Капан за мишки

От изборите, на които за първи път бе избран за президент на Републиката Първанов, до изборите за европарламент и кмет, без пропуск съм участвала в секционни избирателни комисии (СИК). За предходините избори си „подадох оставката” – образно казано и се пенсионирах като двукратен носител на титлата председател на СИК.

Пенсионирах се поради ниското заплащане – дори на предходните избори за член се даваха 28 до максимум 32 лева за председател на СИК. За повече от 12 часа работа с хора, вземане на важни решения и носене на голяма отговорност и управляване на какви ли не напрегнати ситуации – това са много малко пари.

Въпреки това и този път имах близък човек, участвал в СИК с ясното съзнание, че ще вземе точно 32 лева (след изборите се разбра, че ще са двойно).

В качеството си на натрупал в процеса опит ще кажа и аз няколко думи за настоящите избори, нещо, за което никой не се сети:

Всички ние – обикновените хора – независимо дали гласоподаватели или участници в СИК, бяхме тотално изклатени от нашите мили избраници. Слушах дискусиите вчера в парламента – г-жа Манолова и господа от дясно и ляво, да обвиняват ГЕРБ за импотентността им по изработването на изборния кодекс.

Мили мои читатели – Изборният кодекс, в този му вид – е бил приет не без знанието на скъпите ни народни избраници от всички политически сили! Това включва БСП, Синята коалиция, ДПС и Атака – те са били в залата и са взели участие в четенията и гласуванията. Просто си представям как са залагали капана на ГЕРБ и са потривали доволно ръчички под банките в очакване да наблюдават цирка, в който всички ние станахме участници.

Не, не защитавам ГЕРБ, те трябва да понесат своята отговорност за това недоносче, но в данданията всички забравиха, че този кодекс е бил четен от всички в пленарната зала! Сега всички те пищят в същата тази зала, че ще искат касиране на изборите! Ще, ще, ама стойте и гледайте дали ще го направят – да, ‘га цъфнат налъмите! Заложиха капанчето и мишока остана вътре, за да го гледаме и да му крещим всички, а после ще гласуваме пак за него, въпреки това! (в Twitter, Комитата ми напомни, че е имало ожесточени обсъждания и стигане до КС, сприане на часовника при приемането на второ четене. Но, въпреки неуспеха на политическите партии да противостоят на ГЕРБ в пленарна зала, защо нито един от лидерите на тези партии, в дните преди изборите, не напомни на избирателите, вероятните проблеми пред, които ще се изправят те при упражняването си на правото на глас)

Иначе, организационно, вече веднъж съм ви разказвала какво се случва с гласовете ви след края на изборния ден и какво унижение по принцип е за 2-3та членове от СИК, които отиват да предават протоколите. Този път ужасът е умножен неколкократно. Ще кажа само няколко думи за

Организацията:

За пръви път имаше толкова некомпетентни СИК – от една страна много от опитните участници по избори се отказаха от участие, къде заради ниското заплащане, къде поради липса на политентусиазъм. В секцията, в която съм участвала винаги и се познавах с другите членове, на тези избори нямаше нито един стар участник, т.е. добре сработени колективи вече нямаше. Новите, на свой ред първо нямат опит, второ не са чели предварително кодекса. Кодекс (допреди закон) заедно с разяснения, винаги се е раздавал на председателите и секретарите на СИК, които са длъжни да ги знаят. Ако някой от тях не го е направил – лошо – началото на хаоса в секциите.  Препоръчвам тези ръководства да се печатат за всички членове на СИК – вероятността някой да е прочел процедураата е много по-голяма.

Двойните избори, водещи до двойно повече работа – повече списъци, повече удряне на печат, повече протоколи и възможности за допускане на грешка, за което и Стойчо спомена.

Тук идвам до другата голяма грешка, свързана с некомпетентността на СИК – никога, ама никога секциите не трябва да бързат в попълването на протоколите. По-добре да се брои до по-късно, но всички контроли на протокола да излизат, отколкото да се разбира за грешките в ОбщинскатаИК и да се бърка за бюлетини, бройки… Случвало ми се е да имам по-припрян член в комисията – такива хора трябва да бъдат усмирявани при първия признак на припряност, защото в крайна сметка, те си тръгват за вкъщи, а секретаря и председателя отнасят висенето, хамалогията и нервите в ОИК.

Кръстчето хикс ли е?

На изборите, в които за първи път имаше интегрална бюлетина бяха признати няколко знака за валидни. В допълнително писмо от ЦИК имахме разяснение, че дори символа да излиза от квадратчето, че дори и да влиза в съседно поле, ако не докосва чуждото квадратче – изборът е ясен и гласът се брои. Така се получи, че имахме една бюлетина, чийто знак, по указания начин влизаше в чуждото поле. Аз бях секретар и единствен представител на политическата партия, чийто поддръжник беше пуснал тази бюлетина. Въпреки че указанията бяха пределно ясни, другите шест човека заявиха, че е недействителна. Какво се прави в такъв момент?

Независимо, коя е политическата партия, дискусията е задължителна, няма нужда от караници. Просто вземете телефона на РИК или ОИК и се обадете. За да няма изкривявания при допитването кажете, на представителя от по-горе „Имаме бюлетина, която има поставен знак по този начин. Какви са вашите указания?“ Те трябва да отговорят.

В моят случай, въпреки уговорката, че председателката на СИК ще се обади и няма да казва, за чия партия е пуснат гласа, тя направи точно това: „Добър вечер, имаме бюлетина за ххх партия. Знака е поставен по този начин…“ Абсурдният отговор отсреща беше: „Те и без това ще получат много гласове, невалидна е“. В резултат подписвах протокола с особено мнение, описах случая в жалба, на която в ОИК ми се изсмяха и я метнаха заедно с протокола в кашона с обработени протоколи, които никога повече няма да бъдат погледнати.

