П

Днес е ден на протест.
Искам да протестирам, но и не искам.
Не мога да престана да се ужасявам какви неща се случват наоколо. Искам да протестирам за Витоша, Рила и нейните пътеки, изчезващия облик на София, престъпността, корупцията, земеделците, които гледат как хора, които не знаят откъде се хваща лопатата живеят от техните субсидии… и всичко, в което сме затънали днес. Защо се сърдим на авторката изобразила страната като клекало?

Но и не искам да протестирам. Не искам за пореден път да съм участник в нечие чуждо представление, каквото се опитват да го направят. Едни ми напомнят за Жан Виденов и мизерията тогава, други за „революцията”на 1997-ма. Помним ги и двете, но втория тип хора са ми особено странни, по-скоро ми е странна избирателната им памет. Хора, които помнят заплатите по 3 долара, но са забравили продажбата на Балкан за левче, забравили са корабостроителниците и Плама Плевен. Забравили за политическия тХРуп, който ги употреби през 1997-ма, а по-късно ни обвини, че не го разбираме и млъкна. Пиявица, надушила момента се опитва пак да яхне хората. Не мога да съм на едно място с такъв човек и екипа му от 10процентчици, защото 10-те процента от еврофондовете са доста повече от 10-те процента, които те вземаха преди. А днес се иска и повече.

Вече не вярвам на никой от хората в бялата къща на края на пътеката от златни павета, уж водеща до приказния град Оз. Води, но само за хора, като тези, а града е приказка само за тях. Останалите живеем в клекалото, а не мисля че с протест ще излезем от там. Но може и да не съм права.

12 responses to “П

 1. Хайде да престанем с тия глупости за Балкан – Балкан съгласно споразумението с МФБ беше в списъка за приватизация до 1.7.1999 и трябваше да бъде приватизирана. И не беше продадена за 1 лев, а за 150 000 евро. А имаше дългове за стотици милиони. По същото време фалира Суис Еър. Погледни каква е сега съдбата на Ал Италия.
  Плама Плевен беше забатачена от Виденов – за пръв път чувам някой да обвинява Костов за това!?!
  Изобщо „трудовашката“ митология се оказва много устойчива на времето…

 2. Пипилоткеее…

 3. Кхм, само да вметна, че „БАЛКАН“ беше оставен в състояние на фалит след Виденов, така че или трябваше да се ликвидира, или да се приватизира. Тъй като една фалирала компания не е нещо, което някой нормален човек би купил, се наложи продажбата й „за левче“. Да, Гат Зееви се оказа неподходящ избор, но за съжаление беше едиственият. Можеше разбира се „БАЛКАН“ да случи на свестен купувач, но за нещастие не беше така и се случи това, което беше предначертано – „БАЛКАН“ фалира окончателно, макар и малко по-късно. Варненци помним корабостроителниците и питаем особено топли чувства към лицето Николай Василев. Паметта ни в това отношение не е избирателна. Николай Василев, да припомня. Плама Плевен, Кремиковци, Видахим и пр. предприятия са персонификацията на мечтата за „индустриална България“, мъртвородени соц-гиганти. Създаването им поначало е дивотия. Навремето в училище учехме, че развита страна=страна с развита тежка индустрия. Същевременно страна с развито селско стопанство=слаборазвита страна. След което следваше таблица, в която България се кипреше на първо място сред страните – производителки на електрокари и гордо ни се съобщаваше, че по последни данни сме на първо място в света по производство на калцинирана сода на глава от населението, докато винопроизводтвото, розопроизводството и други перспективни такива селскостопански начинания бяха ако не съвсем унищожени, то докарани почти до клинична смърт и в момента кретат на системи. Тези соц-гиганти съществуваха само и единствено благодарение на вечната ни дружба с СССР, откъдето си доставяхме суровини за производство. И съвсем естествено в новата политическа ситуация се оказаха неефективни, скъпоструващи и непечеливши.

  Не се чувствам употребена през 1997-ма. Напротив. Чувствам се обаче употребена от малоумното плямпало, което в ефир обещаваше да ни оправи групово за осместотин дни и дори преизпълни срочно плана си. Чувствам се употребена от екипа му, който безочливо играеше белот по яхти в компания на известни престъпници. Чувствам се употребена от клана Велчеви, осеяли с местни варианти на Бурж ал-Араб Черноморието ни. От хора, които ми се подиграват в ефир и пелтечейки ми набиват в канчето, че не са длъжни се отчитат за действията си. От хора, сключили безумната сделка с „Овъргаз“, която в момента води наистина печеливши предприятия към гибел. От криенето им. От мълчанието им. От наглостта им. От снизходителното им държание спрямо всички ни. Политически зомбита, които се държат като хунта в бананова република. От Доган, който се гаври със самото си съществуване. От Овчаров, който се покри, но и сервилните ни медии не го търсят. От Етем, която е олицетворение на бедствията и авариите. От дебилната усмивка на Станишев, позволяващ си да нарича „циркаджии“ хората, които протестират срещу него… И да, трябва да си ходят. Цялото Политбюро просто трябва да се хване за ръчичка и да си иде. Тоя път завинаги. Но няма да стане, защото народът ще се втурне като един да натресе следващия, който обещае да ни направи богати, умни и красиви за няколко дни. Пък и не помни. Народът това. Или по-точно наистина помни избирателно.

 4. Марфа, относно втората част на поста ти съм напълно съгласна, няма нужда да изброяваш. Проблема е, че след това политбюро ще дойде друго, с друг цвят.Социолозите даже посочват, че вероятно ще е с име на цвете. Хич не ми се мисли то за колко време ще ни оправи!

