Брюж – лед и „захарни“ къщички

Ако случайно се намирате някъде из Белгия до към началото на следващата година (до 9 януари по-точно) и се чудите какво да правите в тази „скучна” страна, имам едно решение за вас!
Защо да не посетите Брюж и изложението „Ледена магия”?!
При мен, както знаете, като пътувам гледам да хвана далаверата и да я споделя с вас. В случая – как да стигнете до там по възможно най-евтиния начин. По принцип билета за изложението на ледените скулптури е 11 евро. Ако се намирате в Брюксел, двупосочния билет ще ви струва 24.60 евроса. НО! Има едно нещо, което предлагат белгийските железници и то се нарича:
B-excursions
Със съответната промоция в случая двупосочния билет до Брюж, от която и да е точка на Белгия плюс входа за изложението ще ви излязат максимум 22.10 евро! А това, което ще видите си заслужава!
Та хващаме влака от Брюксел за Брюж в 9 часа сутринта и след час сме на гарата в Брюж, където аха прекрачите прага и се озовавате пред голяма, бяла шатра. Подавате приличния на самолетен билет за влака на симпатичен младеж, който къса отрязъка-бордна карта и нахлузвате хубаво зимната си шапка. Просто забравете да влизате без ръкавици и дебели дрехи, защото вътре температурата е от скромните -5 градуса.!

джудже

Входа към Ледена магия

Минавате вратата на хладилника и се озовавате насред зала с кристално-ледени стени и огледала, а насреща ви угоднически ви се покланя джудже, което ви приканва да пристъпите широко разтворените ледени порти на леденото царство. Мястото е направо вълшебно и отначало забравяте за студа. Вървите по коридор на крепост с дебели ледени греди, от които висят и всъщност всичко е от лед, та просто не ви се вярва.

Замислен цар?!

Замислен цар?!

И точно когато мислите, че сте видели нещо кой знае какво изскачате насред тронната зала на леденото царство! Седи си там на трона царя, килнал корона на една страна, седи и мисли. Ще да е по своята царица, изобразена на картината над ледената камина. Оставям го да си мисли, защото през ледената секция и нападалите по полиците книги забелязвам нещо още по-чудно. Оказвам се насред кабинета на един магьосник, който бъркоти някакви работи, докато на съседната маса Хари Потър не може да се справи със совата, кацнала на рамото му и с котката и джуджето на масата. Обаче и това не е достатъчно вълшебно и продължавам пътешествието сред ледени снежинки, животинки и герои. След малко попадам и в ледената епоха заобиколена от неандерталец и саблезъб тигър. Набързо се снимам между зъбите му и се обръщам нататък. Горкото фото щрака ли щрака, докато пръстите ми все още не са се вкочанясали подобно на опашката на магарето Йори.

Магьосници в бой

Магьосници в бой

Танцуваща принцеса

Танцуваща принцеса

Въпреки, че отвън шатрата изглежда малка, и сякаш си се минал, вътре всъщност е доста голямо…толкова голямо, че дори е побрало и един Стоунхендж! След него се разминавам с цяла пасмина японски самураи и чудовища, и тамън си мисля, че се измъквам невредима, когато изведнъж се оказвам насред битката на Гандалф и Саруман. Аха и ще ми отнесат главата!

И точно тогава на помощ ми идва една прекрасна принцеса, която е изваяна до най-малкия детайл. Толкова е пленителна, че не забелязваш, че това зад нея не е слънцето, а просто прожектор.

Ледена мадама

Ледена мадама

Малко след това ще стигнете и до финалната права под формата на леден бар, където чашките, а каква изненада – също са от лед. Много по-атрактивна обаче е ледената мадама, в края на бара, увесила се на дискотопката. Точно тук разбрах, че фигурите се виждат много по-хубаво снимани без светкавица, но какво пък ще си пофантазирате, докато откривате формите на убавицата. За финал можете да се качите на една ледена кула, от където да заснемете всичко накуп и за по-бързо да се спуснете по дупе от ледената пързалка. От там – бързешком към изхода, където ви чакат кутии с носни кърпички. Макар че след този студ, по-скоро ще ви трябва печка за размразяването на ледената шушулка наречена ваш нос.
Сега вече спокойно се отделяме от гарата и юруш към центъра!

