Картофкиии!

Най-любимата ми храна за ежедневна употреба са пържените картофи! Мога даже да твърдя, че след порция от тях изпитвам емоционален комфорт и доволство, които готвена манджа не може да ми докара.

Разбира се, говоря за качествени, домашно измити, обелени, ръчно нарязани и опържени картофи, а не за бланширани полуфабрикати с палмово масло.

Имам си даже собствена теория за пърженето: в колко горещо олио да се пуснат, на каква температура да се пържат, колко и как да се разбъркат, за да станат достатъчно хрупкави и кога точно да се извадят.

Част от целият ми майсторлък на приготвяне е, че не ползвам фритюрник, а „Свещения тимбал“. Тимбалът е една тенджерка от алпака, поне на моите години. Не знам защо баба ми така й казваше, но за мен тя си е тимбал, колкото и гугъл да твърди, че тимбалът е манджа или вид барабан.

И нищо не може да се сравни с картофите, приготвени в тимбалчето. Тези в тиган винги са някак сурови и загорели, онези във фритюрника никога достатъчно хрупкави, а меки и пихтиести…

А вие, в какво си пържите картофите?🙂

 

7 responses to “Картофкиии!

  1. Тази зима за мен хитът са червените картофи – бг са, но не знам от кой регион. Забележимо по-плътни и сухи, с по-гладка, а не зърнеста структура са. За манджа и супа не стават много, трудно увират и стоят груби, но за пържене са перфектни. Трябва да са на тънки резени – горе-долу като на снимката, мааалко по-тънки също може; ако са на пръчки пак стоят грубо в устата. Не ги бъркам (във фритюрник са), запазват си формата перфектно, не поемат мазно, но са хрупкави отвън и мекички отвътре.

  2. Ааа, червените и аз ги ценя много високо! Имат много приятен и специфичен вкус, който просто не можеш да сбъркаш:)

  3. Докато все още се занимавах с готвене в къщи, пържех картофи в тиган, като всяко полуготово резенче картоф бидеше прекъснато в средата с дървена лопатка (не срязано съвсем, а само разрез наполовина, да изскочи мекичкото). При не особено горещо олио се получава много вкусна коричка около скъсаното🙂

    Естествено, естетиката отива на кино, а и е голяма играчка, за това пържа така само за себе си. Вкусове разни🙂

  4. Хахах, моята технология е много подобна – задушавам ги, после, когато са омекнали достатъчно, ги набучквам с вилицата, за да стане там хрупкаво и после отхлупвам малко. Да, не са много естетични, но пък са адски вкусни🙂
    И, вярно че е пипкаво, ама не давам на никой друг да ги прави, че не стават, както аз ги искам🙂

  5. Pingback: Картофкиии!

  6. сега по случая пържа картофи, че на мъжО му се приядоха :))))
    от години ги пържа в уок тиган, на силен котлон, под капак.. ставан перфектни :)))))
    ето тук http://mikiblue.com/2008/02/24/2in1/ един вариант с яйца, който също е страшно вкусен🙂
    по-късно ще покажа и една снимчица от сегашните😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s