живее дълго.
  Така, че репортерката не греши.

 2. Да, да, аз казвам „при всичките условности в случая“. Но е неоспорим факт е, че се е родило без наличието на никаква акушеро-гинекологична помощ, какво остава за нормална бременност и нормално раждане, когато майката и бебето не се нуждаят от „лечение“ и не са „с единия крак в гроба“, каквото по принцип се опитва да внуши медицинския персонал.

 3. Ами ако всичко минава нормално и изведнъж се получи кръвоизлив и трябва спешно кръвопреливане?
  За случаите когато спешно трябва да се направи секцио да не говорим.

 4. Божо, това е проблемът: случаите, в които наистина нещо се обърква са изключително малко, при положение че няма излишни намеси в естествения процес.
  И обратното – намесата води до още по-голяма необходимост от намеса (например стимулирането на раждането с окситоцин, без това да е необходимо, но води до раждане до 2 часа, води и до последващи мед. намеси, които иначе не биха се наложили).

  Въпреки това обществото бива ежедневно убеждавано, колко страшно е и как всяко раждане може да се обърка. А това не е така при наличието на определени фактори – жената в репортажа може да не е учила, но го каза много просто – било й е даже по-спокойно с мъжа й, отколкото с грижещи се/викащи около нея хора.

  Аз, например, бих родила вкъщи 🙂 Но в България не е възможно да имам акушерка, защото е незаконно. А пари, да отида и да направя това в Холандия, където това е повече от нормално, няма как да заделя. Та така. Просто ми се ще мед. персонал да е малко по-отворен и да се интересува повече от новостите в областта си. Защото много от нещата, които говорят се основават на информация, която е била актуална, когато преподавателите им са ги учили.

 5. Аз, например, бих родила вкъщи 🙂 Но в България не е възможно да имам акушерка, защото е незаконно. А пари, да отида и да направя това в Холандия, където това е повече от нормално, няма как да заделя. Та така. Просто ми се ще мед. персонал да е малко по-отворен и да се интересува повече от новостите в областта си. Защото много от нещата, които говорят се основават на информация, която е била актуална, когато преподавателите им са ги учили.

 6. Ако се замислим, преди сме раждали вкъщи, и само са ни помагали (акушерки).

  Да, нещо може да се обърка, и тогава е добре да има лекар наблизо, но ако не се обърка (а така би трябвало да е в болшинството случаи), раждането е един много естествен процес, за който природата има готови механизми. Често не е необходим лекар, за да започне раждането, нито окситоцин (който се предписва винаги, дори и когато не е необходим!), нито нещо друго специално, само добра нагласа към това, което ще се случи, спокойствие, подготвеност…

  Да не би други бозайници (освен човека), да ползват болници, лекари и акушерки, когато раждат малките си по естествен път?… 😉

  Но. Както наскоро пак ми хрумна (и не само на мен), се замислете: Преди се лекувахме в лечебници (идва от „лечител“, „лекувам“, „лечение“), а сега те се казват болници (идва от „болен“, „болест“, „разболявам“). Вие си правете изводи… 😉

 7. PS Естествено, може да се наложи намесата на лекар, може да се наложи вливане от система, може да има проблеми, които само лекар може да разреши, и все пак, ако говорим за нормално раждане, без усложнения, в такива случаи само е необходима помощ за родилката, нищо друго…

 8. Вашият живот и донякъде животът на вашето дете са си във ваши ръце. Обаче с това, което вие наричате естествено раждане си поемате и „естествените“ рискове. Разбира се, факторите за намаляване на смъртността при раждане не се дължат само на преместването на процеса в болнична средна, но е факт че от смъртност над 1% само до преди 100 години, в наши дни рискът е сведен до под 0.25промила (за България и 0,03промила за други)! Е, в някой африкански държави смъртността продължава да е 1-2%, щото хората там си раждат естествено, макар и в изключително лоши условия.

