Трудно ли е да си майка в България

Миналата седмица в сайта Дневник излезе рядко едностранчива статия, манипулираща и пълна с неверни, непроверени и лъжлифи „факти”. И до момента, дори само при мисълта за статията, започвам да водя вътрешен диалог с автора й, Зорница Славова от Института за пазарна икономика. За това сега, не много накратко, ще се опитам да обясня защо за мен, материалът й е една платена бурлеска, нямаща нищо общо с действителността.

Пикасо "Клане в Корея"

Ще започна с информация за незапознатите: 45 дни преди да роди една жена, тя излиза в болничен. След раждането, уедрено казано, следва 1 година платено майчинство (което уж е, но не е точно 90% от заплатата й в определен период от време, а малко по-малко, но изчислението е толкова сложно, че не мога да го обясня), 1 година минимално заплатено майчинство (което вече не е обвързано с минималната работна заплата (МРЗ) и е 240 лв.) и 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години. На бащата също се полагат такива 6 месеца, които той може да прехвърли на съпругата си при благоволение на работодателите и така да се събере цяла година неплатен.

За разлика от авторката на „одата на икономическата логика”, която е бременна в 9 месец, то аз вече година и половина работя майчинство – води ми се трудов стаж и отпуск. НО: не получавам заплащане за извънреден труд, въпреки че майчинството е с 24/7 работен ден. Не получавам бонуси или коледна надбавка. Нито вредни, въпреки че грижата за дете означава огромно време прекарано в носене на 3-15 килограмово дъмбелче (а вие как сте с кръста?).

Какви са „привилегиите”, на които се радва една бременна/майка:

Болничните

Много жени наистина излизат в болничен през бременността си. И мнозинството от тях наистина имат нужда от това. Само този, който не е бил бременен не знае как дори едно вдигане на кръвното може да доведе до кръвоизлив и усложнения. Дори самото излизане и сблъскване с хората на улицата създават стрес, та камо ли напрежението в работата, темпото и натоварването.

Ползването на болничен се отразява при изчисляването на майчинските и в повечето случаи, когато се ползва неправомерно, се прави от жени с високи заплати, за които разликата в парите е пренебрежима.

Фалшивите трудови договори и високи осигуровки

Защо, питам, авторката не се замисля и за секунда за същността на проблема? Защо не се извършват непрекъснати проверки на бизнеса по отношение на мними служители? Защо да се съкращава майчинствтото вместо да се измисли как да се хващат фалшивите трудови договори? Защото държавта няма достатъчно инспектори или просто я мързи да съблюдава спазването на закона? Защото на държавата й е по-лесно да отреже правата на хората, отколкото да накара работодателите им да спазвт закона.

А високите осигуровки за определения период преди раждането? Къде е държавата да гони всеки бизнесмен и всеки нарушител (тук визирам не само майките)? Ако трябва всяка родилка, подбудила съмнение да бъде разследвана, но наравно с работодателя й, всичките му служители и цялата му документация за тях, до последната чистачка! Редовна е практиката, всички служители да са на МРЗ и само когато се разбере, че някой е бременен да започва да се осигурява на по-висока заплата – къде е държатата и контролните й органи в случая? Държавата губи не от тази една жена, държавата губи от шефа й и още 20-30-50те човека, работещи в тази фирма и получаващи заплати в пликче. Да бъде така добра държавата да се напъне и да снесе нещо повече от запъртък!

Тези са двата фактора, поради които се стига до малоумното непрекъснато увеличаване на периода от време, вземан за изчисляването на майчинството. Предлаганите 24 месеца са поредната глупост – заплатата е динамична във времето, върви нагоре и надолу, по няколко пъти в годината, да не говорим за несигурността на работното място – в резултат дори да сме непрекъснато на работа 24 месеца (не всички работят хубва работа в НПО), сумата която ще получаваме винаги ще е в наш ущърб – през големия период със сигурност ще е имало време, в което сме взимали по-малка заплата, което автоматично ще намалява сумата за майчинството, т.е. дори съвестно осигуряващите се ще са губещи.

