Ако 16 април 1925 г. беше днес

Много недоволства чувам за това предаване „Българските събития на XX в.” Било про-комунистическо, про-носталгично. И ми е смешно, защото в екипа последното нещо, което са искали е да го докарат до там. Май, когато народа избра 9 септември за събитие, даже и те взеха да канят все по-сини и бесни коне с капаци и шамани (Иво Беров щеше да си разкъса дрехите от жлъч като избраха Димитровград за строеж), за да избягат от обвиненията. Но не ми беше това думата.

Исках да кажа нещо за атентата в Св. Неделя. Ясно беше, че той ще бъде избран – най-известен и предъвкван. Трябва да призная, че за някои от другите не си спомнях и грам.

Знаем, че в историята няма „ако”. Но нека да предположим онова „ако баба ми беше мъжка…”.

Просто би ми било интересно да ми кажете, ако пренесем това събитие към днешна дата и в Света Неделя са събрани повечето от управниците ни от последните 20 години. И гръмне отгоре им купола, та вземат та си заминат дузина или повече догановци, станишевци, костовци и царедворци, защо не и гербери (поради липсата на карамфили). Ако вземе че стане, колко от целокупния ни народ ще изпадне в дива мъка и ще е недоволен от това, че стригалите го двадесет години и въртяли на негов гръб далавери са били изнесени от настоящето. (Остава да добавим и неща като липсата на нормиран работен ден, синдикати и такива подобни, но ще задълбаем много и няма смисъл)

Та, кажете ми, няма ли да обърнете няколко рикии, а? Ама без да си кривите душата! Кажете ми честно.

13 responses to “Ако 16 април 1925 г. беше днес

 1. Добре де – простотия е. Но защо да го гледаме, коментираме, рекламираме. То е като турските сериали – чалга и клишел Дайте като за мъртвите мафиоти – нищо

 2. Твърдият алкохол е вреден 🙂
  Щях да ударя 3-4 бири… в памет на загиналите 🙂

  (нали искаше честно)

 3. Честното си е честно! И аз съм по биричките!
  Пък в случаи като този, нали знаеш, че такива като нас нямаше да са на мястото на действието.

 4. Малко офтопик, ама след като Нова и бтв тотално изпростяха, от известно време насам намираме БНТ за доста интригуващо преживяване :))
  „По света и у нас“, 22:30, въпрос на водещата към представител на МВР в студиото относно видео с акция „Октопод“:
  – Този мъж на земята, на който слагат белезници Алексей Петров ли е?
  Отговор на представителя на МВР:
  – Извинете, не виждам много добре…

  за „Абсурди и куриози“ номинациите са свежи… не знам обаче кое копане намирам за по-дебилно: това за софийското море или за царичината дупка 😀

 5. Не искам да звуча назидателно (че е така, така е), но не е редно да се убиват хора

 6. Споко, Стойчо! Говорим за неща дето не са се случили и няма и да се случат най-вероятно (дори една стачка не можем да направим та да не ни пенсионират чак като ни бъде издаден акта за смърт 😉 ) А това което пък се е случило се е случило, защото всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие, в исторически план – без да ги мерим колко хора са умрели от двете страни, защото дори смъртта на един човек не може да бъде оправдана като справедлива за някоя кауза.

  Wakeop, да ти кажа, ние с Емил си живеем без кабеларка, само на онлайн бтв,нтв и сателитната бнт. Първите две са толкова зле като стабилност, че го караме като нашенски гастербайтер в страна, чийто език не знае и си зяпаме само смешките от вчера и днес, дето ни пускат по сата 🙂

 7. Не е редно. Не е.

  А и щом една стачка не можем да направим, това значи, че и по-страшни неща не можем да направим. Т.е.атентатът не е естествено за нацията състояние на съпротива, от което можем да правим следващи изводи. Но това обяснение вече е част от по-широкото обяснение, което си заслужава една монографийка 😉

  Иначе атентатът заслужено е атентатът на века за България – най-малкото заради низостта на подготовката и предисторията му, а така също и заради количеството жертви. До 1974г това е най-кървавият атентат на века. (1974г Червените бригади взривяват една гара (май беше) в Италия и отнемат палмата на първенството от нашите троцкисти. Е, после има и още по-големи атентати, но този на Червените бригади ни отнема първенството)

 8. И все пак да се повторя: Не е редно да се убиват хора. Даже Воленчо не заслужава това

 9. Стойчо, наистина не е редно да се убиват хора, но още страшно и пошло е да се убиват идеи и мисли!

 10. Идята май е, че тогавашните управници, както и социалистическите, както и неолибералносоциалистическте (изписването не е случайно), са доста заинтересовани от личните си дела, което пък не ги прави симпатични в очите на народа. Аз вярвам, че Чудомировите герои и Андрешко са си казали: „Ужасно е да се убиват хора, но тия нашите политици – те хора ли са бре?“. Тъжна работа, тоя обществен антагонзъм не е спирал след Освобождението и само Иво Беров и Калин Янакиев го делят на преди 9-ти, след 9-ти, след 10-ти, а на 11 кво „Времето е наше – стига толкова“ 😦

 11. А, Стойчо, ето! Искам да те цитирам!:

  „Т.е.атентатът не е естествено за нацията състояние на съпротива, от което можем да правим следващи изводи.“

  Ти представяш ли си (при всичките мизерии, дето ни причиняват днес политиците и не правим нищо), представяш ли си колко много гнет трябва да се е събрала у хората навремето, за да изригне така?

 12. Хм, Пипилотке, ще ти правя спец.курс по история, за да говорим все пак за едни и същи неща

 13. Пипо, всичките гореизброени сме ги избирали ние – аз и ти (или съседите ни).
  Ама ще ти кажа, че това днес с нас не ще се случи. Отдавна са минали времената на идеализъм. Утопия има само по книгите. Отдавна няма ВМРО или комунисти. Отдавна няма хора, проливащи кръв за идеите си!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s