На къмпинг в Каталония 2 (околностите)

След като хубаво огледахме къмпинга, време е да ви покажа и околностите на това кътче от Коста Брава, а именно градчето Тоса де Мар:
jungle
За да стигнете до там трябва да изминете три километра пеша през една средно дива гора. С колата става за минути, но ако нямате такава гората остава единствената възможност.
Леса е доста хубав и много странен. Има много дървета, които са досущ като нашите. На следващия завой, обаче, се оказвате насред тропическа джунгла с палми и лиани – луда работа.  Няколко дървета ми направиха страхотно впечатление – с много набраздена кора, а там където я нямаше се виждаше – ами пак кора, но гладка. Загледах се хубаво в горната, която беше страшно позната и в един миг ми просветна! Това пред мен беше истинско, живо корково дърво! Много се изкефих на откритието си.

Тоса де Мар отгоре

Тоса де Мар отгоре

Та, в зависимост от разкрача и подскоците от дръвче на друго, се стига за максимум 40 минути до един разклон от който пред вас се разкрива градчето. Ако тръгнете по пътя на ляво ще минете през ниското на Тоса и преди да стигнете до историческата част ще се порадвате на многобройните магазинчета с картички и джунджурии (пътя на дясно води първо до малкия плаж на града и от там право към крепостта.).

Централна порта

Централна порта

И така, вървейки си, стигнахме до централната порта на „стария град”. Стената е била вдигната някъде през 12 в. и височината й откъм брега си е внушителна. Най-добрия вариант е от централния вход да се качите на стената и така да обиколите цялата цитадела (дали това е правилната дума?). Вървейки имате идеална гледка както към стария, така и към новия град, а накрая стигате до най-високата част – откъм морето, където някога е стоял замъка на града, по-късно заменен от фар, който работи и до ден днешен.

Гледката към къмпинга - някъде зад завоя

Гледката към къмпинга - някъде зад завоя

Гледката горе е наистина чудесна. Слизането обратно към града също е много хубаво преживяване. Всяка уличка и кьоше крият страхотно очарование и са точно това, което се очаква от едно испанско населено място, независимо от големината му.

Старият град

Старият град

А когато се смрачи и вече не става за снимки ви чакат редици от ресторантчета, които предлагат много вкусни яденета и най-вече морски деликатеси, на доста прилични цени. После можете да си намерите и места за танци, макар че за тази цел май е по-добре да се разходите до граада в другата посока – Лорет де Мар, който според мен е олицетворението на чудовищното презастрояване на испанския бряг (прилича на огромен нов Созопол пълен с инфантилни и пияни англичани, бррр).

Сега и лошата новина. Тя е лоша само в случай, че ви е страх от тъмното. Нали ви споменах на идване, че гората е полудива? Такава е, защото няма осветление по пътя. Така, че носете си фенери. Но и да си носите мрака насред гора си е кофти нещо и всеки шум встрани от осветеното кръгче ви се струва като на прииждащо стадо мечки. Ама нищо. И това е част от преживяването 😉

И накрая – пийте бира- приличат на нашенските бири и ги продават и в големи бутилки! Само пепелниците ме учудваха до края – някакви гърненца, сигурно, за да не отвява пепелта.

bira

Надявам се разходката да ви е харесала дотолкова, че и вие да се разходите натам!

Advertisements

4 responses to “На къмпинг в Каталония 2 (околностите)

  1. Хм 🙂
    Ментолка наистина ли я е страх от мечки?

  2. Да ме беше страх само от мечките! 🙂

  3. Пипи, доста забавно звучи 🙂
    Май ще започна да подюрквам Прасун за къмпинг някъде на такова място следващия път 🙂

  4. Pingback: На къмпинг в Каталония (да не ни бият, ако кажем Испания) | Патиланско царство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s