Борба с демографския срив или стимулиране на нераждане?

И още един аспект на предлагания 24-месечен период – държавата насилствено се меси в семейното планиране и влияе на демографския прираст, който уж все трагично е отрицателен. Какво имам предвид?: след раждане на едно дете и гледането му, държавата насилствено принуждава семействата да отлагат воторото си дете с поне 2 години след връщането на майката на работа. Държавта налага на семействата възрастова разлика между двете им деца от порядъка на 3-4 години, освен ако не искат да са наказани материално (защото ще се взима и периода с по-ниско платеното майчинство). За много двойки този период е голям и постепенно губят „инерция” от първото дете, а така биват обезкуражени в желанието им за второ. Вземете предвид и сравнително късното появяване на пръво дете и физическата невъзможност за зачеване на второ поради възрастови факрои. Излиза, че чрез тази мярка, в краткосрочен план може да има някакви икономии за бюджета, но в дългосрочен стратегически аспект държавата се обрича на недостиг на трудова ръка и нови бъдещи данъкоплатци! Краткосрочните икономии не са дългосрочно икономически обосновани!

Малко преди раждането идва ред на

45 дневния болничен,

който според авторката не може да бъде избегнат. Напротив, може! (чл. 30, ал.2 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността). Стига жената да се чувства добре и да не желае да го ползва, никой не може да я спре да седи дори и с контракции на работното си място. Познавам жени, направили този избор. Та нека не се дезинформираме.

Стимулите да (не)се върнеш на работа

Могат да са както външни, така и вътрешни: необходимост от пари, кариерно развитие, личностно развитие и откриване на нова социална роля, желание да отгледаш и дадеш начални знания, умения и възпитание на един нов индивид. Никой не спира жадните за професионално развитие жени да се върнат на работа, въпреки необходимостта на новороденото им от тях и жизненоважния постоянен достъп до кърма. Но хората не са еднакви и доста от тях, къде поради различен светоглед, ценностна система и приоритизиране, избират да останат с детето си.

Първата година дори само от гледна точка на кърмене и емоционален и физически комфорт за новороденото, трябва да бъде прекарвана с него. Много жени остават с детето си и през втората година, като тук мотивите могат да се обогатят с липсата на места в яслите; липсата на пенсионирана баба, която да гледа внучето – постоянно се увеличава възрастта за пенсиониране на въпросните баби; финансовата невъзможност на семейството да отделя огромни суми за гледачка/частна детска градина – дори най-евтините градини са от порядъка на 300 лв. месечно, а за човек със средна за страната заплата това е непосилно; или пък майката държи да продължи да гледа бебето си (всяко дете от 0 до 3 години се класифицира като бебе).

Тук отново имаме държава, която си чопли в носа и не съблюдава плащането на данъци от всички, не създава добър бизнесклимат, за да получават хората по-добри заплати, не отваря ясли и детски градини, а си играе на електронно тото с местата в детските заведения. Изобщо не ми давайте примери със западни страни! Да, там платеното майчинство може да е много кратко, но заплащането на труда е такова, че семейството може да си позволи майката да напусне работа за периода на гледане на децата и да живее със заплатата на партньора; може да си позволи да заплаща небивали за нашия стандарт суми за частна детска градина, които тук само единици, като г-жа Славова могат да си позволят; съществуват редица помощи и данъчни облекчения. В настоящата икономическа обстановка и поради изброените по-горе мотиви, към сегашния момент не може да става дума за абсолютно никакво „намаление на периода на платено майчинство поне до средното за ЕС” просто защото сме далече от който и да е усреднен за ЕС показател.

 „Много работодатели са предпазливи при наемането на млади жени, особено омъжени без деца.” – авторката официализира и оправдава проявата на полова дискирминация или само на мен така ми се стурва?

