„МиП“ като мухъл и прецакация

Направо на думата:

Синьото сирене не ми се получи.

Експеримента се провали, но бързам да кажа, че не е поради мухъла или сиренето, а заради, както винаги –

Човешкият фактор

Накратко казано несъобразителност. По средата на експеримента времето премина от снежна зима в топла пролет, и температурата в шкафа, където държах сиренето се повиши. След като бях и извън строя една седмица, съвсем бях забравила за сложния емпиричен експеримент. Малко повече от месец след началото му обявявам и неговия край.

Провален Рокфор - общ планРезултатите:

На мирис полученият продукт го докарва идеално на Рокфор. Все едно ей сега съм разрязала питата със синьо сирене. В тъмното може да се сбърка.
Обаче на светло е трагедия! Покафеня и се окисли, и пусна цвик, който не беше предвиден да се случва. Най-странното е, че самия рокфорски мухъл изобщо не завзе предоставения му мегдан и едва покри двете буци.
Напречен разрез на сиренетоМоже би се интересувате как е на вкус?!
Да, пробвахме го и и аз, и Емил сме живи 🙂 Само дето се беше вкиснало. Бързам да уточня, че то си мяза на Рокфор, като плътност е по-меко от него, но се е кремизирало (т.е. налице са признаци, че аха и е щяло да стане Рокфор). Работата е, че тъкмо е щяло да стане синьо и точно преди финала се е вкиснало.

Заключение:

Опита за добив на синьо сирене в домашни условия е НЕУСПЕШЕН, но! –
Това беше опит номер 1!
Ще последва втори! Смятам обаче да променя някои от опитните условия:
Няма да поя сиренето с мухълна вода, а ще сложа малки парченца синьо сирене (не много, защото нали целта е да е с минимално количество оригинален продукт), сиренето ще го надупча отново, но ще го прибера в хладилника.
Очаквайте продължението на опитите ми!

Advertisements

7 responses to “„МиП“ като мухъл и прецакация

 1. Ние вкъщи правим така. Най-хубаво става със сирене дунавия, което при заразяването си със синьо сирене омеква отвътре и се получава един такъв по-камамберест резултат, ама с много особен вкус. И тъй, сиренето (не е задължително да е дунавия) се намазва отвсякъде с кашичка, направена от синьо сирене и водица. Ако е дебела бучка, желателно е да се разреже на две за по-добър резултат. После сиренето задължително се слага на някакви тапи или нещо такова, което да го държи над дъното на кутията, защото в процеса на заразяване се отделя много вода и се получава това, поради което твоето сирене се е вкиснало. На капака на кутията от вътрешната страна слагаме домакинска хартия да абсорбира част от влагата и я сменяме всеки ден. Това не е задължително, но премахва част от влагата. А сиренето го държим в долната част на хладилника. Трябва да се изчака достатъчно дълго. Понякога междинният резултат мирише на вкиснато, но после се оправя. Трябват му поне три седмици.

 2. луд, умора няма :mrgreen:

  😛

 3. Светла, тези дребни подробности като тапите и хартията изобщо не ми бяха хрумвали. Ще ги приложа при втория опит 🙂 Иначе, ако погледнеш линка към началото на експеримента ще видиш, че и аз го правих с кашата. Само че аз не си рязах буците, а ги надупчих с игла за плетене (както е посочено и в чужбинския метод за правене) което поради вкисването не се беше задействало 🙂
  Проба – грешка – проба – синьо сиренце 🙂

  Блу, обещавам при втория опит да те викна да дегустираш 😉

 4. Окей, опитвам се да намеря заместител на арсеник който да сложа в сандвича на брат ми, може ли малко от това сирене? :Р

 5. аре нема нужда :mrgreen:

 6. И какво в крайна сметка стана от това експериментче? Получи ли се сиренцето?

 7. Njkoi moge li da opishe celij proces? az si pravj salamureno sirene, no sam lubitel na vsichko ot mljko. Pisna mi ot izmislenata Sofij, iskam neco koeto se razvalj i egivo.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s