Смърфове или щрумфери? Каквито и да са, станаха на 50!

Миналата седмица в Белгия и по света се честваше един по-специален рожден ден, този на известните у нас под името смърфове, с оригинално име щрумфери:
На 23 октомври симпатичните сини човечета с бели шапки и чорапогащи навършиха 50 години!

Ихааа, завидна възраст!

Симпатягите се появяват за първи път на 23ти октомври 1958 г., същата година в която се провежда и Световното изложение в Брюксел, от което до днес е запазен Атомиума. По тези поводи – Голяма гордост тази година за белгийците, големи празнувания!

Баща на сладурите е Пиер Кълифорд (или поне така мисля, че се произнася името му) – Пейò. Баща му бил англичанин, а майка му белгийка. Как са се развили нещата по времето на неговото появяване на бял свят не знам, но факта е че Пейò е роден и израснал в Брюксел и е творял на френски (защото валонски език няма). Бил е на точното място и време, защото белгийците са от онези години, но и до днес, са луди по комиксите. Пейо случайно се озовал на комиксовото поприще, но доказал, че дори в случайността няма нищо случайно и славата не се е бавила много. Но да се върна на смърфовете.

Смърфовете били измислени като второстепенни геройчета към друг комикс. Аз лично ги познавам като щрумфери – Schtroumpfs, което е и оригиналното им име, измислено от Пейò. Не знам какво значи Schtroumpf, но звучи наистина хубаво за име. И тъй като Белгия е двуезична страна щтрумферчетата трябвало да се преведат и на фламандски, когато именно станали смърфове. В различните страни те се казват ту по единия, ту по другия начин, а някъде и съвсем иначе. Важното е, че щом човек види един от тях и се размазва от умиление.
Истинската световна слава сполетяла смърфовете през 1982 г. когато от Хана и Барбара се захванали с филмирането на комикса и се появили 256 половинчасови епизодчета.

Толкова за смърфовете. Само да ви посъветвам – ако тези дни се навъртате в Брюксел, можете да отскочите до De Brouckere – спирката на метрото, от където започва търговската улица в града. Точно на това място е открита изложба на смърфчетата с пана, представящи всеки един от тях, както и различни картинни загадки, по които да се ориентирате колко сте наблюдателни и колко знаете за смърфовете. Освен това можете да се снимате с двете големи статуи на смърфове, които не са съвсем характерни:
Изцяло бели са
Защо ли? В два щанда до изложбата УНИЦЕФ продават малки бели смърфчета, които да си купите за 10 евро бройката. Те също са чисто бели – удоволствието да ги оцветите си е изцяло ваше и вие можете да решите да ги направите по-нестандартни.
Юруш на смърфовете!

Advertisements

4 responses to “Смърфове или щрумфери? Каквито и да са, станаха на 50!

  1. Schtroumpfs да не е някоя извратена форма на Strumpf (Штрумпф – чорап) на немски? Въпреки, че на немски смърфовете се казват Schlumpfe (Шлумпфе)

  2. Аааа идея си нямам 🙂 Сега ще ме връщат с 5-6 нива назад по френски, хич не знам за френския 🙂

  3. Стойчо, изтървал си две точки над u-то – Schlümpfe. Това си е средна глоба бира :).
    Ех, за 50 години, що хубава белгийска бира са излочили 🙂

  4. Смърфиета ми беше идеалът за жена :))))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s