Западен парк съществува

за да докаже, че и на Запад се живее зле. Така перефразирам една поговорка, когато си помисля за Западен парк и по-специално входът му откъм квартала със същото име (последна спирка на трамвай 10 и рейсове 72 и 77).

Може би малцина са софиянците, кото са ходили там през последните двадесет и повече години. Това иначе оживено и същевременно диво и гористо преди години място, с настъпването на демокрацията опустя и сякаш бе погълнато от тъмна сила. Причината беше близостта му до циганския квартал Факултета. С течение на времето единствените му посетители останаха именно жителите на тази махала, които го заупотребяваха по свое усмотрение. Архитект Дик-off също му е вдигнал мерника, за това миналата седмица помолих Емил да се престрашим и да надникнем в парка, докато все още го има.

Западен парк е може би любимият парк от детството ми. Брезовите горички и „в дън горите тилилейски“ от приказките за мен се намираха именно там. За първи път видях жива костенурка не в зоологическата градина, а свободна и хрупаща трева, на поляна в началото на парка. В стопанството по-навътре пък се гледаха сърнички. Стигането и преминаването на Ж.П. линията и сричането на табелата край нея „Спри, огледай се, ослушай се и, ако няма влак премини“ си беше цяло приключение! Беше пълно с пейки и кошчета, алеите бяха с чакъл. Нямаше друг такъв парк в София.

Какво заварихме с Емил и Дребосъчето двадесет години по-късно:

На входа, край камара огромни камъни, млада двойка се кумеше дали да влезе или не. Сетих се за статия преди време, че много проститутки ползвали парка за офис и най-вероятно камъните са, за да не влизат колите. Двойката се отказа, но ние не. Навлязохме в и стигнахме до първата голяма поляна. Кълбото-катерушка си стои, пейки няма, костенурката отдавана е на супа, а знак, че някой нещо е построил/облагородил през последните години няма.

Подминахме странно струпване на свраки на фона на няколко чувала боклук, но не се престрашихме да се отделим от пътеката и да видим какво им блести на пернатите там. Пресякохме малкото мостче над канала, който някога беше празен, а сега е пълен почти до ръба и играе ролята на отходна канализация на тези, които не би трябвало да имат и водопровод. И тогава излязохме от София…БУКВАЛНО – срещу нас се носеха две стада кози.  Водеха ги двама дядовци. Чудно, къде ли ги прибират нощем, не ги ли е страх за хайванчетата така в парка.

Дърветата сред които пасяха козите бяха бивши и настоящи. Сами можете да видите как се прави сеч а ла цигански стил – махаш с брадвата на нивото на кръста и после влачиш!

Щракнахме добитъка и нещастните дървета и продължихме към следващото ми любимо място – от ляво на пътеката някога имаше нещо като изкоп, където обичахме да търчим нагоре-надолу, а есен растяха минзухари (може би и сега, но е късно за тях). Зад вдлъбнатината се простираше представата ми за мрачна, приказна, зловещо скърцаща борова гора… е, сега тя далеч не е гъста, а слънцето прозира зад няколкото реда останали борове 😦

После се минава край чудна гора от червен американски дъб, който вероятно заради височината си не е бил изсечен.

И хоп, ето ни на линията – табела няма, дървените трупи, служещи за пешеходна пътека между линиите също липсва, а тук таме липсват и камъни в зида край линията. Абе мъка, мъка, мъка.

След това са брезовите горички, зарязани и завзети от саморасляк, а иначе мястото е фантастично за пикник!

В тази част се забелязват и няколко опита за подобряване на положението…

От две беседки, оцеляла е само една, въпросът е докога. От другата е останала само пътечката до нея. Пътя до горското стопанство не е много, само дето стопанството вече го няма… Даже не пожелах да снимам остатъците от него – ограбени сгради, прозорци без дограма, като хора с извадени очи, покриви наполовина разграбени, наполовина оставени от кумова срама. Но, явно нещо се прави, защото имаше двама, човека, които бяха отпочнали ремонт на една от сградите, имаше и нови кошчета. Какво ли е станало със сърничките? И защо по дяволите се е стигнало до тук!

След стопанството се излиза на някогашната писта откъм Люлин, от където също са плъпнали къщи. Изобщо, като гледам строителството в парка, независимо от какъв етнос е то, се питам къде е тая държава и как всеки си прави каквото иска?!

Въпреки, че завръщането в парка ми донесе повече горчивина, отколкото радост, той все пак е хубав, красив! Тук таме има хора, така че не е опасен, поне през почивен ден. Това е добре, на фона на претъпканата Борисова градина, макар че заслужава да бъде огласян от детски глъч, а не от ударите на брадвите, които чухме с Емил дори посред бял ден!

