На къмпинг в Каталония (да не ни бият, ако кажем Испания)

Каквато ме е обхванала една такава лятна летаргия, си мисля как не съм писала отдавна. Освен че не пиша, и на море няма да ходя. И както не съм писала и ходила по море се сетих, че не ви разказах как пък бях миналата година на море! А то беше хубаво и би било полезно за любителите на къмпингите, културното обслужване и приятното изкарване. Тия трите не се съвместяват у нашенско, за това с Емил обикаляме по чужди къмпинги.

Сега ще кажете, че миналата година бяхме в Барселона и дори не си завърших разказа от там. Така е, така е. Но освен това за 5 дена отседнахме и на каталонски къмпинг, че само гръцките са ни познати.

В Барселона бяхме при един колега от университета и изобщо не бяхме чертали план на кой точно къмпинг искаме да ходим. Марк, нашият любезен домакин, каза

– Ами кажете какво искате. Защото по нашата Коста Брава има ненамсиколкоси къмпинга. Цени или качество, пясък или камъни на плажа, голям град или малко селце наблизо?– Емил нали е момченце викна:
– Дай някое по-малко местенце, където да има крепост!!!
Като каза крепост и отсече. Марк веднага намери сред многото, къмпинг на три километра от едно градче, което аз лично никога не съм чувала – Тоса де Мар.
Речено сторено! Отива се на автогарата на Барселона и се поръчват два билета. И каква беше изненадата ни, когато ни съобщиха, че еднопосочния билет за път от 100 и кусор километра струваше по-малко от 10 евро на човек!!! Да не повярваш колко евтини билети!

Tossa de Mar

Се намира на около 100 километра от Барселона в северна посока и е част от т.нар. Коста Брава. Там е града с крепостната стена. Пристигнахме благополучно, но оставихме разглеждането му за после, защото ни остана да изчакаме автобус, който да ни спре на къмпинг:

Cala Llevado

Общ план на къмпинга - нашата палатка е на носа над синята будка

Сега, това може да ви се стори като 100 процентова реклама на испанското крайбрежие, на точно този къмпинг…еми нека да е такава, пък дано някой и тук разбере как се прави!
Къмпинга е насред борова гора. На входа на къмпинга ни чакаше рецепция, ама рецепция като в хотел 3-4-5 звезди! Чак после разбрахме, че къмпинга наистина има звезди и те са 4. Мъжа насреща ни – любезен до болка. Записа ни данните и каза, че поради това, че вече не е сезона и не е фраш ни настанява на най-хубавия парцел – брей! Извади бланка с картата на къмпинга и продължи да обяснява как да стигнем до там, но оставих Емил да слуша, а аз се заоглеждах. На плота имаше купичка с шоколадови бонбонки, щамповани с герба на къмпинга, насреща ни вее хлад и човек ще забрави, че всъщност си в жегата навън, а рецепцията е просто един по-стабилен навес. Забелязах, че освен къмпинг, има някаква сграда с апартаментчета, бунгала, брей.

Емил явно се наговори с любезния домакин, защото каза, че може да тръгваме. И тръгнахме по картата. Карта, ама плоска, а къмпинга разположен между два хълма и се върви надолу. Бре парцел, няма го! Понеже Емил влачеше голямата раница ме проводи по едни стръмни стълбички, зад едни храсталаци да видя не сме ли там. Тръгнах аз и изведнъж пътя се раздели на две. Ще поема надясно помислих си аз. И както си вървях изведнъж храстите свършиха и пред мен блесна едно плажче с камъчета и ….и едни мъже по дибидюс, блеснали на слънцето. Хлъцнах. Търча обратно:

– Емиле не сме тук! Тук има някви голи по пищови!
– Абе как няма да сме тук! – остави багажа и слезе надолу.

За разлика от мен хвана наляво и след малко викна изотдолу – Тук сме! Дойде за багажа и заслизахме заедно, аз мърмореща къде са ни запратили при тия нудисти и така е, като видят България и те пращат при тия дето нямат пари за бански! И както си мърморех се озовахме на една тераса – скала-тераса-отвесна скала море. Някъде на ръба на терасата имаше нос с борчета, надвесили се право над морето!

– Егати рая!!!

Оказа се, че сме на първи ред, с гледка към морето и два плажа от двете страни на тераската ни – отляво малко плажче с пясък, отдясно друго – с камъчета и нудистко. Брейййй, тоя къмпинг помислил и за алтернативните клиенти! Пък и на камъчетата ги сложили, за да не им пречи пясъка, хихихих.

