Перник – град на кукерите

Невъзможно е! Вече два дена, аха си затворя очите, и в главата ми започват да звънят звънци и чанове, и от всичките ми страни да ме заливат най-различни цветове.
Ефектен дефект от съботното ми посещение в Перник –

град на злото,

което явно се беше струпало тези почивни дни в Перник и чакаше да бъде напъдено от над 6000 кукера/бабугера, които дори си бяха набавили чуждестранно подкрепление в борбата със злите духове и поганци.

Кракът ми не беше стъпвал в Перник, макар да е на няма и тридесет минути от София (стига да няма задръствания). За мен това беше един от двата, заедно с Димитровград, изкуствено създадени в България големи града с умисъл за промишлен просперитет (това не е така и съм писала засрамено опровержение долу в коментарите). Минавайки покрай него съм виждала само много заводи и халета, и стелещ се над тях дим от високи комини. Така че и очакванията ми в съботния ден, малко или много, бяха предопределени от тази сборна картинка.

В Перник пристигнахме в 12 без 15 ч. и останахме до 6 ч. вечерта. Изобщо не усетих как сме изкарали толкова време на открито без да подвием крак. Е, въпреки че времето беше страхотно, приятно и слънчево, в края на деня усетихме, че пръстите на краката ни са позамръзнали, та трябваше да се омитаме.

Града беше залят от хора. Още с влизането започнахаме да забелязваме рейсове с пристигащи кукери, от всички посоки! На централния площад представянето беше започнало. По регламент на площада имаше жури, пред което за по 5-10 минути излизаха групите и пресъздаваха части от кукерските си обичаи, което беше оценявано съгласно регламента на 17-тия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Групите изчакваха реда си в улицата преди площада, където всеки репетираше преди чаканото цяла година представяне.

Да си кукер не е лесно, т.е. ако си оригинален кукер в моите представи, които включват животински кожи, рога, копита и каквото друго се сетите. След няколко подскока с тежките чанове, мъжете плувват в пот и миризмата на човешко в животински кожи наистина не е приятна. Тук е момента да спомена, че както традицията на патриархалното ни общество повелява,

кукер/бабугер може да бъде само и единствено мъж!
Дори жениските роли в сценките следва да бъдат изигравани от мъже. За съжаление традициите не са това, което бяха и в много вестници, по новините – навсякъде бяха снимани и интервюирани женски кукери.

Друг елемент развалящ леко вкуса на автентичност бяха маскарадните костюми тип „купени от супермаркета“, спайдърмени и лекари, женски персонажи облечени с електриковозелени и розови дрехи.

Имаше и много костюми състоящи се от дрехи от платнени лентички и огромни – 1-2-3 метрови маски – украсени с най-различни перушини. По тях тук таме се забелязваха кокоши глави, цели птици, че дори и зайци. Колоритна работа.
Една от най-впечатляващите части във всеки костюм бяха чановете. Песента им се поема от всяка фибра в тялото и оказва почти магическо въздействие върху публиката. Звуците така те оплитат, че изведнъж се оказваш стотина години назад във времето и от дън душа вярваш в нечовешкото естество и способностите на кукерите да гонят злото. Чановете на този човек тежат най-малко 60 килограма, което подложихме на проверка – тежат и повече според нас, а тези хора подскачат с тях.

Чуждестранното присъствие беше също налице. По принцип всяка година Перник е център на кукерски шествия, но на всяка четна фестивала става международен. Присъстваха македонци, словенци, черногорци, сардинци и ирландци – всички с характерните си маскарадни одежди и с много настроение. Словенските кукери приличаха на нашите, черногорците бяха в прежди, а ирландците от слама, никой не отказваше снимки и поздравления.
Наградените вече са обявени на страницата на фестивала. Едни от тях са много симпатичните и игриви кукери от с. Лесичово:

В заключение мога да кажа, че традицията е жива, кукери е имало, има и ще има, и тези малки момченца, които неуморно свиреха на тупана и подскачаха със своите чанове, дълго след като старите се бяха наиграли, са гаранцията за това.