Та, посетете го, той има нужда да си го върнем и съживим!

А във FB страницата на Патиланско царство можете да разгледате още малко снимки от парка 🙂

30 responses to “Западен парк съществува

 1. аз това лято прекарах доста време там, правехме дълги разходка с кучетата почти всяка неделя. доста е запуснато, покрай изборите имаше някакви много тъпи и грозни опити за „модернизация“, като големите камъни и безумните пътеки. иначе при дъжд или вечер е лудост да се ходи там.

  проститутки не сме виждали в неделя следобед, но както казва еди приятел – зад всеки храст се прави циганче.

 2. Pingback: Западният парк съществува

 3. За пръв път влизам в този парк с този разказ

 4. Събина, много ме е яд и ми е мъчно. Защото, сигурно ще се съгласиш, е много хубаво място. Това за храстите и циганетата е…бррр

 5. Стойчо, заведи хлапето, наистина е хубав, въпреки сблъсъка на идиличните ми спомени с действителността.

 6. Raymondblitzfucker

  Остатъците от бесетката, която сте снимали – бесетката беше в ужасно състояние и падна преди няколко месеца. Дълго време седя силно наклонена на една страна. На голямата поляна до нея често пролет и лято се събират хора и си правят барбекюта и създават много приятна атмосфера. За съжаление там цопнаха металните катерушки, които взеха от Лебеда, друга забележителност на Западен парк.
  Кошарите за козите и кравите се намират от страната на Люлин.
  през почивните дни и лятото, когато се стъмва късно, паркът е пълен с тичащи, колоездачи и хора с кучета. Долната част, от към Гевгелийски е доста по-различна, тази си е дивата и по-приятна за мен част. И не мисля, че много се различава от Борисовата градина, частта край ТВ кулата…

 7. може да бъде прекрасно място, лятото имаше катерички, зайци.
  мен ме дразни, че го третират като Южен парк с тия пътеки и катерушки преместени от Лебед.

  в Западен парк има нужда от съвсем други неща.

 8. RaymondBlitzfucker

  Осветление и паник бутони по основните алеи и един двама човека охрана на ATV. Пейки и нормални условия за барбекю…

 9. Катерушките на голямата поляна и на мен не ми се връзваха със спомените, ясно от къде са се взели.
  Абе, паникбутони… хахах, може би само чепиците в редовно стоящата на входа патрулка, да влизат вътре ще е достатъчно.
  Да, по-дивата и приятна част е. Знам, че откъм централния вход, при някогашния лунапарк има повече подобрения, но и аз не мисля, че този парк има нужда от асфалтирани алеи и метални кошчета, красотата му е другаде.
  (Събина, мренах един катеричок, ама много бързаше за снимка 🙂 )

 10. @Raymond
  „На голямата поляна до нея често пролет и лято се събират хора и си правят барбекюта и създават много приятна атмосфера.“ трябва и ние другото лято!

 11. от другата страна има даже алея за кучкари с кошчета за акита. но не сме я виждали!

 12. Едно ТББ направо 😉

 13. RaymondBlitzfucker

  Катерушките стърчат като гангренясали пръсти, с тези бетонни основи насред тревата. Искрено се надявам орките от квратала да ги гепят.
  В интерес на истината, не мисля, че брадвите, които сте чули са били на орки, мисля, че в тази част сега секът тези, които оправят стопанството. Там бастисаха и чешмата миналата пролет 😦

 14. #tbbwest е не лоша идея! има и 72 до там, има и къде да се паркира!

 15. Реймънд, виж първия линк в началото на текста – баш онзи ден са ги гепили, но може да има и от добрите.

 16. RaymondBlitzfucker

  @Събина: Около 24 Май там имаше палатки и хора цъкага федербал и слушаха рок музика. Преди два месеца в единият край на полята едни хора си ябха направили барбекю, в другият край на една пейка една двойка на годините на родителите ми играеше скрабъл.
  В кошчетата за боклут чат пат съм виждал и кутии от пици…

 17. RaymondBlitzfucker

  @Pippilota – знам, четох за това и снимките, които видях от сечта бяха от алея в другия край на парка. В събота пак имаше работници край стопнаството и сеч в него край (за това се надявам да не са били орки особено сле тази новина)

 18. RaymondBlitzfucker

 19. Красота 🙂
  Иначе, пийване ок, но палатка в парка – хем е твърде градско, хем може да завърши като в някой филм на ужасите в конкретния парк 😀

 20. струва ми се, че леко сте се поувлекли в някои от изказванията. В парка редовно има конна полиция. лятото ми се случаваше доста често да се прибирам пеша от работа и минавам през парка. Вечер беше пълно с хора. Събота и неделя също има много разхождащи се. Мен повече ме плашат идеите на Диков да прави нещо ала София Ленд в частта, която е от към бул. Сливница.

