Сурогати

Вчера си купих от новия Kit-Kat, който всъщност е първия, който някога съм опитвала. Някъде в далечната 1993-та, капитан Стария Чорап донесе това лакомство от Виена. Хапвах го сега и мислех: „Изобщо няма вкуса на кит-ката, който опитах преди толкова години! Онзи имаше вкус на какао, а този на соев шоколад“.

Всъщност, като се замисля, толкова неща нямат нито вкуса, на онова, което сме опитвали като малки, нито на нещото, за което се представят.

Някога милката, тоблерона и Кока-Колата имаха съвсем друг вкус. Днес ни пробутват някакви заместители в същите опаковки. Да, знам че го има и фактора носталгия, онова което е било в детството. Отчитам този факт. Но не може да не се съгласите, че днес вкуса и най-вече качеството на тези продукти е съвсем различно. Шоколадите не „звучат“ особено шоколадово, колата няма вече захар, а разни царевични извлеци.  А тя, последната, даже вече не е Кока-Кола (интересно защо в някои страни все още се изписва на местния език, а тук вече е само на латиница)

15 responses to “Сурогати

  1. Мамка им!Тъкмо простирам пране,прано с Ариел,купен в Гърция.Е,ТОЗИ Ариел пере!Отказах се от Лореал-а по тази причина,сега и прах няма да им купувам тук.
    Светът не отива на добро-да помрънкам и аз малко:)

  2. Мрън-мрън. Специално за кОлата нямаш основание за мрънкане – в повечето страни се подслажда с това церевичното, което (под секрет) е една идея по-малко вредно от бялата захар, с която се подслажда само в страните-произоводителки на захарна тръстика (заради по-ниската цена).

    А някога Милката и Тоблерона имаха вкус, защото Кума Лисата нямаше.

    Не остарявай преждевременно!

  3. о, и сега ако кажеш, че гръцката кОла е по-сладка, да знаеш, че имам отговор🙂 (турската – също)

  4. Нищо царевично няма в аспартама,с който се подслажда почти всичко.
    Ариел-а в Гърция пере,защото за Проктър и Гембъл ние сме 5-то ниво(качество)потребители. А те са 3-то.
    А шоколада не става,защото вече е почти само хидрогенирани растителни и нефтени мазнини.Това е реалността.:)

  5. Rad, темата не е за Light напитките, а българските кОли (Дерби- мерби) всичките са с аспартам, пък Пипилотка не се оплаква от тях😉

  6. Стойчо, това царевичното се прави от гмо-царевица. Та си предпочитам реална захар. Иначе милката и тоблерона ги сравнявам с истинските милка и тоблерон от едно време – днес не се топят по същия начин, нямат същия аромат и ако хванем опаковка от тогава и сегашна, ще видиш, че и съдържанието е друго. Това е добра идея даже – някъде при баба ми имам „каталог на вносните лакомства“ – листове, в които се лепях опаковките от попадналите ми западни лакомства.
    Аспартам, ако не в колата, то има в дъвките – тях за това ги спрях. Между другото по надпис пепсито май има захар, поне така пише, но колко е истина…

  7. И какво като глюкозо-фруктозният сироп в колата се прави от ГМО-царевица? Ако има нещо вредно в ГМО-храните (а има ли?), то ще са протеините (белтъчините), а не разни захари или мазнини. Информирайте се преди туй. Също така хидрогенирана растителна мазнина е маргарин. От доста време се рекламира като здравословен, което си е пълна лъжа. А не всички шоколади имат маргарин, пише си на етикета.
    Не мисля, че можеш да запомниш вкуса на шоколада отпреди 25 години. Най-малкото защото осезанията са ти се променили. Сладките неща имат много по-силен вкус за децата, отколкото за възрастните. Намеквам само…🙂
    Изобщо човек да реве за някакви шоколади и прах за пране е жалко. Тъй като в момента скапват науката и образованието в България, вие се вайкате за неща (шоколади например), без които преспокойно можете да живеете. Дори е добре да не ги ядете.
    Ооо, да, прахът за пране… Това е най-важната тема в момента. Вижте, аз си купувам от най-евтиния в Била или Лидл. Пере без проблеми. Ако имам някакви по-мръсни неща, ги пера с бебешки прах за пране (пак от най-евтиния), той гарантирано действа. Марковите прахове ги подминавам с презрение – те са за неграмотници, дето вярват на рекламите. То нали рекламите трябва да се изплатят…
    Иначе съм любопитен да видя каква е разликата в съдържанието според опаковките. Допускам, че няма никаква разлика, но и да има е между например Милка правен у нас и Милка правен на Запад. Ако искате наистина скапани стоки, то си купувайте от родните производители: лимонада с аспартам, шоколад с маргарин, сирене от сухо мляко, шампоани със сол и прочие фъшкии. Що някак си го пропускате това?

