Доза късометражно кино – Future Shorts

Снощи Емил (онзи от Льонеберя) ми предложи да ме води на късометражно кино. Аз пък винаги съм чувала по фестивали да дават награди за късометражно кино, което после никъде не се прожектира, и винаги ми е било любопитно какво представлява то. Даже го бърках с докуенталното кино, защото в крайна сметка, как може да е възможно в 10-15 минути да разкажеш една голяма любовна история например?!

Конкретно вчера, в Хамбара, дискусионен клуб „На тясно“ бяха поканили едни млади и симпатични хора, представители на фестивала „Future Shorts“. Аз за фестивала чувах за първи път, макар Емил да каза, че през януари са ги представяли и по телевизията (пак изпуснах информационния поток, дамусеневиди!). Вчера в Хамбара предстоеше да прожектират „The Very Best From the Future Shorts Festival 2007“. В уречения час почти нямаше хора в заведението (по-късно се напълни) и единия от организаторите тръгна с камера да интервюира уважилите събитието. Оказа се, че незнайно как информация за представянето е била пусната в бта, без никой от организиращите да е правил това, а пък почти всички гости бяхме научили именно от там! Чуденката не се изясни, но пък добре, че се беше получила, защото иначе щяхме да пропуснем случката!

Накратко за фестивала доколкото схванах правилно – май е започнал през 2004 г. в Англия и после е полазил в много други страни – понастоящем участват 23 – 24 страни. От скоро (септември 2007 г. – но не съм сигурна, защото не можах да чуя добре) е стартирал и в България. Целта е май всеки месец да има фестивал с прожекция на избрани филми. За българските творци ще бъде интересно да знаят, че могат да изпращат филми на българската секция на фестивала, която го препраща в централата във Великобритания, от където могат да го изберат и излъчат във всички участващи страни. Приемат се филми, анимации и дори клипове. Ако сте се навили още преди да видите и един късометражен филм – следващото събитие ще бъде на 14ти в Червената къща .
За да знаете повече посетете futureshorts.com/bulgaria или futureshorts.com

А за да добиете представа за късометражните филми ето един от няколкото прожектирани снощи – „Паяк“. Това беше първият показан филм, който публиката извика и на бис. Предупреждавам, че е разказ с неочакван край и не е подходящ за деца и слаби нерви! Превод за разлика от снощи няма, но ще се справите:

.

Ако ви се гледа още (филмите не са все толкова тъжни;) ) посетете фестивала в youtube – www.youtube.com/futureshorts

3 responses to “Доза късометражно кино – Future Shorts

  1. е ти голем пример си дала

    как да прегледаме другите, то сигур е течен ужас

  2. Мдам, не съобразих и поставих едно предупреждение преди филма.
    Жалко, че няма как да пусна тук една анкета: „Вие бихте ли купили паяка?“ Щото мен ако ме питаш, а и повечето хора казаха, че и те биха направили тая глупост, което пък значи, че – Те т’ва е живота! 🙂
    А иначе ей това е по-споко и по-от региона филмче http://youtube.com/watch?v=ZqK1go9khCY

  3. Басииииии тва е по ужасно от Убийствен пъзел 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s