Детски права : Родителски права

Тези дни дочувам, че все по-близо е приемането на новия семеен кодекс – нещо, което аха се случва от 2-3 години. Вчера даже по новините изрекламираха, че деца изоставени в дом и непотърсени от родителите им повече от шест месеца ще могат да бъдат осиновявани, съответно да се отнемат правата на родителите им, без да се иска разрешение от тях (подписване на декларация за отказ от родителски права). Аз искрено ще приветствам тази мярка, която ще спаси поне малка част от децата изоставени по институциите. За друга част нищо няма да се промени – родителите им ще продължават да идват на тридесет и първия ден от шестия месец, за да се подпишат, че обичат детето си и просто временно са възпрепятствани в отглеждането му. И така осемнадесет години.
Но за първата, щастливата, категория искам да ви разкажа.
Случи се преди година да присъствам на една среща с британски адвокат да науча две истории. Човекът е адвокат в нещо като „детски съд“ където се изслушват деца когато се отнася до отнемане на родителски права и неща от този род. И той разказа следното:
Преди време във Великобритания е съществувал същият проблем – Родителите на детето са абсолютните носители на правата му. Каквото и да е поведението на родителя в обществото, каквото и да иска детето… родителя стига да кажел, че си иска детето, то му било връщано.
Случило се обаче веднъж така, че едно момиченце (забравих името, за това да го наречем Мари) било родено от самотна майка със съмнителни позиции в обществото. Майката била безотговорна и когато детето станало на 2 години тя просто драснала нанякъде и зарязала Мари, за която властите така или иначе се чудели какво да правят, тъй като майката го „неглижирала“, казано на български – зарязвала когато й скимне без да се грижи за него.
Тогава се появила лелята на Мари, която гарантирала пред властите на Нейно кралско височество, че ще полага грижи, ще отглежда и възпитава дъщерята на сестра си.
И всичко било прекрасно за Мари и леля й до един ужасен ден, някъде около шестия рожден ден на детето.
Тогава, сякаш от небитието, се появила майката на Мари и си поискала дъщерята. И тъй като родителските права винаги са с предимство пред всички други, Мари била дадена на майка си. Това станало въпреки протестите на лелята и Мари, че са свикнали една с друга, че между тях се е създала емоционална връзка като майка и дъщеря, и въпреки, че през четирите години родната майка на Мари не я е потърсила нито веднъж.
Мари била отведена от майка си в някакъв апартамент приличен на коптор, където живеела на семейни начала с мъж, който очевидно бил пияница като партньорката си.
И така за „a couple of months“ – няколко месеца, а не „два“, както го превеждат някои – когато Мари била намерена мъртва, пребита до смърт от партньора на майка си.

И тогава системата в Британия се разтресла от смъртта на едно шестгодишно момиченце. Решила да вдигне тежките си кости и да промени столетната си традиция в тази област, за да не страдат най-беззащитните от разбирания, останали от времето на Кромуел. Пък тук…
…плъхове ги гризали и в домове ги отглеждали, докато чакат Семейния кодекс. Дано да дойде скоро, че истории като на Мари тук май изобщо не звучат стряскащо, ама хич.

Advertisements

2 responses to “Детски права : Родителски права

  1. у бълхария требе яка ръка да пипа, това установих напоследък
    рая сме си и това е 😦

    глад, тесни ботуши и бой за нас!

    а ако на некой му харесва гладът, боя и тесните ботуши – без тях!

  2. Права си, за съжаление – много си права. Тук хиляди Мари в детските домове биват потърсени от родителите си само веднъж за законоустановения срок, колкото ‘родителят’ (кавичките е ясно защо са) да може да получава детските надбавки. И си гният в домовете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s