Барселооона татататататааааа (1 част – основни положения)

Какво да ви описвам, то не е за разказване! Такава шарения, такъв панаир, няма такъв филм!

Барселона ни беше в сметките от миналата зима. Старателно и полека се заподготвяхме от тогава. Билети купихме през май и както излезе в барселона – септември беше май.
По въпроса за билетите – пътувахме с България еър. Оказа се, че през пролетта те бяха по-евтини (около 780 евро в двете посоки за двама човека) от уизеър, които искаха 900 и нещо евро без в тях още да е включен багажа!

Принтирах малко информация, включително и пътепис на Стойчо, който ми свърши най-голяма работа. С тях се забавлявах по време на полета – за пръв път ме хванаха лудите и едвам изтраях да видя в илюминатора земята, на която първо стъпил Колумб на връщане от там, където е мислел, че е бил.

Летището си е малко галимация и препоръката на Стойчо дойде на време – на излизане от самолета вижте на кой терминал сте кацнали, за да знаете къде да си търсите багажа! Внимавахме в картинката и си намерихме лентата, но не обърнахме внимание, че са ни счупили колелцето на сака и Емил вместо да ходи с една 80 литрова раница, прибави към нея и доста обемистия сак (както казваше кучето Къридж: „The things I do for love”). Вие да внимавате повече от нас, защото ако ви се случи нещо подобно и реагирате веднага, авиокомпанията трябва да ви изплати обезщетение – колкото да си вземете нов куфар)

Излизайки с багажа се огледайте за инфо-центъра, ако сте с Българиаеър, ще ви се пада в ляво – от тук искате карта на Барселона на Аванта.

От летището до града се стига с влак за 10-15 минути. На летището (след като сте взели карта от ляво) тръгвате на дясно и търсите един ескалатор нагоре и табела Renfe – тамошното БДЖ. Прекосявате голям коридор, над паркинга на летището, и стигате гарата, където ще чакате максимум половин час – на такъв интервал са влаковете. Най-добре е да си купите билет Т-10 – за десет возения за метрото в града – 7.20 евро. Едно возене е за час и 15 минути, като с Т10 се возите на влака и на метрото (билет за еднократно возене (1.30 евро) в метрото не ви дава да се возите на влака за летището! Но това трябва да го знаете като си затръгвате).
Т10 е и по-добрият вариант, ако сте за повече време в града. Освен това Барселона не ми се стори толкова огромна и основните забележителности са в центъра, та ако не сте офис-кюфтета спокойно ще ги обиколите пеша. Ако сте за ден-два се обърнете към Barcelona Bus Turístic– подробно описани в пътеписа на Стойчо. Еднодневния билет е 20, а двудневния 26 евро.

Не знам колко е скъпо или трудно да си намери човек къде да отседне в Барселона. Миналото лято един приятел от там ми беше на гости, та с Емил трябваше да му върнем визитата, за да не се обиди. Оказа се, че приятеля ни живее на стотина метра от една от най-големите забележителности на града – прочутата катедрала „Саграда фамилия – La Sagrada Família”, така че, след като се преместихме от влака на метрото и изпълзяхме на повърхността последната ни се облещи в мрака като купчина кокали. Само че ние бързахме да хвърлим багажите и да отидем в центъра.

Под център разбирай прочутата улица Les Ramblas/La Rambla. Стига се пак с метрото, чийто вагончета се движат на интервал 3 минути и работи до 2 ч. вечерта. Нас ни изплю на пласа Каталония – мястото където футболните запалянковци празнуват победите на отбора. Улицата гъмжи от туристи, пакистанци, които продават кутийки бира за евро, улични художници и актьори-циркаджии. Лудницата ни дойде в повече и решихме да свием в ляво, защото на картата пишеше, че това е

El Barri Gòtic – готическият квартал

Мястото е точно такова, каквото си го представя човек – тесните улички, прането и саксиите по прозорците. Но определено не е място, в което да се мотате вечер. С Емил още на първата пресечка получихме предложение за хашиш. И общо взето на всяка пряка мургави и съмнителни обекти предлагат от стоката. Освен това всеки на зор дръпва ципа и пикае прикрит в сянката на малката улица и тъмнината. В резултат мястото на моменти е толкова зловонно, че направо се замисляш не си ли се озовал по някакъв неведом начин в средновековието.

Да не ме разбирате погрешно! Готическия квартал е невероятен и ще се влюбите само да стъпите там, но вечер не е приятен.

Общо взето това бяха първите ни часове в сърцето на Каталония. Има много за разправяне, но ще го направя по-систематизирано. За сега важното е, че знаем как да стигнем до центъра!
Утре ще разкажа за първият ни ден – туристически поход в града:

Саграда Фамилия и що е то?;
Военната крепост на хълма Монжуик;
Площада образец за града;
Бари готик през деня и
Катедралата на Барселона
…като си помисля, че сме оръшкали това само за един ден ми става лошо! Но това е положението, не трябва да се пропуска нищо! В крайна сметка не се ходи всеки ден в Барселона, а тя си заслужава умората 😉

Advertisements

2 responses to “Барселооона татататататааааа (1 част – основни положения)

  1. Май са вдигнали цените на автобусите – имам спомен за 19 и 23 евро за едно- съответно двудневно използване на БусТуристик

  2. Еее Стойчо, нали си имаме СВЕТОВНА финансова криза! Трябва и тях да ги удари малко, няма само на нас парното и бензина да ни вдигат! 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s