Предлагането за отпадане на

отпуска, натрупан през време на двете години майчинство

и мотивите за това ме карат да изпадам в неистов, невъздържан смях. „Ако една жена е била в майчинство 2 или 3 години, когато се върне на работа, ще има поне 40 или 60 дни отпуска.” Отпускът е само за две години, защото през шестте месеца неплатен отпуск се трупат много по малко дни и в началото на писанието ми изяснихме как се получава трета година неплатен отпуск и възможността да не се получи изобщо. Много жени се възползват от отпуска вместо шестте месеца неплатен и често изобщо не прибягват до неплатения или го ползват в краен случай. Така че не се създава проблем на работодателя с прекомерни отпуски.

Освен това, майчинстовото наистина е от най-трудните работи, и е може би най-отговорната – не мисля че има човек, който ще възрази, че все пак става въпрос за възпитаването на личности, а не гледане на мушката. Този отпуск идва като добавено ценно време, прекарано със същество, с което за остатъка от живота ти, след майчинството остава да се виждате за по 3-4 часа през седмицата и в двата почивни дни – ако се замислите прекарвате повече време с колегите си отколкото с децата си! Какво са тук 40 дни допълнителен отпуск! От това ли ще се направи голямата икономия в НОИ?!

Настоящата система била насърчавала жените да си стоят вкъщи и така се трупали пропуснати ползи за семейството под формата на възможности и бъдещи перспективи – извинете, няколко пачки ли са по-важни от възможността да отгледам личност, която да допринесе за развитието на обществото?

Като цяло целият текст противопоставя отглеждането на дете на професионалното развитие на майката, което няма как да не ме смущава, поради две причини:

 • първо се отрича ролята на родителя като определящ и основополагащ за развитието на човека;
 • второ твърди се, че ролята на родител възпрепятства и прекратява социалното и професионално развитие на жената.

За първото не мисля, че има нужда дори да си губя времето да го коментирам. Но за второто – всяка жена, може да използва малкото свободно време, по време на майчинството си за личностно развитие – да посещава курсове, да чете новостите от професионалната си сфера и т.н. и т.н. Познавам майка, изкарала дори магистратура по време на майчинството си, та закакво изобщо спорим, особено след като на г-жа Славова й предстои раждане и не е видяла двете страни на медала?

Това е виждането ми по тези наболели напоследък въпроси, свързани с майчинството. Не съм завършила икономика, но знам че икономията е майка на мизерията, а тези предложения ни водят именно към по-голяма мизерия. Стоя твърдо на позицията, че държавата може да си позволи настоящата система на майчинство при положение, че си върши работа по съблюдаването на закона и преследването на нарушителите. Длъжна е да създава благотворен климат, както за бизнеса, така и за добруването на гражданите, благодарение на които съществува.

П.П. Говоря от името на средностатистическата майка, получаваща средна заплата, изплатила и, която ще изплаща до пенсионирането си, всички изисквани осигуровки. Това е личното ми мнение и не обвързвам никого с него, нито е обвързано с някоя „неправителствена” организация. Ако искате да изразите несъгласие с твърденията ми, правете го културно. Ще се радвам да коментирате, макар да не давам гаранция, че ще сметна за необходимо да отговарям на враждебни изказвания. Благодаря.

 

20 responses to “Трудно ли е да си майка в България

 1. Да си майка в България не е трудно – много е трудно. Изобщо не знам как хората се навиват за второ, а някои и за трето дете.

 2. Абе след първото те сами се гледат 😀 А сериозно, познавам все повече млади, интелигентни семейства, които обмислят трето дете, напук на държавата.

 3. „към сегашния момент не може да става дума за абсолютно никакво „намаление на периода на платено майчинство поне до средното за ЕС” просто защото сме далече от който и да е усреднен за ЕС показател“ – крайно време е хората да спрат да работят за български соц. заплати, с които да покриват ЕС жизнени стандарти и изисквания. Направо ми се скофти за двамта железничари, които гледах днес. Те са семейство с доход под 1000 лв., имат 4 деца, а сега ще останат без работа. Нека г-жата да обясни кво да правят щото има рационално мислене 😉 Създава се нова социална група на декласирани бедни елементи, която изкуствено да подкрепя несъществуващата средна класа, върху която се крепи политическият и бизнес пирамидон – слаба основа, лесни предпоставки всички да затънем в лай.а.

