Земята и овцата

Да, в деня на Земята аз ще ви разкажа за овцата.
Овцата (Ovis) е животно – чифтокопитно и тревопасно.
Домашната овца (Ovis aries) – е почти същата. За мен разликата е само в името и местожителството, но това е,  защото вече не гледам Нешънъл джиографик.
Предполагам, че тази, за която аз искам да ви кажа ще да е Ovis citizenius. Тя е като горните две, но не се задоволява само с пасането на трева.
Тя може и да тъпче тревата, като след себе си оставя трамбована почва, от която нищо вече не изниква. Речеш ли да ѝ направиш пътечка, за да не гази в кал, тя прави нещо, на пръв поглед , много неочаквано – излиза от хубавата алея, направена с плочки/асфалт/чакъл, и скача в петдесетте съседни сантиметра трева. С изключително рядко заблудени изключения тя не се връща в правата пътека.
Овце по пътя и околовръст
Така вече няма само овча пътечка, но истинска алея и овчи пътечки от двете ѝ страни.
Още по-интересно става, когато се рече произведената алея да се разшири до размерите на отъпканите край нея пътечки. От това упражнение произхожда или една огромна пътека с отново отъпкани пътеки около нея или две официални пътеки с… да, познахте, новоотъпкани пътеки!
Трите пътя към пустинята
Тази овца вършее навсякъде из градското пространство и подозирам, че е заразна. Делата ѝ могат да се наблюдават с просто око във всички паркове и градинки (особено красиви примери има в Градската градинка, Докторската и градинката зад Художествената галерия), зелени островчета и пояси край пътищата, дворове и междублокови пространства.

А някой ми обясняваше, че хипопотамите били смотани, че сами унищожавали жизнената си среда!

От планетата не можем да се махнем. За да спасим нея и природата можем да започнем с опазването на зеленото в града, за да го ценим и извън него.
Зеленко

(П.С. по отношение на конкретния пример – алеята край Хилтън и музея „Земята и хората“ – Първоначално беше направена една алея за велосипедистите. Превземането ѝ от пешеходци доведе до направата на втора; третата, предполагам, очаква повишаване в клас)

Advertisements

12 responses to “Земята и овцата

 1. Пипилотке, не си справедлива, защото не минаваш често от там. Проблемът с „истинската“ алея е, че в мокро време мигновено се превръща н непроходими огромни локви, които години вече никой не оправя, да не говорим че чешмичката наблизо допълнително разкалва обстановката, понеже каналът и е запушен.

 2. Минавам, минавам Комита 🙂 Като за начало, там изобщо нямаше пътека преди да се появи Хилтън. Започна като пряк път и се разви. Естествено, че като сложиш само чакъл върху една отъпкана по описания начин пътечка (без да направиш дренаж/канавка или каквото е необходимо) калта ще си избива и джвака – природата си знае своето и като няма трева да задържа водата това ще става 🙂
  Освен това, в деня в, който снимах и се вижда – кал няма, а народа пак трамбова отстрани.
  И дори да не съм права точно за тази пътека, разходи се по парковете – пълни са с преки пътеки, че и с насложени плочки, където трябва да има зелено (виж градинката на Кристал – пътеката покрай сърничките я разширяваха два пъти, насадиха цветя, и народа пак тъпче отстрани)

 3. Ами защо да циркулираш наляво надясно, като хванеш велосипедната алейка няма локви няма нищо, а на другата даже в момента си личи кален участък. Айде не оправдавай тия, които трябва да поддържат алейката с овчедушието на публиката. Не че го няма де, но в случая не е толкова безспорно 😉

 4. А защо не минеш по асфалтирания тротоар, вместо да нагазваш и отъпкваш тревата в опита си да избягаш от калта? (което неминуемо, след 10ия човек превръща и нея в кал) Защото това е принципа на образуване на тези явления, които само като следствие пораждат нефелните опити за създаване на някакви алеи, които не се и поддържат.
  (Всъщност велосипедната алея е тази, която е най-кална 😉 )

 5. Ами защото има алейка 😉 Въобще не влизам в тревата, между другото

 6. Защото не си Ovis някой си 🙂 Което не значи, че те не съществуват 🙂

 7. Бъркаш. Аз съм зодия Овен! 😉

 8. Значи си надраснал природата си, което те прави човек! (ма и логика вадя! 🙂 )

 9. Така е, мбеееееее!

 10. В деня на Земята, след като оправихме овцата, нещо и за Земята…
  „It will be a good day“ YES

 11. хе

  аз не знам кой проектира градинките, както и пътищата, и инфраструктурата изобще.

  но знам, че е пълен идиот.

  първо – защото алеите, улиците и секви такива удобства за придвижващия се са пълна идиотщина. ма се едно ги е проектирал олигофрен.

  ето защо хората сами си прекарват алеи (покрити с парчета откъртени плочки), преки пътеки, даже импровизирани пътища за излизане от квартала си правят, завалиите.

  веднъж некъде по телевизиите гледах, че японците като построят нещо – предвиждат зелени места. ама първо неколко години гледат къде хората си правят пътечки и къде се сбират да купонясват, пък след това ги облагородяват, въпросните места. то може и да си е имало проекти, ама истинските проекти ги правят хората, които ползват въпросния терен.

  е те тека са разумните ора! те това са добрите проекти!

 12. Pingback: Пост-скриптум инфо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s