И сега тук ще готвим!

Humantorch реши да ме освети като подривно действащ в кухнята елемент и сега ще трябва да ви запозная с пет манджи, които правя. Трудна работа. На първо време се сещам, че мога да правя печено пиле, пържени картофи и пак печено пиле, но хайде да се пробвам.

Първо: Ами няма да е супа, защото супите не ги владея, за това отиваме на основното – МЕСО
Те всички около мен са луднали по някаква диета на Дюкан пък не се замислят, че ако си ядяха редовно месо, а не веднъж седмично чайче, сега нямаше да трябва да нагъват една седмица само месо.

„Пържола-канапе на мама“
Тази рецепта е много лесна. Трябват ви:
– свинска пържола – каквато обичате, но е добре да я обекостите;
– филия бял хляб – и без това пълнозърнестите са фалшиви;
– масло, сол, чубрица, къри или с каквото обичате пържолата. Поръсвате месото със сол и желаните мерудии и начуквате леко, но не много, че няма да е много сочна след термичната обработка.

Сгорещявате хубаво тигана и слагате малко масълце, добавяте пържолата естествено. И нея правите както искате – по-запечена или по-алангле. Когато стане готова я слагате в чинийка. Междувременно сте намазали филийката хляб с масло – от едната страна, ако ви се занимава и от другата. Ако не ви се занимава, пльоквате филията надолу с маслото в тигана и докато тази страна се запържва вие мажете отгоре страната, която ще се запържи като обърнете филията. Когато позлатее и леко зачервенее вадите филийката, повдигате пържолата и пъхате под нея хляба. Яде се с винце или бира, ако много искате и с оцет може. 🙂

Второ: Пилешки крилца на фурна
Вече си изгърмях патроните с „Криле на желанието“, за това сега ще ви кажа нещо по-просто, което знаете, но все пак. Купувате си крилцата, миете ги, осолявате ги и ги „затрупвате“ с червен пипер – образно казано. В смисъл колкото повече червен пипер толкова по-вкусно после. Така наредени в тавата им се налага по парченце масло, на дъното предварително сте сложили вода. Печете на не много висока температура и ги поливате с вода-маслото от тавата, за да се напои и фиксира червения пипер. Вадите преди да се овъглят, прибавяте бирата на масата и гледате Европейското, ако имате как. А и тавата после е много вкусна за остъргване!

Трето: „Спагетите капитан Стария чорап – тати“
Аз ги направих за първи път когато бях сама във вила Вилекула – прочутото ми спагетено парти, за което още се носят легенди.
Тази рецепта е по-взискателна откъм продукти. Което ми напомня нещо.
Нали се сещате, че ви разправях за Грасхопъра – детския магазин в Брюксел. Наред със старовремските играчки имаше и ето тези на снимката. В днешното комерсиализирано общество децата от малки трябва да знаят продуктите на коя марка да купуват. И дори мама и тати да пропуснат да им кажат, чрез детските си играчки ще го научат (на снимката: кетчуп Хайнц, сирене Президент, млекца на Данон, сладоледи Алджида и чипс Прингълс – после защо са дебели?!).

В случая аз действам по същия начин:
Спагети Барила, кетчуп Хайнц, другото е по-просто – консерва белени или небелиени домати (които да обелите), телешки салам/наденица/шунка/филе, които да нарежете на кубчета, лук, чесън, черен пипер, сол, захар, зехтин, маслини, гъби, риган…ако съм забравила нещо ще го прибавя в движение.

И значи: Водата в голяма тенджера я слагате да ври. Бухвате сол и зехтин (може и олио, то най-често е така, ама за пиниза – зехтин). През това време окубчвате избраната мръвка и режете на ситно лука -1 глава. Сгорещявате гоооооолям тиган, пак със зехтин по възможност и там запържвате лукчето. Преди да стане златен слагате месцето, солчица и пържите. Аз обичам мръвчетата да се запекат повече, но е по личен вкус. Ако сте решили да слагате гъбки, това е момента. Тогава добавяте доматите/доматеното пюре и катчупа – Heinz – разбира се, за да стане по-червено и плътно на вкус. Къкри известно време. Слагате 2-3 пресовани или скълцани скилидки чесън. Ако го направите по-рано няма да се запази уникалния им чеснов аромат! Слагате също нарязани маслинки (по желание), лъжица-две захар, черен пипер и риган – той е задължителен! И бъркате докато къкри. Спагетите си ги знаете кога да ги вадите, отцеждате и докато чакат соса да стане готов, можете да им стръгнете малко нашенско сиренце – хем мазиничко да пусне, хем соленко. После слагате по чинийте и прибавяте от соса Болонез. И се сещам сега какво забравих! Пармезан или кашкавал, вие решавате. В чашата наливате вино, но не много, че после ви чакат бая чинии да измиете.

Четвърто и пето: Италиански брускети и испански такива
Южни народи – бедни народи. Тези двете напомнят на циганската ни баница.
Италианските брускети изискват от вас – бял хляб, тостер, сол, чесън и зехтин. Нарязвате тънки филийки и ги изсушавате/препичате на тостера. Вадите ги. Белите скилидките чесън и ги режете на две. Хващате откъм връхчето и натърквате филийките с чесънчето, напръсквате хубаво със зехтин и сол и сте готови. Не се мръщете на чесъна, мезето е превъзходно!
Испанците пък взимат филийките и ги запичат леко, вместо чесън разрязват домат и го натъркват на филийката, солта и зехтина са ясни – много разхладителна следобедна закуска!

Хайде признах си съкровените готварски тайни. Ред е на Блу и Бат Пеп (само да не се изпооскубят в кухнята), Бу дето много ги разбира тия работи и Молифчето-спасителя на мечки, последните две тези дни все домакински съвети давт, та да ги видим в кухнята 🙂

13 responses to “И сега тук ще готвим!

  1. Оооооо, как ме накисна само! 😆
    Dead-line имаме ли?

  2. Нееее, но да е в обозримо бъдеще все пак 🙂

  3. Pingback: ммммм « simplyblue

  4. Хехе, спагетите особено ми допадат, мисля да ги пробвам като спре да ме мързи да правя стари рецепти :Р

  5. Въх – тая пържола скоро ще се пробва 🙂
    Абе, има ли шанс да се примоля някой да ме предизвика и мене 😉 ? Айде, аз до вторник съм без Интернет, ама пуст мерак…

  6. Светлина имаш точно две възможности:
    Или с настоящето да се чувстваш поканена от мен,
    или да отидеш при Блу, която току що си пусна рецептите и се чуди кой ли би искал да прихване щафетката от нея 🙂
    И в двата случая ще чакаме с нож и вилица в ръка 😉

  7. Ххиихи, супеееееееер 🙂
    Значи като се варна, това ще ми е първата работа. Пипи, мерси за поканата, няма да останеш… гладна 🙂

  8. Pingback: при пеци « batpep

  9. Pingback: Топките в кухнята « Жълтурчето

  10. Pingback: Време за готвене! « Царството на Бу

  11. Pingback: molif | bg » Предай нататък

  12. Pingback: “С” като синьо сирене « Патиланско царство

  13. Липсва нещо основно – салатка от шопски домати. Който иска феерична по цвят, вкус и аромат салата да заповяда при мен! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s