На тези избори това се случи в много по-големи размери! Смятайте, ако има такава случка във всяка СИК за по 10 бюлетини! Независимо за коя партия/кандидат говорим! (По последни данни това са 230 000 бюлетини, човека! 6.4% от пусналите глас!)

Влаченето на празни и използвани бюлетини в ОИК

Не знам какво са си мислили от ГЕРБ когато са приемали кодекса, но това за мен е най-голямото безумие, случило се по избори откакто знам за процеса отвътре. Може да са мислели, че така, ако стане грешка, веднага може да се поправи като се преброят бюлетините. Вероятно е. Но за мен това е и прозорец за машинации – само двама членове от СИК, насаме с протоколите, празни бюлетини и печат, с който да ги подпечатат си е потенциална възможност за злоупотреби. Може никой да не го е направил, най-вероятно е точно така, но това е голяма порта в Кодекса! Трябва да бъде поправена.

А за уастниците от СИК, които мислят да се откажат от балотажа в неделя – споко бе!

Издържахте ада от миналата седмица! Тази неделя ще имате само една бюлетина, една урна и един протокол и, най-вероятно, по-вяла избирателна активност (а дори да е същата, която напрактика беше нормалната, нещата ще минават много по-бързо и лесно). И не тръгвайте да си предавате протоколите в ОИК без да са ви излязли контролите от проверките!!!

7 responses to “Капан за мишки

 1. Не обичам теориите на конспирацията, оообаче съм мнго склонен да си мисля, че умишлено е предизвикан хаоса, без обезателно сега вотът да е опорочен (т.е.резултатите са си верни като цяло – сега дали Христов е взел един глас повече от Витков наистина е без значение – победителите са си Калфин/Плевнелиев/Фандъкова към този момент и даже и да се касират сегашните и произведат нови Плевнелиев, ще спечели на първи тур 60/40).

  Една от целите на хаоса е да се откажат именно такива като тебе и мене от участие в комисиитре и да останат само тези, които са в комисия само заради хонорара – и понеже те ще бъдат и на следващите избори, тогава вече да се правят истинските манипулации.

  Много показателно беше пълната липса на ентусиазъм на герб-овите представители в комисиите при обявявяването на междинните резултати (преди две години се радваха, сега беше пълно гробно мълчание). Същата липса на ентусиазъм се наблюдаваше и в техния клуб (на Китайската стена, ако се сещаш). Наистина имам чувството, че за следващия път ще бъде пълно милиционерско мълчание по време на произвеждането на изборите.

  Почти си права за кодекса, но разпореждането бюлетините да се носят в Универсиада е на ЦИК, а не на закона. Досега първо се сдаваха бюлетините в общината и чак тогава, вече само с протоколите се ходеше на РИК.

 2. а пълното мълчание и липса на страст ще означават същото, което правехме с входните данни на протоколите за лабораторни упражнение в МЕИ, за да получим земното ускорение точно 9,81 … (или там колкото се изискваше). И се получаваше със съвсем малки корекции на реално измерените данни…

 3. Сори, оспамих те 😉 – хонорарът този път е бил към 50 кинта за комисиите
  (казвам „бил“ защото аз бях „синя каска“, а при нас на застъпниците не плащат, или поне досега не си спомням да са плащали)
  Страшното е наистина, че настъяи пълна липса на ентусиазъм, респ. заинтересованост от страна на участниците, и тогава…

 4. че ЩЕ настъПи пълна липса…

 5. от всичко прочетено – никога, ама никога няма да се кандидатирам да участвам в цик. това е моята поука от твоя разказ – иначе ще има трупове

 6. В ЦИК и да се натискаш и да не се натискаш няма да те пуснат 😉

  Вероятно говориш за СИК все пак 😉

 7. Стойчо, хаосът според мен е от неопитността на герберите, а на другите им дойде дюшеш и използван по предназначение. Изцакаха ги с незнанието им на юридическите врътки, точно както царските прависти изцакаха БСП при сформирането на първия кабинет на Станишев и се стигна до тройното управление.
  Целта за мен си остава уж дискредитирането на ГЕРБ в очите на хората, ама грешно си правят сметката, щото народа каквото и да го правиш си е уфса, в масата си.
  И това с бюлетините е била нечия герберска идея от ЦИК, предусещайки, че може да има грешки, да се застраховат… ама избодоха очи. Да, моя човек като ми каза, че е с бюлетините, а не са ги оставили в общината ми се събраха очите.

  Паричките са повече този път, но се разбра след изборите. А висялите в Универсиада ще получат надник отгоре. Ама бития, бит…дали ако го знаеха, щяха да се наемат предварително, едва ли.

  Ани, предполагам, че имаш предвид СИК. Когато започнах в началото, гледах на това като на заемане от моя страна на активна гражданска позиция. И в момента мисля, че младите хора – големи ученици и студенти, трябва да участват в СИК – да видят демокрацията отвътре. Щеше да е хубаво да може пак процент млади хора с опит вече в СИК, да бъдат дърпани нагоре в РИК и ЦИК – прави се приемственост, може да достигат нагоре идеи за изборното законодателство и процес. А тези хора ще се интересуват какво става в страната им и т.н.

  Уви, за да попаднеш в СИК не се иска такава мотивировка, ами да си представител на някоя партия на общинско ниво, т.е. партиите пращат свои хора. И мотивацията е една такава…никаква. Често се случва да има скандалджии, които не са участвали преди и мислят, че нещо може да се фалшифицира, или тотално незаинтересовани, на които трябва да се караш да стоят в секцията, а не да се мотат из квартала…
  Та, ако не са сложни като тези избори, прати след години детето 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s