Намаление без намаление

Започнали тия дни намаленията по магазините, моловете и шопинзите. И реших и аз да прелетя до един от тях, та да осъвременя летния гардероб, макар и времето тия дни да не беше много лятно.
Отивам аз „на мола“ и започвам да разглеждам. Спрях се в един магазин на няколко роклета и започнах да пробвам и последното взе, че ми се понрави. Колко струва? Намалено от 64.99 на 29.99 лв.

Тия 99 стотинки като ги видя винаги им се дразня, защото това хич не ми замазва очите, че плащам 65 и 30, а не по-малко, но това е друга тема.
Взех си аз щастлива новата рокля и се прибрах вкъщи. И там видях коментара под статията ми за намаленията в Белгия и си казах: „Я пък да разровим и да видим тази рокля дали не е била по-скъпа и от тези 65 лева.“
Дръпнах леко етикетчето и що да видя?! Първоначална цена 29.99 лв.

„Хммм, егасимуси, минаха ме. Я да видим какво пише още по-отдолу?“ А там лъсна оригиналната цена. Оказа се, че магазин Coton е турски и моята рокличка, както виждате струва точно тия си пари, за които я купих, но в турски лири. А цената от 64.99 никога не я е било.

Изводът, поне за мен – в мол, не мол, номерата от женския пазар са си актуални и днес и са приложими и в най-псевдо-мевдо гъзарските шопинзи у наше село. И още не ни е дошло времето за намления.

Advertisements

13 responses to “Намаление без намаление

 1. Мирослав

  Извинявай, но 64 турски лири не са ли около 60 лева ?

 2. Миро, последният път когато купувах лири (по Нова година) една струваше 80 стотинки. Мислех, че даже скъпо я продават, че много народ пътува натам по празниците. Съмнявам се някъде да можем да си купим лири по курса на БНБ. И, макар и повече от 30 лева, турската цена пак е по-малка от 64 лева. А и основното е, че тази цена никога не я е имало по етикетите – в левчета винаги е била 30 😉 Та, въртим сучем, цялата работа си е „мижи, да те лажем“ 😉

 3. Въртим сучем и… защо не отидеш в КЗП? (-;

 4. Ааа, щото сега си чакам резултатите от оплакването в здравната каса. Не мога на всяка кауза – мерудия 🙂 Приоритети, разбийш ли 😉

 5. Е всъщност ако е била намалена от 2 500 000 на 17.99 лв. т’ва пак не трябва да е причина да си я купиш – може и толкова да не струва 🙂 Ако пък си те кефи – няма защо да се ядосваш 🙂

 6. Какво е било оплакването от здравната каса? 🙂

 7. КЗП… те сега са заети 🙂 Сигурно им е много трудно да проверят аптеката, която продава неща със срок на годност юни 2009. Или поне така си повтарям упорито вече цяла седмица.

 8. Не мога да разбера какъв ти е проблема. Покупко-продажбата си е сделка – имаш оферта – съгласила си се – плащаш – вземаш. Няма такова понятие „оригинална цена“. Пазарът определя цената. Ако утре магазинът тръгне към фалит може и да подарява, но когато си купувала, офертата е била такава.
  В Турция било еди колко си. Да но колко пара трябва да обикаляш за да намериш точно тази стока на точно тази цена, а после – митници, прави фирма, наемай магазин в мола с договор за 10 години….я стане-я не. Ето къде е разликата. Ако ти се струва лесно направи го ти. Ако ти се струва скъпо, търси по-евтино….Ами ако беше видяла старата цена в магазина какво щеше да направиш – ще се откажеш от покупката защото искат да те прекарат или ще вдигнеш скандал на продавачката, може пък и до Турция да прескочиш, че там – поевтино?

 9. Абе Ники, дребната търговска душа на Бай Ганя ли реши да възхваляваш. Лесно няма, ама затова моловете и магазините за дрехи стоят празни с надписи ликвидация или намаление 70%. Пазарната икономика в България няма да има, докато се правят подобни дребни номерца, защото търсенето на българите лесно може да излезе извън границите на страната, а търговците ще си останат тук да цакат карти.

 10. AZ,

  Като чета какво пишете, ми е ясно на 100%, че досега не сте се занимавали с търговия.

  1. Наистина нямам нищо против търговията на Бай Ганьо. Замислете се колко от месечния Ви бюджет отива за организации /банки, енергийни, водни и телекомуникационни монополи/, на които търговската им душа не може да се сравни по никакъв начин с уж дребнавия Бай Ганя. Нали са все европейски, доволни ли сте???
  2. Пазарна икономика има и това, че всеки може да излезе навън и да пазари или да си поръча по интернет е част от пазарната икономика и доказателство за нейното съществуване, а не нейна пречка. Надписите и разпродажбите – също, въпрос на сметки и на изгода. Да не би всички търговци в България да са само български. Който предлага качество и цена си работи, тези дето само цакат карти винаги си ги е имало.

 11. То имало още хора дето вярват в пазарна икономика, в либерални идеи, в регулиране на качеството и цените от пазара и конкуренцията!? Е има и хора дето виждат че глобализацията е нещо несъвместимо с тях, но карай да върви! Има си група хора, дето си имат световни концерни и те си диктуват, планирайки всичко за години напред, и политиката и финансите и икономиката, че даже и цените и то с единствената цел печалбите им да стават още по-големи. Другото е вятър работа и заблуда. А това дето Niki Ви говори, че всеки може да излезе и да … е привидно! И знаете ли защо? Защото не вие, а други режат и разпределят пицата ( не Министър Дянков, а господарите му). Те не се спират пред нищо за да запазят и увеличат богатствата си…
  За туй мила Пипилотке, дай си 29.99 без да се косиш и правиш невъзможното за да промениш съвременния свят! Помисли как да се впишеш в него! Как да „изработиш“ някои друг любител на намаленията! Отваряй си очите и разсъжденията, преди да купиш нещо, а не след това; и разбира се двойно повече, когато произвеждаш и продаваш, какъвто и да е продукт – най-вече интелектуален.

 12. В България така са намаленията. Е има и изключения, но се броят на пръсти

 13. Ники,
  Не ми се занимава със спорове, а единственото което исках да кажа е, че, като правило, търговските стратегии у нас са свързани с измами, което ни връща доста назад и ако не го разберем, няма скоро да се мръднем от мястото си – някъде межу Централна Европа и Предна Азия. Навсякъде това се нарича „активен потребител“ – човек който има възможности, но иска да знае защо плаща толкова и толкова, реална ли е цента, адекватна ли е надценката и отстъпката и т.н. Вземи например Французите, Холандците, Германците, чиито стандарт се пробваме да гоним – богати, но умерени и разумни в харченето.

  От мен браво на Пипилотка за активната потребителска позиция.

  Предстаете си ситуация. Таксиджия: „Днес, както обявихме по новините, возим безплатно, но за слушането на радио в колата взимаме по 0,75 лв. на км – яко оферта, а?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s