Knooppunt

Що е то „knooppunt“? Някои от вас знаят, но други сега ще научат.
Когато бях малка и ме чакаше страшното „кандидатстване след седми клас“, не се готвех за тест, а за вероятно паднал се „отговор на литературен въпрос“, „преразказ с елементи на разсъждение“ и „преразказ на непознат текст“.
Веднъж в ЗИП-а (задължително избираема подготовка) г-жа Димитрова ни прочете откъс от един сборник с текстове. Историята беше много кратка и страшно весела. Разказваше се за нашият герой, който страшно много мразел математиката във всичките ѝ форми. Още повече обаче намразил хипотенузата, не го оставяла на мира гадината, посещавала го дори в сънищата му. Накрая се трансфирмирала в олицетворение на злото. Така докато един ден не срещнал една своя ужасно досадна и дразнеща леля. Нашият човек се сдържал, сдържал докато един ден не изригнал:
– Вие сте хипотенуза!
Ефекта върху незнаещата какво означава хипотенуза леля бил поразяващ! Смях, смях. Така и не запомних автора на произведението.
Години след това, при едно пътуване се сетих за разказа. Подготвях се с една приятелка за пътуване до Холандия. Седим, четем и записваме напътствията от via michelin-a и внимаваме да не сбъркаме. А насред всички обяснения, на всеки 50-100 километра се мъдри някакъв knooppunt. Knooppunt тук, knooppunt там, бре какво е това животно?! Поради липсата на време така и не стигнахме до проверка на думата. Яхнали колата минавхаме от град на град и както и по инструкция се озовахме насред един от тези knooppunt-ове, за да разберем, че странното нещо е ни повече ни по-малко от „кръстопът“/ разклонение, дететлина.

Интересно как като не знаеш нещо и ти се струва едно такова…абе кнооппунт! Кещо като копче, но не съвсем, нещо като пунктуалност, но не точно. Почти като в онзи български филм – „Чуй петела“ май се казваше, в който селяните изговаряха думата „абстракция“ като да беше името на господа.
След като се върнахме решихме да изпробваме нашата „хипотенуза“ върху някой. Дали една непозната дума може магически да придобие значение за този, към който е насочена.
Седнахме на компютъра и влязойхме в чата, а там двама приятели.
– Какво правите бе ей, кноопунтове!
– Какво? Какво е кнооппунт?
– Еми кнооппунт е knooppunt, такова си е.
– Еее, айде да не се обиждаме!
Ей така продължи в шегуване и дразнене разговора, докато героите почти ни се разсърдиха, че ги обиждаме, без изобщо да знаят какво безобидно нещо е кнооппунта. Кой знае какво са си помислили. Думи, думи.
Иначе автор на несравнимия разказ за математиката и хипотенузата е Бранислав Нушич. Открих го едва онзи ден, когато реших, че не може да не знам кой е авторът. Част е от неговата „Автобиография“, глава 14 – Математика. Няма да съжалявате за времето, ако не сте го чели още 😉

Advertisements

10 responses to “Knooppunt

 1. Напомни ми Dr. Seuss – там непрекъснато се появяват странни същества, формирани от въображението на децата след като са чули думата от възрастните, без да разбират смисъла. Като например the family grudanza (credenza) от The Cat in a Hat

  А един мой познат разказва как като малък искал за Коледа цистерна – без да зкае какво е, но просто му харесала думата.

 2. Пипо,
  Ако не беше намерила хипотенузата бях се приготвил да ти препоръчам Автобиография на Нушич. Там има култови моменти, на които още се смея където и да попадна на тях в нета.

  Razmisli,
  Гледай „Малкият коментар“ след новинарските емисии на една от нашите телевизии. За съжаление не помня коя. Там задават въпроси на малчоганите по злободневни теми, като често съзнателно използват непознати за тях думи. Ще ти хареса 🙂
  Преди време адски се радвах на „Кой е по по най“, но напоследък Бате Енчо претупва представянето на хлапетата и не е толкова интересно.

 3. Здравей, разсмях се с глас!!!
  Автобиографията на Нушич ми е любима от мнооого години.
  Има една агенция за подбор на персонала в джобс.бг с нестандартни обяви – там изискват от кандидатите освен СВ и др.стандартни неща, да напишат какво е спунк или да напишат есе на тема примерно – Моята голяма любоф ППЗДДС.
  По ДарикРадио от няколко години има рубрика Малката Лина /има и аудиоархив в сайта/ – това е начина за усмивки от сутринта…
  Усмивки от мен!

 4. 🙂 Напомня ми моята история с ‘Ausfahrt’ – пътуваме с приятелите ми от Ингенрийд към Мюнхен и аз току съзирам табела-стрелка в синьо и бяло с думата Ausfahrt. Решавам, че е някой важен град (табелите с имената на градовете са със същия цвят и дизайн).
  Накрая се осмелявам да питам Ахим: тоя град Аусфарт ще да е доста важен – толкова време пътуваме, а винаги има отбивки за него!
  Ахим ме гледа сащисано за секунда, след това осмисля въпроса и избухва в смях. Ангел се присъединява към него, след което усмихнато пояснява:
  – Ама, Валентино, това на немски означава ‘изход’ от магистралата.

 5. Val, кликнах на Коментари с идеята да напиша точно за ‘Ausfahrt’ – както един познат казва, ‘всички пътища водят до Ausfahrt’ :).

 6. Хахаха, а моят „Ausfahrt“ беше италианското „uscita“ 🙂 Важното е да се пътува 🙂

 7. Точно – пътуването е важно!!! 🙂
  Grimm – какъв е тоя странен блог, към който ти е линка – имах чувството, че поех по ‘ausfahrt’ 😀 … уплаших се и не можах да се ориентирам. Дай повече инфо, pls. TY!

 8. 🙂
  Val, това не ми е блога (нямам такъв), а сайт който си направих за удоволствие – агрегатор на тема новини, постове, tips&tricks, etc. на тема Oracle – за базата данни иде реч. Ако не си в IT бранша, може и нищо да не ти говори сайта. Аз съм Oracle DBA и обичам да си губя времето с такива работи. Освен това архива ми вече е доста голям и много неща могат да се намерят при търсене.
  Мъча се да съчетая работата с удоволствието :).
  Поздрави.

 9. Ахам… с една дума – ‘knooppunt’ 😉 само дето при тебе не е детелина, ами хилядолистна розета направо. 😀
  Хм…оракулите верно съчетават работа и удоволствие! 🙂

 10. Диана Банкова

  Имате ли „спунк“? 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s