Площад Македония – какъвто е, за последно

В неделния следобед минах през площад „Македония“ и ми направи впечатление, че на трамвайната спирка на 5та, точно преди площада, са разкарали някои от павильончетата. Продължавайки видях, че и оранжевото фото е закрито, а след като вдигнах поглед към цялата сива сграда на ъгъла се убедих, в това което вече беше започнало да ме гризе –
Сградата беше опразнена,
прозорците зеят, магазините са изпразнени… Тази сграда на ъгъла никак не е забележителна от архитектурна гледна точка, но сърцето ми се сви.
Значи още една част от София предстои да си отиде.
От една страна наистина остарявам, явно, щом мърморя само и милея за стари неща, които принадлежат на миналото. Но по дяволите, няма ли да остане нещо в този град, което да не бъде съборено, пипнато и доизкусорено?!
Не знам какво ще има на мястото на старата къща, но току що написах в интернет „площад македония“ и изникна това:
Не знам на вас как ви се струва. Като гледам, новата сграда изцяло ще доминира площада, тази на синдикатите ще й бъде като дрипавата сестра. То това е един проект от 2005 г., който може и изобщо да не е това, което ще се строи на площада, но най-вероятно каквото и да бъде, ще нещо подобно.
Уфффф просто не знам какво повече да кажа! Писна ми да гледам как града ми се превръща в някакъв архитектурен урод, който мога само да мразя! :’-(

Последна редакция 14.-3.2013 г. – снимката на новата сграда е различна от  първоначално показаната, която е изчезнала от връзката. Тук сградата на синдиктите е изцяло невидима.

7 responses to “Площад Македония – какъвто е, за последно

 1. Изглежда много паянтова тази сграда за 30 етажна.

 2. Паянтова изглежда да 🙂 Но като се огледаш, от съвременното строителство кое не е? Не ти трябва да си инженер, за да разбереш, че на всичките им трябва един лек „друс“, за да стане плоча върху плоча със само няколко сантиметра пълнеж 😉 Направо им се чудя на хората, които буквално се загробват с кредити за апартаменти, чиито колони (носещи или не) приличат на клечки за зъби!

 3. Ако я направят по проект точно тази сграда, няма да е толкова трагично. Не е лоша. Комбинацията от 2 „небостъргача“ един до друг може и да е добра. Но е най-вероятно да променят проекта и да се пръкне някаква съвсем по-грозна и мастодонтска сграда от тази.

 4. Pingback: Бегематично 12 - строителни отпадъци | velqn

 5. Виж, Пипилота, истината е, че онази стара зграда, за която ти е станало тъжничко също е била нова, модернистична, нетипична, дори крещаща – в някакъв момент от миналото. Най-универсалната характеристика на проклетия ни свят е движението. Промяната винаги е свързана с болка. Ако имаше Господ (а аз съм радикален атеист) то в момента в който се изправя пред него бих му изревал вл ицето именно това обвинение – защо направи света да се променя непрекъснато!!! Защото промяната е едно и също със смъртта ( изчезването на състоянието), заради която този свят е така ужасяващ. Всяко нещо, дори най-най-хубавото е обречено на своя край.

  И тъй с тази сграда. Все пак, струва ми се – не е чак толкоз непрежалима, мисля си 😉

 6. „Писна ми да гледам как града ми се превръща в някакъв архитектурен урод, който мога само да мразя!“
  НЯМАШЕ ДА ГО КАЖА ПО-ДОБРЕ!!!

 7. Pingback: Площад Батенберг – какъвто е, за последно | Патиланско царство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s