А помните ли сладкарница „Роза“?

Ето още един от символите на моята София, който си отиде неопят.
Помня „Роза“ откакто се помня. Почти всеки ден ходехме с децата от двора я за сок, я за боза, я за парфе. Колко шоколадови парфета съм изяла там! С бяла розичка отгоре.
Мама не обичаше много да влизаме там, защто имаше хлебарки, а хлебарките в центъра си бяха страшни, големи и черни. Но парфетооо, ах парфето, какво тук значат няколко хлебарки за 6-годишните хлапета? 🙂
Пък и в „Роза“ имаше от онези стари каси, които издаваха страхотен звук когато касиерката набираше клавишите! Как да не искаш да си купиш нещо, като ще чуеш онзи вълшебен звук – тра-та-тра-та-тра-та-тра-та.
За съжаление успях да снимам „Роза“ точно преди да започнат да я рушат тухла по тухла. Нямам, а и не успях да намеря стара снимка на сладкарницата от по-ранен период. Ако нямакой има, моля да праща. Не знам и нищо за сградата и нейната история. Всичко което помня и ще помня винаги е онази неонова табела над входа, с онова ръкописно „Р“ като гъбка, каквито ни учеха да пишем в първи клас и времето прекарано в „Роза“.
А Вие, спомняте ли си сладкарница „Роза“?

Advertisements

One response to “А помните ли сладкарница „Роза“?

  1. повня аз. по онова време пак си бех келеш. като настанеха жегите и целият площад се напичаше зверски. ние с мама и брато не можехме да спим – по стамболийски шум, отдолу лъха жега…

    ходехме на разходка до градската градина, да си натопим краката във фонтаните. току пред „роза“.

    е тогава ни арестуваха за първи път. цялото семейство. бяла майка с две малки деца. че нарушаваме реда. щото си бяхме натопили краката във фонтана.

    а ти – парфета.

    дедо (един мой приятел) пък се обриваше от тия парфета, ако искаш да знаеш

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s