Децата и попарата

Който е гледал новини вчера няма начин да не е видял новината за петнадестгодишната родилка. И съм потресена и не съм.
Потресена съм, защото такова нещо може да се случи изобщо в една цивилизована страна.

– Може ли в 21ви век човек, водещ полов живот, да не знае как да се предпазва от нежелана бременност?
– Как е възможно едно момиче на 15 години да бъде толкова неграмотно в сексуален план, че не само да не се предпазва, но и дори да не му мине през акъла, че това, дето шава не са остатъчни газове от боба на Бъднивечер!!!
– Къде са родителите на това момиче? Майка му някога, когато е било на 5-6-10 години, говорила ли си е с нея за взаимоотношенията между мъж и жена, чела ли й е книжки за секса, що е то и защо човек го желае? Или я е оставяла пред телевизора, с филмови и музикани канали и с рекламни блокове пълни с водки, кафета и големи (интернет) пакети? А бащата? Създал ли е у дъщеря си представа за мъж, какво трябва да е отношението на мъжа към жената и нейното към него…

От друга страна оглеждам се къде живея. Май само според мен на 15 години човек не е умствено зрял, за да води полов живот. Явно съм голяма консерва, защото повечето хора са на мнение, че щом вече имаш чифт цици, т.е. си полово зрял, ти е уврял И акъла, за да правиш секс.
Поразрових се, за да намеря най-младата майка в света. Ето я – Лина Медина. На колко годишна ви прилича? На пет години и няколко месеца е. За информация цикълът й е започнал когато е била осем месечно бебе. Спорът за половата й зрялост е излишен – родила е дете. Следва ли от това, че разбира какво прави като прави секс? Тя между другото, никога не е разкрила бащата, най-вероятно поради, факта, че не е знаела изобщо какво става когато са я забременявали.
Хайде, нашите 12-13-15-годишни момиченца знаят или поне си мислят, че знаят какво е секс, но знаят ли на практика какво правят с чичото, с когото се запознаха в кафенето до училище, и най-вече ЗАЩО го правят? За да получат взаимност, обич, чувства… или за почерпка, за нови парцалки или мобилен телефон?
Излиза че народа започва да прави секс все по-рано, а на фона на това жените раждат все по-късно. Тотален упадък на морала и отдаване на удоволствия без никакво желание за поемане на каквато и да било отговорност. Това е малко крайно и го казвам почти на шега, макар, че застаряващата Европа може да се съгласи с мен.
Не искам да се затварят деца и да се лишават от естествените неща в природата. Но нека тези деца имат информация, за да могат утре, когато станат на 12, 13 или 15 години, да направят своят информиран избор – да правят ли секс или да не правят на тази възраст, да се предпазват или не, защото всяко нещо си има последствия, всеки си сърба попарата, а в случая трябва да си дъндурка и бебето…цял живот.

Advertisements

10 responses to “Децата и попарата

 1. както сама казваш, даването на информация е най-важното нещо. аз бих казал – единственото важно в случая. ако едно момиче (или момче) знае какви са начините за предпазване от нежелана бременност и полово предавани болести и как да ги използва, не виждам какво общо има „упадъкът на морала“ (каквото и да значи това).

  не виждам защо, като изключим гореспоменатите две неща, от които човек трябва да знае как да се предпазва, сексът се възприема от толкова много хора като нещо О Колко Специално, сложно, трудно, опасно, изискващо зрялост на мисленето. всъщност, сексът е доста лесен за правене, което е очевидно щом 13 годишните го практикуват.

  от фалшивата „моралност“ и идеята, че сексът е нещо мръсно идва цялтата презумпция, че макар всъщност някой да го е направил по желание, той е бил „използван“ и видите ли, щял да е нещастен в последствие. ами нещастен ще е, как няма да е, като от всички страни се опитват да му вменят, че е виновен, че още е малък, че не е бивало да прави така. ако им е весело и вземат необходимите предпазни мерки, нека се забавляват, кво искате от децата?

 2. Всъщност много голяма част от активните спортистки са с нередовен или направо липсващ цикъл. Това се дължи от една страна на големия стрес за организма и от друга – на помощната химия, която вземат. Затова, макар и доста неуверено, съм склонна да повярвам, че момичето може наистина да не е знаело, че е бременно. Пък и като знам как се преподава биология…само не ме убивай с камъни! Изказвам предположения 🙂

 3. ImPRESSed, такова ли впечатление оставям у хората?! Че мятам камъни по различните? Обратно на това, което казваш, момичето е имали някакъв цикъл, но и симптомите на бременност. Отдавна не съм учила биология, има няма 13 години, само дето и до ден деншен си спомням книжката за малката Мари, която майка ми ми чете, когато бях на 2 години, поредицата от детски книжки за деца от 6 до 13…Това е според мен единият проблем – делегираме отговорностите на училището и телевизията и не предаваме на поколението си не само знанията си, но и елементарните принципи на живота.
  Лонги с теб и друг път сме го говорили това 🙂
  Никой няма нищо против секса, не съм казала, че е мръсен, табу…Не искам да се вменява на децата вина, да се казва, че това е вредно (и ще ослепеят 🙂 )
  Но искам детето да знае от малко колко красиво нещо е секса между двама души, ей това искам… а не да казва, че я „сърби п……“ и трябва някой да я оправи, щото няма пари за кафета.

 4. „не да казва, че я “сърби п……” и трябва някой да я оправи, щото няма пари за кафета“

  и какъв ти е на теб проблемът тя да казва така?

 5. Тоталната профанизация?

 6. Която е самостоятелен избор на всеки индивид?

 7. @ Pipilota Mentolka още-пет-имена Ефраимова Дългото чорапче: това с камъните го казвам, когато усещам, че заемам непопулярна позиция по наболял проблем 🙂

 8. Лонганлон, дай Боже дъщери да имаш 😀 Тогава пак ще си говорим за избор и индивиди.
  Избор? Не, благодаря.

 9. Избора на всеки индивид се култивира. Затова има семейно възпитание, образование.ко всеки си беше саморасляк, ей какъв „живот“!
  ImPRESSed споко, в случая съм отчайващо малцинство 😉

 10. Да, ама затова си имаме детски играчки – силиконови свини, както беше писала преди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s