  8. Хипар, ти направо натъртваш, кво се правиш?!😀
    Иначе, аз за гмо си имам наум, и за момента, а предполагам и докато всички ние сме живи няма да получа потвърждение за обратното.
    Маргарина е сочен като вреден и канцерогенен.

    Вайкам се, защото обичам шоколад и производни изделия и искам качество. Това, че шапката ми е скъсана, не означава, че не трябва да отчета това, че нямам и копче на новия си балтон.
    За праха за пране – не знам как ти си переш най-мръсните дрехи с бебешки прах, при положение, че той е най-изчистен от излишни съставки и трудно изпира биологичното лайно, та камо ли всякакви други мръсотии (ползвам пелени, за това го казвам).
    А последното ти изречение не го разбрах – чуждите стоки са пълни с точно същите лайна, само че опаковани красиво и обявени с латиница. Та избор просто няма никакъв (дори шоколада линд, който минава за по-висока категория, е пълен със същите измишльотини)

  9. Аре и аз да се включа в мрънкането…🙂
    И сьомгата не е същата!🙂

    Най-якото шоколадово лакомство от детството ми – захаросани какаови зърна. Чувалчето го беше домъкнал познат, който работи на пристанището, в къщи ги захаросвахме. Тогава не успях да го оценя по достойнство, беше просто евтин заместител на липсващия шоколад.
    Сега… ако някъде успея да намеря подобно лакомство, ще е на био щандовете и ще струва един тон пари.

    (иначе с много обикаляне и четене на етикетите човек може да си намери и нещо свястно на нормална цена. Но задължително заебаваш познатите марки, при тях тоя номер с категоризацията на потребителите по страни си го има.)

  10. Вярно, и сьомгата не е същата като навремето… А едно време какъв черен хайвер имаше, сегашния няма нищо общо.
    Наистина човек като чете етикетите може да си купи нормален шоколад на нормална цена. Аз си харесвам „Шогетен“ например, правен е от горе-долу добри материали.
    Но повече ме впечатлява хляба. Абе нещо не го правят като хората и не е особено вкусен. Има голяма разлика между хляба, дето си го правя сам у нас и магазинския хляб. Уж едни и същи продукти са (брашно, сол, мая, малко олио), а разликата е голяма – както и във вкуса, така и в трайността. В Сърбия например по пекарните хлябът ми изглежда много по-вкусен, в Турция също. Хубав заводски хляб съм ял например в Стара Загора. Но в Плевен например е много гаден.

  11. Wakeop, бре за това нещо не бях чувала! Това са истински зърна, които се ядат или? Я разкажи, ще ми се да пробвам.
    Да ви кажа, сьомга и хайвер за първи път съм яла доста след демокрацията, та не мога да сравнявам. Ама ми е ясно, че такива неща, на цените, на които ги продават, няма как да са „истински“. Само от майка ми съм чувала как навремето дядо ми носел чрез познати буркани по половин кило с черен хайвер и тя как го ядяла с лъжицата…ама то за това сега истинския е забранен уж…
    А от хубавия хляб остана само аромата :

  12. ГМО-царевицата прониква до шистовия газ и трови водата на 4000 метра дълбочина😉

    Казва се фруктоза – другото ѝ име е гроздова захар и вместо две свързани вериги (както е при бялата захар) има само една, затова е една идейка по-малко калорична от нея:) Безалкохолни напитки с бяла захар има в Ямайка🙂 Всички остабали са с подсладител (практически всички български производители без Пепси и Кока Кола – т.е.Горна баня, Дерби и т.н.) или с фруктоза (Пепси и Кока Кола)

    Момиче, рано ти е да остаряваш🙂

  13. А и не забравяйте зрелищния провал на стандарта БДС в последната година🙂

  14. … или както казваше една баба:
    ако искаш градински домати ще требе да копаш🙂

  15. Хипар, това с хляба се дължи на наличието на пекарни🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s