  Та така, в никой случай не защитавам медийната истерия, нито неоправданото използване на медикаменти и активна интервенция, но считам, че бихте поели сериозен риск за здравето на вашето дете и своето собствено, ако го правите по „бабината“. Раждането е естествен процес, с естествени рискове и с естествена смърт. Грубо казано, имате между 10 и 100 пъти по-малък шанс да оцелеете. Изборът е ваш.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maternal_death

  http://jrsm.rsmjournals.com/content/99/11/559.full

  http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2010/apr/12/maternal-mortality-rates-millennium-development-goals

 9. „Unintended pregnancy is a major cause of maternal deaths. Worldwide, unintended pregnancy resulted in almost 700,000 maternal deaths from 1995 to 2000 (approximately one-fifth of the maternal deaths during that period).[10] The majority (64%) resulted from complications from unsafe or unsanitary abortion.“

  през http://en.wikipedia.org/wiki/Maternal_death

  Нека все пак уточним, че цифрите зависят от много фактори и болшинството не са в това, че родилката не е била в болница…

 10. Според мен, това по-скоро идва да покаже, че реалните цифри/рискове навярно са дори още по-големи, защото се намаляват сравнителните данни. Макар да нямаме достоверна статистика за абортите в миналото, по-скоро смятам, че тогава повечето са били „естествени“. А и прекратената бременност както казваш са не повече от 20% от случаите.

  Бих спекулирал и, че поне в развитите страни, ако нещо се обърка, специализираната помощ е на едно обаждане разстояние. Т.е. навярно съществуват сравнително много необхванати от статистиката случаи, при които естествено раждане е било „спасено“ от спешна медицинска помощ.

  Моята теза е, не че раждането е станало значително по-безопасно, а че оказваната помощ, в случай на нужда е станала по-компетентна и навремена. Разбира се, раждане в къщи и с телефонна слушалка под ръка с бързо набиране на 112/150, не е като раждане в гората, но все пак увеличавате времето за получаване на адекватна помощ. Така че внимавайте и по-добре избягвайте да го правите.

 11. Благодаря за коментарите и съжалявам, че отговарям толкова късно! За това сега ще бъда малко по-дълга в коментара си.

  Gamar, искам да привлека вниманието ти към следните цифри от линка в Уикипедия:

  „Over 90% of maternal deaths occur in developing countries. “
  „In 2003, the WHO, UNICEF and UNFPA produced a report with statistics gathered from 2000. The world average per 100,000 was 400, the average for developed regions was 20, and for developing regions 440. „

  Т.е. плашещи цифри по отношение на пренатална и перинатална смъртност има по отношение на развиващите се страни, факторите са изброени.
  Тук може много да се каже по отношение на това къде сме ние в тази статистика и може ли да се броим към развитите страни. Съжалявам, че оставих фотоапарата си при влизането ми в аг болницата, смятам скоро да коригирам тази грешка. Условията в които бях приета да раждам не се доближават и на стотна до твърденията, че в болницата е в пъти по-чисто и хигиенично от собствения ми дом, където нямам достъп до фекалии по стените, огнища на стрептококи и хлебарки не пълзят до главите на мен и детето ми. Но това е субективното ми усещане за хигиена, което, докато не подкрепя с факти, просто виси във въздуха.

  Но нека да сравним смъртността (за кратко ще използвам, вместо maternal death) в САЩ, където домашните раждания са около и под 1% и Холандия, където „The home birth rate in the Netherlands is the highest in the developed world, although it has declined from 35 percent of all births in 1997-2000 to 29 percent of all births in 2005-2008 [5].“

  Съгласно данните в същата статия в уикипедия, смъртността при високо медикализираната и контролирана в болнични условия раждаемост в САЩ е:

  „The number in 2005 in the United States was 11 in 100,000, a decline by two orders of magnitude,[12] although that figure has begun to rise in recent years, having nearly tripled over the decade up to 2010 in California.[16] A maternal mortality rate for the U.S. of 24 per 100,000 was reported for 2008.[17] The increase may be due to a change in reporting methods by the CDC in 1999. [18]“

  Съгласно, по-суховати дании смъртността в САЩ е 11 на 100 000, докато в Холандия, с доста по-либерален режим на раждания и цели 29% домашни – смъртността е 7 на 100 000.

