Честит ви Трифон Зарезан, Трифонциииииии!

За разлика от нас, предшествениците ни са били хора практични, а не консуматори. То не е имало и кой знае какво да се консумира.
Едно от тия неща за консумиране е било винцето, което пък произхожда от гроздето, на което майка му е лозата. Хората много им се кефели и ги тачели. Но за да има хубаво вино трябват грижи за лозичките – лозето не ще молитва, а мотика както знаем. Наред с това в природата има процеси, най-всеобщите от които са сезоните. А както са ни учили като малки през зимата всичко спи и чака по-топлото време, за да се разшава и разцъфти.
Така с вековете хората стигнали до познанието, че лозята спят и си почиват от ноември до януари – февруари (малък и голям Сечко). В началото на март вече се счита, че лозовите сокове се размърдват и тръгват по лозата, за да станат по-късно зеленки филизчета (леторастчета). И именно, за това започнали да подготвят лозята за сезона чрез резитба в средата на февруари – на Трифон Зарезан – лозарската нова година. Трябва да се подчертае, че това е ритуалната резитба, защото на практика е още рано за масово зарязване, което се случва през март. Това време от годината е достатъчно рано, по-рано лозята спят заради студа и, и да ги бутаме, и да ги режем и зарязваме нищо няма да стане, и лозето ще си окепазим. И тази традиция не е обвързана с календара, а с майката Природа, с природните процеси, съществува заради тях и е обвързан всячески с природата, с която трябва да се съобразяваме, защото иначе виждате какво се случва – планетарни затопляния, застудявания, наводнения и суши.
И днес видиш ли, за да можем да консумираме решаваме, че ще изместим зарязването спрямо новия календар, защото всички други празници сме си ги изместили. И така в кожата на новия календар, за да вмъкнем троянския кон – св. Валентин (забравяйки за св. православна Валентина горката, дето така си остана непочетена на 10ти февруари) затикваме Трифоновден в началото на февруари.
Хубаво радвайте се и празнувате каквото си щете. Обаче какво става с лозите? Защото те календара не познават и са далеч от нашата светска суета. Как да им обясним, че трябва да си размърдат соковете в началото на месеца, а не към края?
Вижте какво Трифон Зарезан е на 14 февруари, харесва ли ви или не!
Ако окепазите лозята по-рано забравете за мерлото, мавруда, кабернето и всички знайни и незнайни (такива няма, защото класификацията и отглеждането им е много строго регламентирана) видове винено грозде и сервирането им под формата на вино в бутилки, чаши и гарафи, на най-важните и не толкова важни дни от годината.
Честит Трифон Зарезан и наздраве!!!

Advertisements

5 responses to “Честит ви Трифон Зарезан, Трифонциииииии!

  1. па и вие

    пияници неземни :-*

  2. Относно лозата – интересно написано но абсолютно погрешно схващане.Резитбата може да се извърши и на есен и напролет без каквото и да било окипазяване стига човека който го прави да знае какво прави .За справка който и да е учебник по лозарство .

  3. Pingback: Tweets that mention Честит ви Трифон Зарезан, Трифонциииииии! | Патиланско царство -- Topsy.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s