  Проблем е, че си ги връткаме едни и същи 20 години. Хората дето ходят да гласуват дадоха втори шанс на нещо, което уж нямаше да получава втори такъв. Ужасявам се, че други хора нямат нищо против да дадат втори шанс и на дошлите след Жан, защото и те натвориха неща за себе си и никой друг. Като цяло, на всеки днес е ясно, че който и да се запъти към парламента, то той го прави за своя облага.
  Може ли някой от вас да посочи човек, политик, на когото да гласува доверие и да е уверен, че тоя индивид ще представлява интересите му?? Аз не.
  За това искам да протестирам, писнало ми е от тоя валс, в който партньорите само се сменят, но нищо не се случва. Но точно заради участниците в тоя танц не искам да протестирам. Няма кой да дойде и да смени музиката и танцьорите.

 5. Да, а освен това Костов уби и Пепи. Забравила си да го напишеш, само да ти припомня. Това след като пречука Плама Плевен (погинала безславно по времето на Виденов) и продаде фалирала авиокомпания. А за корабостроителниците – сигХурно е шушнал на уше на симеоновите юпита как точно да постъпят. Избирателна памет? Недей така, виж, че помня.

 6. Който и да дойде, музиката ще се смени. Идеален политик няма точно както няма и идеални хора. Момент! Имам прозрение! Политиците са хора! Въпросът обаче е не да са идеални, а докато вършат глупости, да вършат и някоя и друга умна постъпка. А с първата част от поста ми – с кое точно не си съгласна? Не си съгласна, че „БАЛКАН“ беше фалирал? Не го ли помниш? Не си съгласна, че построяването на индустриален комбинат в страна, която не разполага със съответните суровини е печеливша бизнес-стратегия? За корабострителницата ли не си съгласна? За велчевите хотели? За калцинираната сода? Ами не бъди. Нищо не мога да направя по въпроса.

 7. Балкан беше фалиран. Процентните плодове прибрани.
  Всяка страна оставяща се да има само един тип индрустрия/производство е обречена. Да не би мислиш, че ако се/ се бяхме посветим само на земеделие ще цъфнем и вържем?! Когато цъфнат налъмите, пардон – бананите, както се полага на такава република като нашата. А те и днес цъфтят като луди, за разлика от розите и житото. Не съм учила или чувала те да са били непрестижни за производство или пък да са пустеели като лозовите масиви в годините след 1989-та.
  Музиката няма да се смени Марфа. „Политиците“, които познаваме и и функционират в момента, няма да свършат никаква умна постъпка, защото иначе щяха да го направят до сега.
  Между другото дърляме се тук за водене на политики в различни сфери, като забравяме, че всъщност от тук идва проблема – липсва каквато и да е политика или стратегия за развитие на тая държава и водените от нея политики. И това си върви вече двадесета година, независимо от цвета на управляващата партия, разположението на звездите и с кой крак сме станали от леглото.

 8. Политиците трябва да бъдат държани в непрекъснато в напрежение именно за да си гледат работата. Иначе те са същите хора като нас – като ходиш на работа и шефът не е доволен, какво прави? сменя те. Не че следващият, който дойде на твоето място, ще е по-добър, но ще има едно на ум и ще се старае поне да идва навреме на работа.
  Същото се отнася и за политиците – с тази разлика, че НИЕ СМЕ ШЕФОВЕТЕ и трябва непрекъснато да го държим под здравословен трудов стрес. Иначе ги домързява и почват да закъсняват и клинчат от работа.
  Ако все пак идеш на протест – викай и за мен! че и аз съм бачкатор и ситуацията със шефовете и работниците вече трябва да съм я изяснил;-)

 9. Ами Сойчо тръгнах натам, да се присъединя за малкото време, което ми позволява обедната почивка. И по средата на пътя ми се обадиха да се връщам, защото се е случило това, коеото беше ясно, но не ми се вярваше, че ще стане.
  Ситуацията прилича на моето куче с една малка разлика. Кучето ми е много малко и сладко. Като дялов процент от семейството е една малка негова част и по цял ден не прави нищо или прави каквото си иска. Привидно е много добро, но само до момента, в който не му се сложи нещо в паничката. Тогава се появява един истински сатана, който лае и хапе до кръв, само за да си опази кокалчетата. Разликата е, че кучето ми хапе със собствените си зъби. Пък аз имам страх от зъби, защото не веднъж и дваж в тая битка съм се правила на безстрашна, но зъбите от мен страх нямат и винаги докопват. Та така.

 10. Протеста беше манипулиран през цялото време. Знаех го със сигурност седмица преди да отида. Но отидох – защо? Защото не ходя заради останалите, ходя заради себе си. Пък и бях любопитен. Факта, че се плаща на хора, за да започнах бой, говори колко добри идеи /макар и в лошия смисъл/ има някой политик с голям джоб. И колко е некадърен в изпълняването на замисъла си, щом всички разбраха. Ако правиш мръсно на някой, направи го качествено. Аматьори. Изгубиха ми още повече уважението.
  Все пак, в бъдеще, отиди – най-малкото за симпатичното стикерче „Сергей, върви си!“

 11. Източването на „Балкан“ започна още от Луканово време.
  Както и на Кремиковци.

  Говорил съм с хора от заводите в Казанлък, и те твърдяха, че и при тях съсипването е започнало методично от началато на „промените“ а после са приписали всичко на Костов.

 12. Pingback: Ех тази ни къса памет « Патиланско царство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s