 21. Поувлякла в какво? Аз казвам как намирам парка след дълги години страх да прекрача входа му. Казвам какво е било и как го намирам сега. Познавам много хора в квартала, които също не са влизали там от началото на 90те по същата причина. Млади хора с деца.

  Конна полиция/милиция винаги е имало, идваха веднъж седмично. Сега колко често идват? Всеки ден? Всяка нощ? Достатъчно, за да няма сеч? Достатъчно, за да остане една кьорава пейка или да мина спокойно по тъмно? (в коментар в страницата във FB, читател сподели и за грабеж посред бял ден).
  А Диков…Диков е зло, което не знам кой ще реши да спре. Ако направи София Ленд 2 (а си спомняме как завърши 1) това ще е началото на края на парка. Но с бензиностанцията, мола и всичките постройки от тази страна то вече е почнало.

 22. а ако знаете по течението на Искъра какъв супер парк може да стане (сериозно го казвам)

 23. Конната полиция май не идва да пази, а да си разтъче конете. Иначе лятото фургонът им почти всеки ден е паркиран до входа. На входа често кибичи и патрулка, а понякога нагоре до водната станция има и джипка с полцейски кучета.
  И аз мисля, че парка се ползва доста активно от хората от Западен парк и Люлин и даже подозирам, че е леко „добре пазена тайна“, че в парка всъщност е доста спокойно, никой не иска да стен втора борисова градина.
  До „Пистата“ (нямах идея , че е било писта) даже са си направили бабуни за маунтин байкинг и съм засичал официални състезания организирани там.

 24. @ Стойчо – дано не го пиапт и така си е супер диво, идеално за излети.

 25. От ранна пролет до късна есен тичам в парка.Според мен това е най-хубавия парк в София:) и именно с това, че е по- „див“ от останалите. Понякога доста прилича на Южния парк с навалицата в частта от към бул.“Сливница“ (особено в по-топли дни и в събота и неделя основно), но пък децата играят в парка на чист въдух. Доста често виждам конната полицияда се мотае из парка и от време на време някаква кола на охранителна фирма (не съм обърнал внимание дали е общинска полиция или частна фирма), поне във времевия диапазон, в койти тичам.Има доста какво да се желае за подобряване на парка от към охрана. Няма да е зле и да се освети една част от парка (поне тази по-облагородената). Дано само дико-off не се и**ере в парка с идеята да бетонира 800декара.Препоръчвам на всеки да го посети, не е толкова стращно особено през деня:)

 26. не съм казал Диков да го пипа, а да го направят парк 🙂

 27. Приятели от западна София, много често ходят там и го обожават. Тъжно им е, че е запустял. Няколко пъти ходихме да караме колела в парка и е приятно, въпреки комарите. Явно обаче Пипилота знае потайностите и е навлязла много навътре.. Тъжна картинка, ненормално съжителство, безконтролна популация.

  На мен по-близо са ми Южния и Ловния, където повярвайте ми, също има мнго места, в които те е страх да припариш дори посред бял ден. Глутници кучета, ненормалници, цигани… Дали не е време парковете да си намерят своя Робин Худ и да се превърнат в Шеруудска гора за гадовете?

 28. Не, не е време – агресията поражда агреси. Просто е необходимо да пуснат мустакати чичковци от Егида и голобради полицаи. И без друго и двете групи се чудят къде да се почесват.

 29. Абсолютно се идентифицирам с детските спомени от Западния парк – особено онази част за пресичането на прелеза. Наистина не мисля и че е толкова опасен. Поздрави на всички, които го ценят и желаят да го направят по-добър без да го застрояват.

 30. Raymond Blitzfucker

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/03/20/1791634_sofiia_tursi_koncesioner_koito_da_preobrazi_zapadniia/

  Оня ден са посегнали на американския дъб, 4-5 дървета край пътеката са прясно срязани/повалени (режат стеблото до някъде, после висят на дървото и го повалят). Снощи с кучето засякохме трима циганина с трион точно до линията, явно им ги изплашихме, защото не посмяха да режат и избягаха. Мислех да звънна на 112…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s