Брюж както ще видите е дребничък. Пресичате булеварда пред гарата и подкарвате през един парк, падащ се в ляво. Там подминавате статуята на някой от белгийските крале, Леополд някой си, но забравих, защото още не се бях размразила напълно. Когато стигнете до края на парка ще излезете на един голям площад – Занд, а в началото му, от ляво ще намерите и информационния център, помещаващ се в концертната зала на града –тук далавера няма, карта се продава срещу 50 цента. Малко след това стигате, в дясно до една малка еднопосочна уличка – Zuidzandstraat, която се пада и главната търговска улица в Брюж. Има какво да натоварите от магазините, но по-добре оставете това за после и карайте направо докато подминете една голямата катедрала св. Спасител – St. Savior Cathedral. Но не я гледайте сега, има време, след малко ще ви върна на нея.

Belfry

Belfry

Продължаваме още малко по улицата докато иззад къщите в дясно не ви привлече вниманието една голяма часовникова кула. Стигнете ли до нея, значи сте стигнали до централния площад на града. Въпросната кула се нарича Belfry – наблюдателната камбанария на града, която образува вътрешен двор, а стъпалата до върха й са точно 366 (като за високосна година). Казват, 47те камбани звъняли прекрасно по три пъти седмично, но явно не съм заслужила, защото никога не съм ги чувала, пропуснаха ме и този път. За да видите камбаните по-отблизо, можете да се качите до горе срещу сумата от 4-5 евро (айде моля ви се! Не сте се нагледали на гледки от високо?! Това си е цената на 1-2 скъпоценни белгийски бири!)

Катранената дупка

Катранената дупка

На влизане във вътрешния двор коридора минава точно под камбанарията и нещо, което ми направи впечатление сега – точно под самата кула, на тавана на прохода има една дупка, покрита с дъски…фантазията ми зацъка как някога се е използвала, за да се пуска врящ катран върху вражеските войски, втурнали се да завземат Брюж и последния му бастион.

Местното правителство

Местното правителство

От ляво на Белфрая се намира двореца на правителството на провинцията – много красива, сива готическа сграда, увенчана със статуя на архангел Михаил току заколил змея. Точно срещу тях е паметника на двама брюжски герои – Ян Брейдел и Петер Де Конинк, които оказвали съпротива на окупиращите франсета през 1302 г., хммм току виж онази дупка наистина е била използвана! Околовръст на площада има всякакви красиви сгради, които, както и друг път съм казвала, някога са били седалища на различните гилдии в града, а днес просто магазини и кръчми. Красота!

Централния площад

Централния площад

Burg

Burg

Светата кръв

Светата кръв

Като застанете с лице към двореца на правителството, в дясно от него започва една улица – Брейделстраат (много ясно, кръстена на единия от геройте). По нея, след няколко метра стигате до така наречения Burg – красив, малък площад, на който всяка сряда се провежда пазар. Постоянната експозиция обаче е друга:
Първо в дясно има една сива сградичка увенчана със златни статуи на рицари и знатни жени – това е базиликата на Светата кръв, няма много кръв там, та няма какво да се види чак толкова, муахаха! До базиличката е кметството на града, построено през 1376 г. За 2-2.50 евро можете да разгледате вътре, заедно с аудиобеседа. Залепена за него е сградата на свободата на Брюж, където някога били съдилищата на града, а сега е общинския архив. По малката уличка Блинде Езелстраат, минаваща под топлия ръкав на кметството и архива ще изскочите на едно от най-красивите и романтични места в Брюж:

Канала на Брюж

Канала на Брюж

Канала,

Катедралата Св. Спасител

Катедралата Св. Спасител

от където започват всички разходки с лодка из града. Минавайки по моста ще се озовете на рибния пазар, където има всевъзможни морски дарове, които са една от любимите храни на белгийците. Покрай канала е прекрасно за разходка дори в зимния студ…с малко фантазия ще си го представите и през лятото. В края на тази широка улица, леко в ляво стигате до задния двор на катедралата на Св. Спасител, където ви обещах да ви върна. Двора е направо страхотен, а малкото мостче над реката е страхотно място за правене на снимки. Сега мисля да ви оставя да се поровичкате сами как да видите другите чудесии на Брюж, а аз изчезвам да изпия една, по възможност белгийска, биричка някъде!

Водните улици на Брюж

Водните улици на Брюж

Ако пътеписа ти е харесал, удари едно рамо в Свежо – тук 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s