 4. Да бе – трудно! Седиш си по цял ден в къщи, а като се прибере мъжа ти , си го изкарваш върху него. Живот- мечта! 😉

 5. че и пари взимаш! От къв зор?!?

 6. Малоумно е да увеличават времето, по което се смята майчинството – какво ако си на 22 и си започнала работа на 18-19, за примерно 200 лв. – това ще се отразява на парите, които взимаш за гледане на детето си и разбира се, това, че си си внасяла всички осигуровки няма да има значение. А всички знаем, че при бг здравеопазването, положението с яслите и непрекъснато повишаващите се цени на всичко да гледаш бебе никак не е евтино.

 7. Чудесна и добре обоснована статия, Пипи! Хубаво е наистина да се чуват повече нормални мнения, защото от тенденциозни и поръчкови материали по темата определено няма нужда, макар да съм наясно, че масовите издания ще продължат да „облъчват“ народа с тях.

 8. Много пъти съм искала да напиша подобен материал, в който обяснявам, как се боря с кучета, улични или не, как ми се счупи количката на центъра заради пустите дупки. Как ме гледат като втора ръка човек, защото имам малко дете, а това е свързано с отсъствия от работното място. Преди години, на интервюта за работа са ми казвали, че ако искам да имам дете по – добре е да не започвам при тях.

  Държавата ми плаща някакви мизерни 240 лв и с тях какво се очаква да направя?! На всичкото отгоре не ми дава шанс детето ми да свикне с яслата, а трябва да си прекратя майчинството. За мен остана ли в БГ няма алтернатива да имам второ дете. Една от причините е че не искам да обричам първото на мизерия.

  Както и да е, всеки от нас има богат личен опит! Трябва да намерим начин да се борим и отстояваме правата си! Благодаря за тази статия!

  Маги

 9. Аз само ще кажа, майчинството не свършва с навършване на 3 години… Романи мога да напиша как се подкрепят майки работещи и плащащи данъци с деца ходещи на училище и възпитавани в това бъдат полезни граждани на държавата. Аз от години, дори не помня колко, не получавам детски надбавки, защото имам късмета да имам една идея по-висока заплата от някакъв определен праг. Че моето дете например защо да не е заслужило и то надбавка, с която да му купя дреха, да инвестирам в нов курс или такса спорт – ми това също са разходи нали. Таааа подкрепа тц – чакайте млади майки да видите какво ви чака занапред 🙂

  Не е трудно да се гледа дете в България, но определено е предизвикателство!

 10. Стойчооо, баба ми едно време ме питаше: „А пет?!“ 😀
  cllleo, Magi, Юле благодаря за допълненията. Ще добавя в статията аспектите, които очевидно съм пропуснала. 35те лева изобщо не виждам как може да ги вземе нормален човек, плащащ всичките си осигуровки, освен ако наистина финансово не е зле! Защото 350 лв. месечно на член на семейството са малко пари! А наистина с тия 24 месеца се удрят и жените в най-добрата детеродна възраст – от 20 до 25!!! Те тепърва започват работа, ако са почнали, обикновено на малка заплата и държавата абсолютно ги обезкуражава да раждат!
  Ани, медийте са ужас в това отношение, няма една обективна вече…направо сме принудени да живеем в Апокрифната реалност на Чергар – много добре е обосновал икономичната икономика 😉