Advertisements

17 responses to “Перник – град на кукерите

 1. уф, че кеф! 😀 а снимките твои ли са? знаеш ли как ми трябва една – с яка шарена маска и във фас ако може, а? 🙂

 2. перник отдавна се превърна в сърцето на граово – една от най-интересните и диви шопски части на отечеството

  след някоя година и ние ще идваме с вас на кукерските дефилета:-)

 3. Завист… позеленявам от завист!
  И какви снимки, какво чудо, каква радост!
  Интересното е че точно в Перник (ако наистина е изкуствен град) се прави такъв преглед на традиция. Или може би защото си нямат такава местна си правят фестивал за външна.

  Между другото, не знам как са им викали на ирландските кукери на този фестивал, но аз знам назоваването mummers

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mummers_Play

 4. Razmisli, мисля, че се изказваш неподготвено. Фестивалът в Перник е най-авторитетната подобна изява в България и на Балканите. Провежда се именно в Перник, защото там традицията е най-силна и все още жива, което го отличава от различните карнавали по света. От общо 98 автентични маскарадни групи, явили се на фестивала от страната, 42 са от Пернишка област. Мисля, че този факт говори достатъчно. Можеш да прегледаш сайта на фестивала: http://www.surva.org , в който достатъчно подробно е обяснено всичко, вместо да правиш съчинения по картинка.

 5. Ivostr, Видях линка даден от Пипи точно защото много се израдвах на кукерите. Но от поста останах с впечатление, че Перник е град изкуствено създаден като Димитровград с цел промишлено развитие. И като така възникнал от нищото. На тази база беше и въпроса ми. Ама не ми се карай така за предположението, че ако бях друга щеше да ми попариш ентусиазма за кукерите вместо да ми подкладиш любопитството 🙂

 6. ей, хора, има писмени свидетелства за това как Кракра Пернишки се е борил срещу византийците от стените на древната си крепост в края на Х – началото на ХІ век.
  а че комунистите го РАЗВИВАТ като миньорски град – спор няма, въпреки че и доста преди тях си е бил миньорски
  на тях им дай да строят заводи с яки бетонни стени, живота нов и разни такива неща
  на нас кукери ни дай 🙂

 7. Ой, ой!
  Марсиане, ако някоя от тези снимки тук те кефи – взимай, ако ти трябва нещо по-така, свирни и ще видя какво мога да ти пратя по почтата:)
  Относно Перник – лично аз дължа едно голямо извинение на Перник! Града всъщност съществува от много отдавна под формата на посемение, селище, крепост и село. Но с индустриализацията и превръщането му в миньорско селище се разраства неимоверно в началото на миналия век (и в сърцето на Граово, както спомена Пепи). Най-голямото му разрастване всъщност не е по комунистическо време, ами в периода 1892 – 1926 г., когато от 1 200 човека е станал 12 300 население.
  Това някак си е оставило у мен грешното впечатление, че е изкуствено създаден. А той просто е привлякъл ужасно много хора за кратко време,за да отговори на необходимостта от работна ръка. Което води до много и положителни неща – ВЕЦ, ТЕЦ и логично от това следва, че в Перник за първи път в България е светнала електрическа крушка през 1895 г.(София и Пловдив да мълчат засрамени 😉 ) В 1900 г. там е имало само едно училище, докато днес са много – аз лично видях математическата им гимназия, която е впечатляваща дори само с големината си!!!
  А ирландците наистина бяха мъмърси и изглеждаха – така

 8. Приятно е да научиш нещо интересно, мерси ви 🙂
  А тези мъмъри с европейското знаме са много идейни.

 9. Pingback: Фото моля!!! « Патиланско царство

 10. lep pozdrav.

  Zelo sem navdušen nad te, da cenite svoje običaje in jih prikazujete celi evropi

 11. Pozdrav iz Slovenije:)

 12. Поздрав Симон! Вашите хора бяха от най-хубавите гости на фестивала! Другия път на събор в Словения 🙂

 13. Pingback: Одъртяхме! Ура! Ура! Ура! « Патиланско царство

 14. Pingback: Пригответе се за Сурва 2009! « Патиланско царство

 15. kukerite sa ne6to velikolepno az jiveq v pernik i hodq vsqka godina i pak povtarqm za men kukerite sa ne6to stra6no!i ti razmisli zavijda6 i se znae 4e ne jivee6 v pernik po tova kak pi6e6 i ti kazvam speciqlno n ateb ne znae6 kfo e qko da jivee6 v pernik i da hodi6 vsqka godina i da gi gleda6!!!

 16. здрасти каде дебелата кака

 17. от говорими

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s