  Тук искам да привлека вниманието и към това, защо нивото на домашни раждания е спаднало в Холандия, нещо което може да ви учуди и в никакъв случай, не се дължи толкова на високо-квалифицираните услуги на акушер-гинеколозите в болниците:
  „In 1965 two-thirds of all births in The Netherlands occurred at home. In the next 25 years, that situation became reversed with more than two-thirds of births occurring in hospital and fewer than one-third at home. Several factors have influenced that change, including the introduction of short-stay hospital birth, hospital facilities for independent midwives, increased referral rates from primary to secondary care, changes in the share of the different professionals involved in maternity care, medical technology, and demographic changes. After a decline up to 1978 and a period of relative stability between 1978 and 1988, the home birth rate started to decline further, to the extent that it might destabilize the Dutch maternity care system and the role of midwives in it. The Dutch maternity care system depends heavily on primary caregivers, midwives and general practitioners who are responsible for the care of women with low-risk pregnancies, and on obstetricians who provide care for high-risk pregnancies. Its preservation requires a high level of cooperation among the different caregivers, and a functional selection system to ensure that all women receive the type of care that is best suited to their needs. Preserving the home birth option in the Dutch maternity care system necessitates the maintenance of high training and postgraduate standards for midwives, the continued provision of maternity home care assistants, and giving women with uncomplicated pregnancies enough confidence in themselves and the system to feel safe in choosing a home birth.“ (всъщност дори не знам какво точно да подчертавам на този абзац, който показва, как увеличаването на болничните раждания дори им дестабилизира системата!)

  В заключение, цитиратната статия от Уикипедия завършва с „The decline in maternal deaths has been due largely to improved asepsis, fluid management and blood transfusion, and better prenatal care“ – последното от значителна важност, която често се подценява у нас (пак личен опит и „самообразоване“ поради липса на предоставяне на каквото и да било информация от медицинските лица, с които съм имала вземане-даване през бременноста. А акушерка съм виждала единствено да попълва бланки, но не и да следи за бременността ми!).
  С днешните възможности за диагностициране на евентуални проблеми, в много голям процент от случаите можем да знаем за потенциални проблеми, които могат да възникнат по време на едно раждане или обратното – кога рискът от такива е сведен до минимум. И от там да направим изводи има ли нужда от някой който да стои до нас със скалпела, за да упражни учената от него епизотомия или можем да родим единствено в присъствието на акушерка, без да ни се налага, каквато и да било медицинска и медикаментозна намеса.

  Та, за узаконяване на домашното раждане в България, в момента и по мое мнение, донякъде е рано да се води спор. Но по отношение на образоването на специалистите в аг болниците, пренаталната грижа за родилките и тяхното образоване, либерализирането на режима в болниците и изместването на центъра от акушергинеколозите към акушерките е наложителен диалог и промяна.

 12. Благодаря ти за мотивираната и подкрепената с факти позиция, напълно съм съгласен. Струва ми се и че в голяма степен говорим за едно и също нещо. Съжалявам за твоите преживявания в АГ болницата и дълбоко се надявам не всички случаи/болници да са такива. Също ще повторя, че не подкрепям излишни или прекомерни медицински интервенции. Но силно подкрепям компетентно медицинско наблюдение и обслужване.

  Не бих искал фанатизирано да отричам домашното раждане, но и не бих могъл да подкрепя фанатизираното настояване за такова. Да, ако домашната среда е по-добра от болниците и ако е осигурено необходимото планиране и медицинско наблюдение, тогава рисковете ще са сведени до минимум. И въпреки всичко, при една хипотетично перфектна здравна система дали би си струвал риска?

  Очевидно е, като изключим инфекциите, че факторите за смъртност са предимно извънредни (усложнения) или неочаквани (неизследвани). Неща, срещу които съвременната медицина и медицинско обслужване съумяват да противодействат.

  Ето защо, моята принципна позиция, която няма общо с България е, че при равни други условия, компетентното наблюдение и наличието на компетентна помощ, както и добрите условия на раждане са за предпочитане пред раждане на (абсолютен) самотек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s