 11. Pingback: Трудно ли е да си майка в България

 12. Съгласна съм с тезата ти! Супер е!!! Само искам да кажа, че от статията в Дневник аз лично разбрах, че журналистката има предвид, че при 2-3 години майчинство жената може да натрупа 40-60 дни платен отпуск, в смисъла на сливане на майчинствата, както направих аз, а не че от 1 майчинство ще има 60 дни платен, но това няма значение. Като цяло нейната статия просто смърди, но да е жива и здрава, съвсем скоро друга песен ще запее. Определено е от онзи тип дето си мислят “ ооООооо аз само 4-5 месеца ще седя да го гледам бебето, че после трябва да се връщам на работа .. много е важно да се върна, много съм ВАЖНА, не могат без мен …“, и по тази причина мисли така СЕГА. Но после според мен ще узрее и ще търси ли търси начини да си удължи престоя в къщи, да си вдигне майчинските, да прави второ дете, да плюе държавата и т.н., и т.н. 🙂 Но, да е жива и здрава. С годините всички помъдряваме, нема начин. 🙂

 13. Авторката от ИПИ може и да се върне на работа след 5-6 месеца гледане на бебето. Но детето като порасне ще си купи брадва и първо нея ще накълца. 🙂 Надявам се да няма други жертви освен още няколко човека от ръководството на ИПИ, тъй като майката ще е на работа, разбира се.

 14. Аз от дистанцията на времето мога да кажа, че наистина е важно майката да си гледа детето особено през първата година, просто връзката, която се създава е незаменима. А тази връзка започва да става много важна в една друга възраст, когато сблъсъците на характерите започват да влияят на иначе безоблачните отношения.
  Мнения всякакви и опит различен. Аз обаче се радвам, че си гледах бебето, а не го метнах на баби и бавачки … верно бабите помагаха, но аз си бях с нея. Горката ми щерка … що лекции отнесе в университета и що изпити 🙂

 15. Зная за майки, които на 10-тия ден след раждането се връщат на работа, но не ги разбирам. Много е възмутелна статията в Дневник. Авторката изказва не само лично мнение, но и се опитва да го наложи, да обвини майките, които предпочитат децата пред кариерата и едва ли не да дава някакви покровителствени съвети (да се връщат майките на работа, защото иначе няма да си намерят нещо добро и квалифицирано). Споменати са накрая някакви изследвания, които били показвали, че след дълго майчинство майките не си намирали толкова хубава работа, но това според мен е изфабрикувано, тъй като не се цитира нищо конкретно – кой е правил изследването, какви са точно данните и т.н.
  Много е глупаво и безгръбначно все да се сравняваме с Европейския съюз. Не зная какво му е хубавото на европейския стандарт, щом на третия месец трябва да почваш работа, значи не можеш да кърмиш и да направиш най-доброто за здравето на детето си. Това не може да се загърби за благото на икономиката. Смятам, че не трябва сами да се натискаме да достигаме европейския съюз във всичко – всеки народ е за себе си, всеки човек е за себе си и е индивидуален. Не трябва сляпо да се следват другите.
  Чувала съм възрастни хора, които навремето са получавали медали за качествена работа и затова, че са работили повече, но сега нищо не им е останало от тази работа освен болежките и държавата не им е благодарна. Не трябва и отглеждането на децата ни да се жертва за държавата.

 16. Ахахахаха, Хипар, разсмя ме до сълзи 🙂
  Танче, автора на статията в Дневник е някаква мърла, работеща за неправителствена организация. Мацката най-вероятно нарушава трудовото законодателство, работейки целодневно на граждански договор и е очевидно, че изобщо не е запозната с а-б-то на материята. Изобщо дори не е светната, на това че има слято майчинство, щото ако знаеше, щеше да пише и то да се заличи. А дали ще помъдрее е спорно. За някой хора, спасение няма.
  Юле, портокал, ще получим някой ден награда 🙂

 17. Ето затова едно време (заради петте!) жените не са се чувствали унижени от факта, че си седят в къщи! Извинете ме, ама да въртиш домакинство с пет деца, един мъж, куче, котка, крава и прасе си се изискват СЕРИОЗНИ мениджърски умения. (с теб ли си говорехме, че за голямо съжаление след като отмениха патриархата не настъпи матриархат, а … нещо съвсем друго?)

 18. Pingback: Моята още неизнесена #TEDxMladostWomen лекция* | Патиланско царство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s