Екстрите

Басейна - малък, но от сърцеТа целия къмпинг разполага с три плажа – третия голям и с пясък, 2-3 капанчета и сърф и подводничарско училище. След като разпънахме палатката решихме да се поогледаме. Оказа се, че освен плажове, имаше и басейн, със спасител. Имаше ресторантен стол и бар, супермаркет (лошото при него беше, че сиестата си е в действие и следобяд, ако се окажете без вода мрете в кофите). Неприятното беше, че хладилниците бяха с ключове и така и не си направихме труда да попитаме заплащат ли се или само трябва да си поискаме ключ. Мивките и кабинките за "приватност"Това беше компенсирано от
тоалетните и банята
Била съм на къмпинг в Гърция и винаги съм се удивявала колко са чисти и европейски. Ееее, в сравнение с тия направо бяха мизерни! Озовах се в мраморно помещение с огледала отвсякъде. Едно че имаше редици от мивки, но имаше и отделни кабинки със заключваща се врата с мивка, огледало и контакти. ТоалетнаЗа хлапетата беше помислено с 1-2 детски мивки и място за повиване на бебетата – каквото имаше и в мъжката тоалетна. Тоалетни блестящи от чистота и винаги заредени с хартия (нашето руло си го върнахме в Барселона, хахах), тоалетни за инвалиди, ниски мивки, ако искате да си измиете само вонящите крака, сешоар…

Банята, колкото може да се види А баните, ах баните! Мрамор, закачалки, обособено със стена местенце да си оставиш дрехите да не се мокрят…абе накратко: Почувствах се като туземец в момента, в който се усетих как детски се радвам на тия екстри!

Помещение за миене на съдовете също имаше. А накрая посетих и пералното помещение където викнах и Емил да види, защото щях да си умра от смях. Ето и вие погледнете. Това е инструкцията за използване на пералнята:

Указания за ползване

Нещо да ви прави впечатление??? Каталонците просто не щат да са в Испания и си го показват при всеки възможен случай, дори и когато идва до инструкции за пералня – цакат слагайки еййй толкова малко испанско флагче под тяхното си каталонско. За финал Цените Повече от приемливи – извън сезона платихме по 5.65 евро на човек и пак по толкова на палатка. В сезона е по-скъпо – 9.65, но пък тогава морето е по-топло (ние бяхме през септември и не беше много гот във водата). Утре ще седна да ви дам още една причина да отидете до това място – Тоса де Мар и крепостта му там 🙂

П.П. снимките са кофти, защото бях пипнала ISO-то без да знам какво пипам, ама и така се вижда.

А тук е втора част, в която се разказва къде да се разхождате, ако стигнете до този къмпинг 😉

Advertisements

7 responses to “На къмпинг в Каталония (да не ни бият, ако кажем Испания)

 1. Първо! Изобщо не разбирам как Уърдпрес твърди, че средната публикация има 243 думи, при положение, че и аз и ти имаме блогове 🙂
  Второ! Там ще трябва да ида! Не обичам море, обаче за крепости и за палатка с борчета живота си давам.
  Трето… абе верно ли са толкова евтини билетите?
  Четвърто… това с местата за повиване още не мога да го повярвам 🙂

 2. Това за публикацията не го зацепих 🙂
  За крепостта тепърва ще разкажа, обаче е суперска. Това с боровете е малко кофти, защото от време на време капе смола по палатката, ама пак бива 😉 Забравих да кажа, че ако си имаш караванка също е супер. Абе целият къмпинг е страхотен, един такъв терасовиден и романтичен. САмо по обяд е кофти, ако тръгнеш да драпаш нагоре, ама и това има чар.
  Мда, автобусните билети из тая област са подозрително евтини и не знам как го правят! От Тоса де Мар можеш да си вземеш и билет за Жирона – там също е много суперско (пак крепост и готини улички), както и до Фигерас – там обаче не отидохме, щото чичо ти Салвадор Дали ми е много сюр 🙂
  Това за бебетата е на втората снимка от банята, в ляво от WC надписа. А като се вгледах в тая снимка, пропуснах да кажа, че има и сапун на аванта, на мивката преди/след тоалетната 🙂

  Единствения проблем според мен е пътя до там. Но предполагам, че ако си вземеш по-раничко за самолета и това няма да е кой знае колко страшно 🙂

 3. :)))
  На заглавната страница на уърдпрес пише колко поста са пуснати днес и колко удми са написани, а аз напоследък заемам длъжността data analyst и ми е трудно да дишам без математика 🙂
  Иначе… ще видиш като се науча да карам ролери 🙂 От България до… Испания/Каталония… примерно за 2-3 месеца ще взема пътя 🙂

 4. Pingback: На къмпинг в Каталония 2 (околностите) « Патиланско царство

 5. Много е гот! Запалих се за една почивка някъде из къпнизите в Испания. Красиво е!

 6. Ей, ама как хубаво си го разказала…! Все се каним с мъжа ми са скокнем до Коста Брава ( ние живеем близо до Коста Дорада), и до сега все не намирахме време/средства, но сега вече се запалих много сериозно. Между другото, за тукашните геогравски ширини септември е идеален за плаж 🙂 Поздрави!

 7. Като че ли къмпингите става все по популярни.Хората си купуват дори проучват каравани и само чакат да има бройка и веднага тръгват да обикалят по света.Може и с нея е доста по евтино пък и както се казва носиш домът си навсякдъе , но имаш бонус че разглеждаш различни дестинации.Радвам се че ни пишете за това място,което явно е страхотно за къмпинг.Мой приятели предлагат да тръгнем на някъде,но предпочитам да съм разучила нещата.Лично мен доста ме учуди и това, че има и помещение за миене на съдове в къмпинга и бани и тоалетни страхотно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s