Индиана Джоунс и тиквеното семе

Щом е на наша територия, като чуете Индиана Джоунс трябва да ви щраква, че става въпрос за професор Николай Овчаров.
Но преди да разкажа за него искам да кажа нещо друго:
Аз вярвам в личния пример!
Дълбоко съм убедена, че това което правим влияе на хората и най-вече на децата около нас. Дори най-големия михлюзин с поведението си влияе на обкръжаващите го.

Поради това считам, че при възпитанието на своите деца родителите са отговорни за поведението си пред децата – те са светилото в детския живот и за дълъг период от време децата черпят от личния им пример във взаимодействието си с околния свят.
Учителите също са на показ всеки ден – не може един учител да изисква дадено поведение от учениците без той самия да го спазва.
Да не говорим за всички звезди и звездички, към които се обръщат децата в пубертетските си години. В западния свят машината действа по-загрижено за подрастващите, отколкото е тук (макар понякога и от лицемерни подбуди) – всяка стъпка на звездата се следи от цяла армия, за да не би имиджа да пострада и родителите да се разпищят или не дай си боже – направят някоя асоциация за защита от звездите и личния им пример.

Тук естествено такива работи няма и децата се носят като гангстерчета и мутреси по подобие на успелите си модели на подражание.

Схванахте ли горе долу накъде бия?

Рядко има някоя личност тук, която да може да бъде пример с нещо положително. А кой не е чувал за Перперикон и славния му преоткривател?! (тук също може да се спори, но ще говоря за масовите схващания по въпроса) Факт е, че всяко хлапе знае за Перперикон и другите открития на археолога.
Та господин професора Овчаров, написал книгата „Разказите на българския Индиана Джоунс”, играе по нашите географски ширини модел за подражание на децата, които искат да станат археолози някой ден.

И представете си Гошко – момченце на 7-8 години, което като порасне иска да стане като чичко Овчаров – български Индиана Джоунс, и да го показват по телевизията. Излиза Гошето сутринта с баба си до магазина.
Отиват на трамвайната спирка и какво вижда Гошко: Вижда в петък, точно в 8.44 ч. как Инди Овчаров чака на спирката като обикновен човек, наметнал омачкан шлифер, с филцова шапка (само камшика му липсва), да чопли семки, тиквени семки.

И не само да ги чопли, а да хвърля небрежно обвивките в краката си, като пълен…простак.

Моето мнение за плюенето на семки на обществени места го знаете. Аз застанах на място и го загледах господина с насмешка и повдигната вежда, той пък се обърна с гръб и захвана следващата тиквена семка без да му пука, та камо ли да се засрами. Защото най-вероятно е тиквеник, макар и учен.

Само дето Гошко също го видя и утре и той ще чопли тиквени семки на улицата, защото така прави българския Индиана Джоунс. Български, ама Индиана.

Свежо? Гласувай с оранжева стрелка тук

5 responses to “Индиана Джоунс и тиквеното семе

  1. Хм, искаш ли един обратен пример?:-) Ето малко за Ники Лауда http://komitata.blogspot.com/2009/02/blog-post_23.html

  2. Вари го, печи го, инж.Балкански си е все тоя- правоприемник и наследник на именития си праотец.

  3. ‘восток’ дело тонкое…

  4. Прочетох поста за познатата със семките и трябва да ти кажа,че това е нищо в сравнение със срама и унижението,което изпитах,когато с приятелка от детинство отидохме на ТЕАТЪР.По средата на пиесата,в тишината на залата,тя най-невъзмутимо извади голяма опаковка мини-кроасани и бутилка минерална вода и….Още ми става горещо от притеснение,като си спомня как хората от по-предните редове се обръщаха,за да видят откъде се шуми.Само,че аз бях по-крайна от теб и повече не излязох с нея.

  5. Моби, страшно си е това, дето ти се е случило. Аз вече съм решила на познати да правя забележка, та каквото ще да става! Ако е човек, ще се замисли и няма да го прави вече, без това да се отразява на познанството ни. Ако ли пък не – здраве да е, знаеш, че си опитала да промениш някой към добро, пък той като не ще прав му път.

    Стойчо, прочетох я тази случка 🙂 За съжаление по манталитет сме на светлинни години от австрийците и хората като тях:(

Вашият коментар